top of page

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8

Σε αυτό το κεφάλαιο:

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ - Collision Regulations

ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

ΦΩΤΑ & ΣΧΗΜΑΤΑ

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΠΛΟΙΑ ΕΝ ΠΛΩ

ΣΗΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΦΩΤΑ ΕΝΟΣ ΣΚΑΦΟΥΣ

ΡΥΜΟΥΛΚΗΣΗ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ

ΠΛΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΘΙΣΜΑ ΤΟΥΣ

ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΠΛΟΙΟ Η ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ 

ΠΡΟΣΑΡΑΓΜΕΝΟ ΠΛΟΙΟ 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ - Collision Regulations

 

Ιστορία: Πριν τον 20 αιώνα είχε αναγνωριστεί ότι υπήρχε η ανάγκη  να καθιερωθούν όροι ασφάλειας στην θάλασσα, καθώς και να αυξηθούν τα όρια ασφάλειας  των σκαφών, οριοθετώντας διεθνείς κανονισμούς που θα ακολουθούνται  από όλα τα θαλάσσια κράτη .  Από τα μέσα του 19ου αιώνα ένας αριθμός από τέτοιες συμφωνίες είχαν ήδη υιοθετηθεί.  Πολλές χώρες είχαν προτείνει και εισηγηθεί την  καθιέρωση διεθνών προτύπων ασφάλειας ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας. Ο ΟΗΕ , μετά την ίδρυση του, έκανε  το 1948 ένα διεθνές συνέδριο στη  Γενεύη  και  έθεσε τις βάσεις για την δημιουργία του μεγαλύτερου οργανισμού  ναυτικής ασφάλειας και προτύπων, με τελική ονομασία   IMO  (INTERNATIONAL MARITIME ORGANIZATION) –ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ.

Σήμερα απαριθμεί 174 κράτη μέλη.

ΣΥΝΘΗΚΗ SOLAS  Safety of Life at Sea) . Η πρώτη Συνθήκη που υπογράφτηκε το 1914 με την βύθιση του Τιτανικού. Η πρώτη αυτή συνθήκη έθετε με σαφήνεια των αριθμό των σωσίβιων λέμβων και του υπόλοιπου εξοπλισμού ασφάλειας , καθώς και τις διαδικασίες ασφάλειας σε ένα σκάφος, μαζί με την συνεχή παρακολούθηση των ραδιομέσων . Αυτή η συνθήκη ουδέποτε τέθηκε σε μέγιστη ισχύ λόγω της έναρξης του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Περαιτέρω αντίστοιχες αναβαθμισμένες συνθήκες τέθηκαν το 1929 και το 1948. Όμως το 1965, ο ΙΜΟ έθεσε σε ισχύ αυτές τις συνθήκες και έθεσε προδιαγραφές σε παγκόσμιο επίπεδο . Από τότε ο ΙΜΟ θέτει διεθνή πρότυπα ασφάλειας κλπ για όλα τα είδη σκαφών σε όποιο σημείο του πλανήτη κ αν πλέουν, με σκοπό την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας , την ασφάλεια των σκαφών και των επιβαινόντων, STCW ( SAFETY TRAINING CERTIFICATE WATCHKEEPING) ,  τους περιβαλλοντολογικούς κανόνες MARPOL (MARITIME Polution )και γενικότερα οτιδήποτε αφορά την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα.

Το 1972 έγινε ένα συνέδριο με θέμα τους κανονισμούς 

COLREGS - International Regulations for Preventing Collisions at Sea 

ΔΚΑΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ προς ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ στην θάλασσα

 

ΜΕΡΟΣ A - Γενικά (Κανόνες 1-3) Εφαρμογή, Ευθύνη και Ορισμοί

Κανόνας 1: Εφαρμογή

  • Οι κανόνες αυτοί θα εφαρμόζονται από όλα τα πλοία, που πλέουν τόσο σε ανοικτή θάλασσα, όσο και σε όλα τα ύδατα που συγκοινωνούν με αυτή, τα οποία μπορούν να διαπλέουν ποντοπόρα πλοία.

  • Καμιά απολύτως διάταξη των παρόντων κανόνων δεν μπορεί να εμποδίζει την εφαρμογή ειδικών διατάξεων, τις οποίες θεσπίζει αρμόδια αρχή και οι οποίες έχουν σχέση με περιοχές αγκυροβολίας έξω από τα λιμάνια, με λιμάνια, ποτάμια, λίμνες ή εσωτερικές υδάτινες οδούς, οι οποίες συνδέονται με την ανοικτή θάλασσα και είναι διαπλεύσιμες από ποντοπόρα πλοία. Τέτοιου είδους ειδικές διατάξεις θα προσαρμόζονται, κατά το δυνατόν περισσότερο, προς τους παρόντες κανόνες.

  • Οι διατάξεις των παρόντων κανονισμών δεν πρέπει να εμποδίζουν την εφαρμογή ειδικών κανόνων, που θεσπίζονται από την κυβέρνηση οποιουδήποτε κράτους και που αναφέρονται:

  • Σε πρόσθετους φανούς θέσεως ή ορατής συνεννοήσεως, σε σχήματα ή ηχητικά σήματα με σειρήνα, πολεμικών πλοίων και πλοίων που πλέουν σε νηοπομπή.

  • Σε πρόσθετους φανούς θέσεως ή ορατής συνεννοήσεως ή σε σχήματα αλιευτικών πλοίων που αλιεύουν κατά στολίσκους. Οι πρόσθετοι αυτοί φανοί θέσεως ή ορατής συνεννοήσεως και τα σχήματα ή σήματα σειρήνας θα είναι, όσο αυτό είναι δυνατόν, τέτοια, ώστε να μη μπορούν να εκληφθούν κατά λάθος, σαν τον οποιοδήποτε φανό, σχήμα ή σήμα, που καθιερώνεται σε άλλο σημείο των παρόντων κανονισμών.

  • Από τον Οργανισμό μπορεί να υιοθετούνται συστήματα διαχωρισμού της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τους σκοπούς που εξυπηρετούν οι παρόντες κανονισμοί.

  • Οποτεδήποτε μια ενδιαφερόμενη κυβέρνηση κρίνει ότι ένα πλοίο ειδικής κατασκευής ή ειδικού προορισμού δεν μπορεί να συμμορφωθεί πλήρως προς τις διατάξεις οποιουδήποτε από τους παρόντες κανόνες, οι οποίοι έχουν σχέση με τον αριθμό, τη θέση, την απόσταση ή το τόξο ορατότητας των φανών ή των σχημάτων, καθώς επίσης και με την τοποθέτηση και τα χαρακτηριστικά των συσκευών ηχητικών σημάτων, τότε το συγκεκριμένο πλοίο θα συμμορφώνεται προς άλλες παρόμοιες διατάξεις, σχετικές με τον αριθμό, τη θέση, την απόσταση ή το τόξο ορατότητας των φανών ή των σχημάτων, καθώς επίσης και με την τοποθέτηση και τα χαρακτηριστικά των συσκευών ηχητικών σημάτων, τις οποίες η συγκεκριμένη κυβέρνηση κρίνει ότι πληρούν όσο το δυνατόν περισσότερο, τις απαιτήσεις των παρόντων κανόνων.

Κανόνας 2: Ευθύνη.

(α) Καμιά διάταξη των παρόντων κανόνων δεν απαλλάσσει το οποιοδήποτε πλοίο ή τον πλοιοκτήτη, τον πλοίαρχο ή το πλήρωμά του, από τις συνέπειες οποιασδήποτε αμέλειας ως προς τη συμμόρφωση προς τους παρόντες κανόνες ή αμέλειας ως προς τη λήψη οποιωνδήποτε προληπτικών μέτρων, τα οποία υπαγορεύονται από την κοινή ναυτική εμπειρία ή από τις ειδικές συνθήκες της συγκεκριμένης περιστάσεως.

β) Κατά την εφαρμογή και τη συμμόρφωση προς τους παρόντες κανόνες, πρέπει να δίδεται η πρέπουσα προσοχή σε όλους τους κινδύνους της ναυσιπλοΐας και των συγκρούσεων, καθώς και σε οποιεσδήποτε ειδικές περιστάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι περιορισμοί των εμπλεκομένων πλοίων, εξαιτίας των οποίων θα κρίνεται αναγκαία η τυχόν εκτροπή από τους παρόντες κανόνες, προκειμένου να αποφευχθεί «άμεσος κίνδυνος».

 

ΜΕΡΟΣ B - Ναυσιπλοΐα & Πλεύση(Καν.4-19)

  • Τμήμα 1- Σκάφη σε οποιεσδήποτε συνθήκες ορατότητας

  • Τμήμα 2- Σκάφη εν όψει αλλήλων

  • Τμήμα 3- Σκάφη σε περιορισμένη ορατότητα

ΜΕΡΟΣ Γ - Φώτα & Σχήματα (Κανόνες 20-31)

ΜΕΡΟΣ Δ - Ηχητικά & Φωτεινά Σήματα  (Κανόνες 32-37)

ΜΕΡΟΣ E - Εξαιρέσεις (Κανόνας 38)

 

Κανόνας 3-Ορισμοι Για τους σκοπούς των παρόντων κανόνων ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί, εκτός εάν το κείμενο απαιτεί διαφορετικά:

(α) Η λέξη «πλοίο» περιλαμβάνει κάθε περιγραφή πλωτού μέσου –μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα χωρίς εκτόπισμα σκάφη, WIG σκάφη, καθώς και τα υδροπλάνα– το οποίο χρησιμοποιείται ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο μεταφοράς στο νερό.

(β) Ο όρος «μηχανοκίνητο πλοίο» σημαίνει κάθε πλοίο που προωθείται με μηχανή.

(γ) Ο όρος «ιστιοφόρο πλοίο» σημαίνει κάθε πλοίο που κινείται με ιστία, υπό την προϋπόθεση ότι η τυχόν εγκατεστημένη σ’ αυτό μηχανή προώσεως δεν χρησιμοποιείται.

(δ) Ο όρος «πλοίο ασχολούμενο με την αλιεία» σημαίνει κάθε πλοίο που αλιεύει με δίχτυα, ορμιές, γρίπους ή άλλη αλιευτική συσκευή, η οποία περιορίζει την ικανότητα ελιγμών του. Δεν περιλαμβάνει όμως πλοίο που αλιεύει με συρόμενες ορμιές (συρτή) ή άλλη αλιευτική συσκευή, η οποία δεν περιορίζει την ικανότητα ελιγμών του.

(ε) Η λέξη «υδροπλάνο» περιλαμβάνει κάθε αεροσκάφος, που είναι σχεδιασμένο να κινείται στο νερό.

(ζ) Ο όρος «πλοίο περιορισμένης ικανότητας χειρισμών» σημαίνει κάθε πλοίο το οποίο, λόγω της φύσεως της εργασίας του, έχει περιορισμένη ικανότητα χειρισμών, σύμφωνα με τους παρόντες κανόνες, και επομένως του είναι αδύνατο να απομακρυνθεί από την πορεία άλλου πλοίου. Ο όρος «πλοία περιορισμένης ικανότητας χειρισμών» θα περιλαμβάνει, χωρίς αυτό να είναι περιοριστικό, το:

  • Πλοίο που ασχολείται με την τοποθέτηση, τη συντήρηση ή αφαίρεση ναυτιλιακού βοηθήματος, υποβρύχιου καλωδίου ή αγωγού.

  • Πλοίο που ασχολείται με επιχειρήσεις ελέγχου του βυθού ή εκβαθύνσεως, καθώς και με υδρογραφικές ή υποβρύχιες επιχειρήσεις.

  • Πλοίο που ασχολείται με τον ανεφοδιασμό εν πλω ή με τη διαπεραίωση εν πλω σε άλλο πλοίο, προσώπων, εφοδίων ή φορτίου.

  • Πλοίο που ασχολείται με την απονήωση ή προσνήωση σκαφών.

  • Πλοίο που ασχολείται με επιχειρήσεις εκκαθαρίσεως μίας περιοχής από νάρκες.

  • Πλοίο που ασχολείται σε επιχείρηση ρυμουλκήσεως, λόγω της οποίας εμποδίζονται σοβαρά το ρυμουλκό και το ρυμουλκούμενο πλοίο, ως προς την ικανότητά τους να παρεκκλίνουν από την πορεία τους.

(η) Ο όρος «πλοίο εμποδιζόμενο από το βύθισμά του» σημαίνει μηχανοκίνητο πλοίο το οποίο, λόγω του βυθίσματός του σε σχέση με το βάθος και το πλάτος των υδάτων στα οποία πλέει, περιορίζεται δραστικά ως προς την ικανότητά του να παρεκκλίνει από την πορεία.

(θ) Ο όρος «εν πλω» σημαίνει ότι ένα πλοίο δεν έχει ρίξει άγκυρα ή δεν έχει προσδεθεί με την ακτή ή δεν έχει προσαράξει.

 

(ι) Οι λέξεις «μήκος» και «πλάτος» ενός πλοίου σημαίνουν το ολικό του μήκος και το μέγιστο πλάτος του.

(ια) Τα πλοία θα θεωρούνται «εν όψει αλλήλων» μόνο όταν το ένα μπορεί να γίνει οπτικά αντιληπτό από το άλλο.

(ιβ) Ο όρος «περιορισμένη ορατότητα» σημαίνει την οποιαδήποτε κατάσταση, κατά την οποία η ορατότητα περιορίζεται λόγω ομίχλης,  χιονόπτωσης, θυελλών, πυκνής βροχής, αμμοθύελλας ή άλλων συναφών αιτίων

(ιγ) Ο όρος «Wing-In-Ground (WΙG) σκάφος» σημαίνει ένα πολλαπλών χρήσεων σκάφος το οποίο, στη βασική λειτουργία του, ίπταται κοντά στην επιφάνεια εκμεταλλευόμενο την επίδραση του surface – effect».


Κανόνας 4: Εφαρμογή.

Οι κανόνες του παρόντος τμήματος των Κανονισμών εφαρμόζονται κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση ορατότητας.

Εφαρμογή των κανόνων σε οποιεσδήποτε συνθήκες ορατότητας

 

Κανόνας 5: Επιτήρηση.

Κάθε πλοίο θα τηρεί πάντοτε την πρέπουσα οπτική και ακουστική επιτήρηση (look-out), καθώς και επιτήρηση με όλα τα διαθέσιμα κατάλληλα μέσα ανάλογα με τις επικρατούσες περιστάσεις και συνθήκες έτσι, ώστε να έχει πλήρη εκτίμηση της καταστάσεως και του κινδύνου συγκρούσεως

Κανόνας 6: Ασφαλής ταχύτητα.

Κάθε πλοίο θα πλέει πάντοτε με ασφαλή ταχύτητα, έτσι, ώστε να μπορεί να παίρνει τα πρέποντα και αποτελεσματικά μέτρα προς αποφυγή συγκρούσεως και να ακινητεί μέσα, στην ορισμένη για τις επικρατούσες περιστάσεις και συνθήκες απόσταση.

Για τον καθορισμό της ασφαλούς ταχύτητας, οι πιο κάτω παράγοντες θα είναι μεταξύ εκείνων, οι οποίοι θα λαμβάνονται υπόψη:

(α) Από όλα τα πλοία:

  1. Η κατάσταση ορατότητας.

  2. Η πυκνότητα κυκλοφορίας, στην οποία περιλαμβάνονται και οι συγκεντρώσεις αλιευτικών ή οποιωνδήποτε άλλων σκαφών.

  3. Η ικανότητα χειρισμών του πλοίου, ειδικότερα δε η απόσταση ακινητοποιήσεως και η ικανότητα στροφής κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες.

  4. Η κατά τη διάρκεια της νύκτας παρουσία ανταύγειας (προβαλλομένου φωτός), όπως αυτή που προ- έρχεται από φώτα της ξηράς ή από την ανάκλαση στο νερό των φώτων του ίδιου του πλοίου.

  5. Η κατάσταση του ανέμου, της θάλασσας και του ρεύματος, καθώς και η ύπαρξη κοντά ναυτιλιακών κινδύνων.

  6. Το βύθισμα του πλοίου σε σχέση με το υπάρχον βάθος των νερών. β) Επί πλέον (πρέπει να λαμβάνονται υπόψη) από τα πλοία που διαθέτουν συσκευή ραντάρ σε λειτουρ- γία:

  7. Τα χαρακτηριστικά, η απόδοση και οι περιορισμοί (αποδόσεως) της συσκευής ραντάρ.

  8. Οποιοσδήποτε περιορισμός, που οφείλεται στη χρησιμοποιουμένη κλίμακα του ραντάρ.

  9. Η επίδραση της καταστάσεως της θάλασσας, του καιρού και των υπολοίπων πηγών παρεμβολών στον εντοπισμό με το ραντάρ.

  10. Το κατά πόσο μπορούν να εντοπισθούν με το ραντάρ μικρά πλοία, πάγοι και άλλα αντικείμενα, που επιπλέουν, σε επαρκή απόσταση.

  11. Ο αριθμός, οι θέσεις και οι κινήσεις των πλοίων, που εντοπίζονται με το ραντάρ.

  12. Η ακριβέστερη εκτίμηση της ορατότητας, η οποία είναι δυνατή όταν χρησιμοποιείται το ραντάρ για τον καθορισμό της αποστάσεως των γύρω πλοίων ή άλλων αντικειμένων.

 

ΑΣΦΑΛΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Κάθε πλοίο πρέπει να τηρεί ασφαλή ταχύτητα ώστε να λαμβάνει εγκαίρως μέτρα προς αποφυγή συγκρούσεως και να είναι ικανό να σταματήσει σε ενδεδειγμένη απόσταση σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες

ΤΜΗΜΑ Ι / ΚΑΝΩΝ 7

Κίνδυνος σύγκρουσης

Κάθε πλοίο πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να προσδιορίσει εάν υφίσταται κίνδυνος συγκρούσεως. Εάν υπάρχει αμφιβολία θεωρείται ότι ο κίνδυνος υφίσταται.

ΤΜΗΜΑ Ι / ΚΑΝΩΝ 7 ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΟΤΑΝ:

•ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ ή  ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ή ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

ΤΜΗΜΑ Ι / ΚΑΝΩΝ 7

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ (α) Κάθε πλοίο θα χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα και κατάλληλα μέσα, ανάλογα με τις περιστάσεις και τις συνθήκες που επικρατούν, για να εκτιμήσει εάν υφίσταται κίνδυνος συγκρούσεως. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, τότε ο κίνδυνος του είδους αυτού θα θεωρείται ότι υπάρχει.

(β) Πρέπει να χρησιμοποιείται κατάλληλα η συσκευή ραντάρ, εφόσον είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί. Στην πρέπουσα χρήση της περιλαμβάνεται και η ανίχνευση με αυτήν σε μεγάλες αποστάσεις, για την έγκαιρη προειδοποίηση ότι υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεως και για την υποτύπωση με ραντάρ ή ισοδύναμη συστηματική παρατήρηση των εντοπιζομένων αντικειμένων

(γ) Εκτιμήσεις για την ύπαρξη κινδύνου συγκρούσεως, που πραγματοποιούνται με υποθέσεις οι οποίες βασίζονται σε ανεπαρκείς πληροφορίες, ιδιαίτερα δε, σε πληροφορίες που έχουν ληφθεί μέσω ραντάρ, είναι απαραίτητο να αποφεύγονται.

 

(δ) Για να εκτιμηθεί αν υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεως, μεταξύ εκείνων, που πρέπει να λαμβάνονται υπό- ψη, είναι και τα εξής:

  • Θα θεωρείται ότι υφίσταται κίνδυνος συγκρούσεως, εάν η διόπτευση πυξίδας ενός πλοίου που προσεγγίζει δεν μεταβάλλεται αισθητά.

Μπορεί καμιά φορά να υφίσταται κίνδυνος συγκρούσεως ακόμα και όταν είναι φανερά αισθητή αλλαγή της διοπτεύσεως. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν προσεγγίζει πολύ μεγάλο πλοίο ή ρυμουλ- κούμενο αντικείμενο ή πλοίο σε μικρή απόσταση.
 Κανόνας 8: Χειρισμοί προς αποφυγή συγκρούσεως

(α) Οποιοσδήποτε χειρισμός που αποσκοπεί στην αποφυγή συγκρούσεως θα γίνεται σύμφωνα με τους Κανόνες αυτού του Μέρους και πρέπει, εφόσον οι συνθήκες της συγκεκριμένης περιπτώσεως το επι- τρέπουν, να είναι σαφής και ολοφάνερος (έκδηλος), να γίνεται έγκαιρα και να είναι σύμφωνος προς όσα υπαγορεύουν οι κανόνες της καλής ναυτικής τέχνης.

(β) Οποιαδήποτε μεταβολή πορείας ή και ταχύτητας για την αποφυγή συγκρούσεως πρέπει, εφόσον οι συνθήκες της συγκεκριμένης περιστάσεως το επιτρέπουν, να είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να γίνεται αμέσως αντιληπτή από το άλλο πλοίο, το οποίο παρατηρεί οπτικά ή μέσω ραντάρ. Μικρές διαδοχικές μεταβολές πορείας ή και ταχύτητας πρέπει να αποφεύγονται.

 (γ) Εφόσον υπάρχει επαρκής θαλάσσιος χώρος, η μεταβολή και μόνο της πορείας μπορεί να αποβεί η πιο αποτελεσματική ενέργεια για την αποφυγή προσεγγίσεως σε επικίνδυνη απόσταση. Αυτό προϋποθέτει ότι η ενέργεια γίνεται έγκαιρα, είναι ουσιαστική και δεν έχει ως αποτέλεσμα την επικίνδυνη προσέγγι- ση με άλλο πλοίο.

(δ) Ο χειρισμός που εκτελείται για την αποφυγή συγκρούσεως με άλλο πλοίο πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε να καταλήγει σε διέλευση από αυτό σε ασφαλή απόσταση. Η αποτελεσματικότητα του χειρισμού πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά έως ότου το άλλο πλοίο προσπεράσει (αντιπαρέλθει) οριστικά.

(ε) Όταν είναι απαραίτητο για την αποφυγή συγκρούσεως με άλλο πλοίο ή όταν πρέπει να υπάρχει ευχέρεια χρόνου για την εκτίμηση της καταστάσεως, τότε το πλοίο πρέπει να ελαττώνει την ταχύτητά του ή να ακινητεί τελείως με κράτηση ή αναπόδιση των μέσων προώσεώς του.

(στ) (i) Κάθε πλοίο που είναι υποχρεωμένο από οποιονδήποτε από τους παρόντες κανόνες να μην παρεμποδίζει τη διέλευση ή την ασφαλή διέλευση άλλου πλοίου, πρέπει να χειρίζει έγκαιρα, όταν απαιτείται από τις συνθήκες της περιπτώσεως, για να παρέχει επαρκή χώρο για την ασφαλή διέλευση του άλλου πλοίου.

  • Κάθε πλοίο που είναι υποχρεωμένο να μην παρεμποδίζει τη διέλευση ή την ασφαλή διέλευση άλλου πλοίου δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση αυτή, αν προσεγγίζει το άλλο πλοίο κατά τρόπο που να ενέχει κίνδυνο συγκρούσεως και θα έχει όταν χειρίζει πλήρη ευθύνη στο χειρισμό που μπορεί να απαιτείται από τους κανόνες αυτού του μέρους.

Κάθε πλοίο, του οποίου η διέλευση δεν πρέπει να παρεμποδίζεται, είναι υποχρεωμένο να συμ- μορφώνεται με τους κανόνες αυτού του μέρους, όταν τα πλοία προσεγγίζουν το ένα το άλλο κατά τρόπο που ενέχει κίνδυνο συγκρούσεως.

Χειρισμοί προς αποφυγή σύγκρουσης

-κάθε χειρισμός αποφυγής συγκρούσεως πρέπει να είναι εμφανής, έγκαιρος και σύμφωνος με την καλή ναυτική τέχνη.

-καθε αλλαγη πορειας ή ταχυτητας πρεπει να ειναι μεγαλη ωστε να ειναι εμφανης απο το αλλο πλοιο. Μικρες διαδοχικες αλλαγες πρεπει να αποφευγονται.

-εαν υφισταται αρκετος χωρος, μονο η εγκαιρη αλλαγη πορειας μπορει να ειναι η πιο αποτελεσματικη κινηση για αποφυγη προσεγγισης με αλλο πλοιο.

-ενεργεια που αναλαμβανεται για αποφυγη συγκρουσεως πρεπει να ειναι τετοια ωστε η αποσταση διελευσεως να ειναι ασφαλης. Ο χειρισμος πρεπει συνεχως να ελεγχεται μεχρι το aλλο πλοιο να περασει καθαρα.

-εaν κριθει απαραιτητο μπορει να εκτελεστει δραστικη μειωση ταχυτητας ή ακομη κρατει ή αναποδα ωστε να αποφευχθει η συγκρουση.

 

Κανόνας 9 Στενοί δίαυλοι
(α) Κάθε πλοίο που πλέει κατά μήκος στενού διαύλου ή θαλάσσιου διαδρόμου, πρέπει να τηρείται κοντά στο εξωτερικό όριο του διαύλου ή του θαλάσσιου διαδρόμου, το οποίο βρίσκεται στη δεξιά του πλευρά, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι ασφαλές και πρακτικά δυνατόν.

 (β) Κάθε πλοίο με μήκος μικρότερο από 20 m ή ιστιοφόρο πλοίο, δεν πρέπει να παρεμποδίζει το διά- πλου πλοίου, το οποίο μπορεί να πλέει με ασφάλεια μόνο μέσα σε κάποιο στενό δίαυλο ή θαλάσσιο διάδρομο.

(γ) Κάθε πλοίο που ασχολείται με την αλιεία, δεν πρέπει να παρεμποδίζει το διάπλου οποιουδήποτε άλλου πλοίου, το οποίο ναυσιπλοεί μέσα σε στενό δίαυλο ή θαλάσσιο διάδρομο.

(δ) Κανένα πλοίο δεν πρέπει να διασταυρώνει κάποιον στενό δίαυλο ή θαλάσσιο διάδρομο, εάν έτσι εμποδίζει το διάπλου άλλου πλοίου, το οποίο μπορεί να πλέει με ασφάλεια μόνο μέσα σε τέτοιο δίαυλο ή θαλάσσιο διάδρομο. Το τελευταίο αυτό πλοίο, εάν αμφιβάλλει για τις προθέσεις του πλοίου που δια- σταυρώνει το στενό δίαυλο ή το θαλάσσιο διάδρομο, μπορεί να χρησιμοποιήσει το ηχητικό σήμα, που καθορίζεται στη διάταξη 34(δ).

(ε) (i) Όταν μέσα σε στενό δίαυλο ή θαλάσσιο διάδρομο, όπου το προσπέρασμα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον το καταφθανόμενο πλοίο πρέπει να χειρίσει για να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση, τότε, το πλοίο που έχει πρόθεση να προσπεράσει, πρέπει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του αυτή εκπέμποντας το κατάλληλο σήμα (σφύριγμα), όπως αυτό καθορίζεται στη διάταξη 34(γ)(i). Το καταφθανόμενο πλοίο, εάν συμφωνεί, θα εκπέμψει κι αυτό το κατάλληλο σήμα (σφυρίξει) το καθοριζόμενο στη διάταξη 34(γ)(ii) και θα λάβει μέτρα για να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση. Αν όμως το καταφθανόμενο πλοίο βρεθεί σε αμφιβολία, μπορεί να εκπέμψει (σφυρίξει) τα σήματα που καθορίζονται στη διάταξη 34(δ).

(ii) Ο παρών κανόνας δεν απαλλάσσει το καταφθάνον πλοίο από την υποχρέωσή του, όπως αυτή διατυπώνεται στον Κανόνα 13.

(στ) Κάθε πλοίο που πλησιάζει σε στροφή (καμπή) ή σε περιοχή κάποιου στενού διαύλου ή θαλάσσιου διαδρόμου, όπου υπάρχει πιθανότητα να κρύβονται από κάποιο παρεμβαλλόμενο εμπόδιο άλλα πλοία, πρέπει να ναυσιπλοεί με ιδιαίτερη ετοιμότητα και προσοχή και να εκπέμπει (σφυρίζει) το κατάλληλο σήμα, όπως αυτό καθορίζεται στη διάταξη 34(ε).

Κάθε πλοίο πρέπει να αποφεύγει να αγκυροβολεί μέσα σε στενό δίαυλο, εφόσον βέβαια αυτό το επι- τρέπουν οι συνθήκες της συγκεκριμένης περιπτώσεως.

Συστήματα διαχωρισμού κυκλοφορίας

•τήρηση όντος λωρίδας κυκλοφορίας.

•μακριά από την γραμμή διαχωρισμού όσο είναι δυνατόν.

•είσοδος/έξοδος από την αρχή/τέλος της λωρίδας. Εάν δεν είναι εφικτό τότε με την μικρότερη δυνατή γωνία.

•αποφυγή διάσχισης της λωρίδας από άλλα σκάφη. Εάν αυτό ειναι επιτακτικο τοτε καθετη διασχιση.

•αποφυγη εισοδου σε ζωνη διαχωρισμου εκτος απο: -περιπτωση κινδυνου -αλιευτικα

•αλιευτικα, ιστιοφορα και σκαφη<20μ δεν εμποδιζουν σκαφη που κινουνται εντος λωριδας.

 

Κανόνας 10: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

(α) Ο κανόνας αυτός εφαρμόζεται στα συστήματα διαχωρισμού της θαλάσσιας κυκλοφορίας, που έχουν υιοθετηθεί από τον Οργανισμό, δεν απαλλάσσει δε κανένα πλοίο από την υποχρέωση εφαρμογής οποιουδήποτε άλλου κανόνα, που ισχύει.

(β) Κάθε πλοίο, που χρησιμοποιεί ένα σύστημα διαχωρισμού της κυκλοφορίας πρέπει:

  • Να πλέει μέσα στην αντίστοιχη λωρίδα κυκλοφορίας και προς τη γενική κατεύθυνση της κυκλο- φοριακής ροής, που ισχύει για τη λωρίδα αυτή.

  • Να παραμένει, όσο αυτό είναι πρακτικά εφικτό, μακριά από τη γραμμή διαχωρισμού της κυκλοφορίας ή της ζώνης διαχωρισμού.

  • Κανονικά να εισέρχεται σε ή να εξέρχεται από κάποια λωρίδα κυκλοφορίας στο σημείο όπου αυτή τελειώνει. Όταν όμως εισέρχεται ή εξέρχεται από οποιαδήποτε πλευρά, τότε πρέπει να το πραγματοποιεί κατά την μικρότερη πρακτικά γωνία, ως προς τη γενική κατεύθυνση της κυκλοφο ριακής ροής.

(γ) Κάθε πλοίο πρέπει να αποφεύγει, όσο αυτό είναι πρακτικά δυνατό, να διασχίζει (διασταυρώνει) λωρίδες κυκλοφορίας. Αν όμως είναι υποχρεωμένο να το πραγματοποιήσει, τότε θα τις διασχίζει με πορεία που θα είναι, όσο αυτό είναι πρακτικά εφικτό, πλησιέστερη προς την ορθή γωνία, σε σχέση με τη γενική κατεύθυνση της κυκλοφοριακής ροής. (δ) (i) Ένα πλοίο δεν θα χρησιμοποιεί ζώνη παράκτιας κυκλοφορίας, όταν μπορεί να

χρησιμοποιεί ασφαλώς την κατάλληλη λωρίδα κυκλοφορίας μέσα στο παρακείμενο σύστημα διαχωρισμού κυκλοφορίας. Εν τούτοις, πλοία με μήκος κάτω από 20 m, ιστιοφόρα πλοία και πλοία ασχολούμενα με την αλιεία, μπορούν να χρησιμοποιούν τη ζώνη παράκτιας κυκλοφορίας.

(ii) Παρά τα όσα θεσπίζονται από την παράγραφο

(δ)(i), ένα πλοίο μπορεί να χρησιμοποιεί μια ζώνη παράκτιας κυκλοφορίας, όταν πλέει προς ή αναχωρεί από λιμάνι, εγκατάσταση ή κατασκευή πέραν των ακτών, πλοηγικό σταθμό ή άλλη τοποθεσία που βρίσκεται μέσα στη ζώνη παράκτιας κυκλοφορίας ή για να αποφύγει άμεσο κίνδυνο.

(ε) Κανένα πλοίο, εκτός αν πρόκειται για πλοίο που διασταυρώνει ή πλοίο που εισέρχεται ή εξέρχεται από λωρίδα κυκλοφορίας, δεν θα εισέρχεται υπό κανονικές συνθήκες εντός ζώνης διαχωρισμού ή δεν θα διασχίζει γραμμή διαχωρισμού, εκτός:

  • Από περιπτώσεις ανάγκης, για να αποφύγει άμεσο κίνδυνο.

Εάν πρόκειται να ασχοληθεί με την αλιεία μέσα στη ζώνη διαχωρισμού.

(στ) Κάθε πλοίο που ναυσιπλοεί σε περιοχές ευρισκόμενες κοντά στα τερματικά όρια (άκρα) του συστήματος διαχωρισμού της κυκλοφορίας, πρέπει να ναυσιπλοεί με ιδιαίτερη προσοχή.

ζ) Κάθε πλοίο πρέπει να αποφεύγει, όσο αυτό είναι πρακτικά δυνατό, να αγκυροβολεί μέσα σε σύστημα διαχωρισμού της κυκλοφορίας ή μέσα σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τερματικά όριά του.

(η) Κάθε πλοίο, που δεν χρησιμοποιεί σύστημα διαχωρισμού της κυκλοφορίας, πρέπει να το αποφεύγει αφήνοντας, όσο αυτό είναι πρακτικά εφικτό, ευρύτερα περιθώρια

(θ) Κάθε πλοίο, που ασχολείται με την αλιεία, δεν θα εμποδίζει το διάπλου οποιουδήποτε πλοίου, το οποίο ακολουθεί λωρίδα κυκλοφορίας.

(ι) Κάθε πλοίο μήκους μικρότερου από 20 m ή ιστιοφόρο πλοίο δεν θα εμποδίζει τον ασφαλή διάπλου μηχανοκίνητου πλοίου, το οποίο ακολουθεί λωρίδα κυκλοφορίας.

(ια) Κάθε πλοίο περιορισμένης ικανότητας χειρισμών, όταν ασχολείται σε επιχείρηση για τη συντήρηση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας μέσα σε ένα σύστημα διαχωρισμού της θαλάσσιας κυκλοφορίας, εξαιρείται από την υποχρέωση συμμορφώσεώς του προς τις διατάξεις αυτού του κανόνα, στο βαθμό που είναι αναγκαίο για να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση.

(ιβ) Κάθε πλοίο περιορισμένης ικανότητας χειρισμών, όταν ασχολείται σε επιχείρηση για την πόντιση, συντήρηση ή ανέλκυση υποβρυχίου καλωδίου μέσα σε σύστημα διαχωρισμού της κυκλοφορίας, εξαιρείται από την υποχρεωτική συμμόρφωσή του προς τις διατάξεις αυτού του κανόνα, στο βαθμό που είναι αναγκαίο για να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση.

 

Κανόνας 11: Εφαρμογή.

Οι κανόνες του τμήματος αυτού εφαρμόζονται σε πλοία τα οποία βρίσκονται ενόψει αλλήλων.

 

Κανόνας 12: Ιστιοφόρα πλοία

(α) Όταν δύο ιστιοφόρα πλοία πλησιάζουν μεταξύ τους, ώστε να δημιουργείται κίνδυνος συγκρούσεως, τότε το ένα από αυτά οφείλει να απομακρύνεται από την πορεία του άλλου, ως εξής:

(i)            Όταν το καθένα από αυτά έχει τον άνεμο από διαφορετική πλευρά, το πλοίο το οποίο έχει τον άνεμο από την αριστερή πλευρά θα απομακρύνεται από την πορεία του άλλου.

(ii)           Όταν και τα δύο πλοία έχουν τον άνεμο από την ίδια πλευρά, το προσήνεμο οφείλει να απομακρύνεται από την πορεία του υπήνεμου.

(iii)          Εάν πλοίο με τον άνεμο από την αριστερή πλευρά αντιληφθεί άλλο πλοίο προσήνεμα και αδυνατεί να διαπιστώσει με βεβαιότητα εάν το άλλο πλοίο έχει τον άνεμο από την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά, θα απομακρύνεται από την πορεία του άλλου.

(β) Για τους σκοπούς του κανόνα αυτού, η προσήνεμη πλευρά θα θεωρείται ότι είναι η αντίθετη πλευρά από εκείνη προς την οποία φέρεται το κύριο ιστίο ή στην περίπτωση πλοίου με τετράγωνα ιστία, η αντίθετη πλευρά από εκείνη προς την οποία φέρεται το μεγαλύτερο ιστίο.

 

Κανόνας 13: Προσπέρασμα.

(α) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις που περιέχονται στους κανόνες του Μέρους Β', τμήματα I και II, κάθε πλοίο, που καταφθάνει άλλο, απομακρύνεται από την πορεία του καταφθανόμενου

(β) Ένα πλοίο θα θεωρείται καταφθάνον, όταν πλησιάζει άλλο πλοίο από διεύθυνση πάνω από 22,5 μοίρες, πρύμα από το εγκάρσιό του, δηλαδή όταν βρίσκεται σε τέτοια σχετική θέση ως προς το πλοίο που καταφθάνει, ώστε κατά τη νύκτα να μπορεί να διακρίνει μόνο το φανό της κορώνης, και κανένα από τους πλευρικούς φανούς του.

(γ) Όταν ένα πλοίο βρίσκεται σε αμφιβολία ως προς το εάν πλησιάζει σε άλλο, θα πρέπει να θεωρεί ότι πράγματι είναι καταφθάνον και να χειρίσει ανάλογα.

 

(δ) Οποιαδήποτε μεταγενέστερη μεταβολή της διοπτεύσεως μεταξύ δύο πλοίων δεν θα καθιστά διασταυρώνον το καταφθάνον πλοίο, σύμφωνα με την έννοια των κανόνων αυτών, ή δεν θα απαλλάσσει αυτό από την υποχρέωση να τηρείται μακριά από το καταφθανόμενο πλοίο, μέχρι να το προσπεράσει τελείως.

 

Κανόνας 14: Περίπτωση αντίθετων πορειών.

(α) Όταν δύο μηχανοκίνητα πλοία έχοντας πορείες αντίθετες ή σχεδόν αντίθετες, συναντώνται έτσι ώστε να δημιουργείται κίνδυνος συγκρούσεως, τότε και το ένα και το άλλο οφείλει να μεταβάλει την πορεία του προς τα δεξιά, ώστε το καθένα να περάσει από την αριστερή πλευρά του άλλου.

(β) Τέτοια περίπτωση θα θεωρείται ότι υπάρχει, όταν το ένα πλοίο διακρίνει το άλλο κατάπλωρα και όταν κατά μεν τη νύκτα μπορεί να βλέπει τους εφίστιους φανούς του άλλου σε ευθυγράμμιση ή σχεδόν σε ευθυγράμμιση ή και αμφοτέρους τους πλευρικούς φανούς, κατά δε την ημέρα παρατηρεί την αντίστοιχη όψη του άλλου πλοίου.

γ) Όταν ένα πλοίο βρίσκεται σε αμφιβολία ως προς το εάν υπάρχει τέτοια περίπτωση, πρέπει να θεωρεί ότι πράγματι αυτή υπάρχει και να χειρίσει ανάλογα.

ΠΛΟΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΑΛΛΗΛΩΝ

•Το καταφθάνον φυλάει το καταφθανόμενο

•καταφθάνον το πλοίο που προσεγγίζει 22,5◦ πμ από το Εγκάρσιο του καταφθανόμενου.

•την νύχτα όταν βλέπει μόνο τον φανό Κορώνης του Καταφθανόμενου.

•σε περίπτωση αμφιβολίας για το εάν κάποιο πλοίο είναι Καταφθάνον, θεωρείται ότι τελικά αυτό ισχύει και ενεργεί

Ως αυτός ο κανόνας ορίζει.

•μεταγενέστερη μεταβολή διοπτεύσεως δεν καθιστά

Διασταυρον το καταφθανον πλοιο

Τμημα ιι πλοια εν οψει αλληλων

•μηχανοκινητα με αντιθετες ή σχεδον αντιθετες πορειες χειριζουν αμφοτερα προς τα δεξια.

•ο κανονας ισχυει οταν φαινονται οι δυο εφιστιοι σχεδον στην ιδια ευθεια, οταν φαινονται και τα δυο πλευρικα & την ημερα οταν παρατηρειται η αντιστοιχη οψη.

•σε περιπτωση αμφιβολιας να θεωρειται οτι ισχυει η περιπτωση του κανονα αυτου.

πλοία εν όψει αλλήλων

 Κανόνας 15: Περίπτωση διασταυρώσεως πορειών.

Όταν δύο μηχανοκίνητα πλοία διασταυρώνουν τις πορείες τους, έτσι ώστε να δημιουργείται κίνδυνος συγκρούσεως, το πλοίο το οποίο βλέπει το άλλο προς τη δεξιά του πλευρά, οφείλει να απομακρύνεται από την πορεία του και εφόσον οι συνθήκες της περιπτώσεως το επιτρέπουν, θα αποφεύγει να διαπλέει από την πλώρη του άλλου πλοίου.

 

•Μηχανοκίνητα με διασταυρούμενες πορείες προκειμένου να αποφύγουν την σύγκρουση πρέπει:

το πλοίο που έχει το άλλο στα δεξιά του να χειρίσει καθαρά, κάνοντας προσπάθεια ώστε να μην διασταυρωθεί με  την πλώρη του άλλου.

Κανόνας 16 – χειρισμός «φυλασσοντος» τμήμα ιι πλοία εν όψει αλλήλων

•πλοία χωρίς προτεραιότητα (φυλάσσοντα) χειρίζουν έγκαιρα και ουσιαστικά προς αποφυγή πλοίων με προτεραιότητα.

•πλοία με προτεραιότητα (φυλασσόμενα) διατηρούν την πορεία & ταχύτητα τους.

•πλοία με προτεραιότητα μπορούν να χειρίσουν εφόσον είναι προφανές ότι το πλοίο που δεν εχει προτεραιότητα δεν χειριζει.

•πλοία με προτεραιότητα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση όταν αυτή δεν αποφεύγεται μόνο με τον χειρισμό του φυλασσοντος.

•τα παραπάνω δεν απαλλάσσουν από τις ευθύνες  για σωστό χειρισμό, τα φυλάσσοντα πλοία που πρέπει να παραχωρήσουν προτεραιότητα.

ΤΜΗΜΑ ΙΙ ΠΛΟΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΑΛΛΗΛΩΝ

•Μηχανοκίνητο πλοίο εν πλω παραχωρεί προτεραιότητα σε:

•Ακυβέρνητο

•Περιορισμένης Ικανότητας Χειρισμών

•Αλιευτικό

•Ιστιοφόρο

 

Κανόνας 16: Χειρισμός από το «φυλάσσον» πλοίο.

Κάθε πλοίο το οποίο απαιτείται να απομακρύνεται από την πορεία κάποιου άλλου πλοίου, οφείλει, κατά το δυνατό, να χειρίζει έγκαιρα και ουσιαστικά, ώστε να τηρείται αρκετά μακριά από αυτό.

 

Κανόνας 17: Χειρισμός από το «φυλασσόμενο πλοίο».

(α) (i) Όταν το ένα από τα δύο πλοία οφείλει να απομακρύνεται από την πορεία του άλλου, το άλλο θα διατηρεί την πορεία και ταχύτητά του.

(ii) Εντούτοις, το φυλασσόμενο πλοίο μπορεί να χειρίσει, έτσι ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση με μόνο τον ελιγμό του, μόλις γίνει προφανές σ’ αυτό ότι το υπόχρεο να απομακρυνθεί από την πορεία του πλοίο, δεν χειρίζει κατάλληλα σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς.

(β) Όταν, για οποιοδήποτε λόγο, το πλοίο, το οποίο απαιτείται να διατηρήσει σταθερή την πορεία και ταχύτητά του, βρεθεί τόσο κοντά στο άλλο, ώστε η σύγκρουση να μην μπορεί να αποφευχθεί με μόνο το χειρισμό του φυλασσοντος πλοίου, οφείλει και αυτό να χειρίσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση.

(γ) Μηχανοκίνητο πλοίο το οποίο χειρίζει, σε περίπτωση διασταυρώσεως των πορειών, σύμφωνα με τη διάταξη (α)(ii) του παρόντος κανόνα για να αποφύγει τη σύγκρουση με άλλο μηχανοκίνητο πλοίο, εφόσον οι συνθήκες της περιπτώσεως επιτρέπουν, δεν πρέπει να μεταβάλει την πορεία του προς τα αριστερά για να αποφύγει πλοίο, που βρίσκεται στην αριστερή του πλευρά.

(δ) Αυτός ο κανόνας δεν απαλλάσσει το φυλάσσον πλοίο από την υποχρέωσή του να απομακρύνεται από την πορεία του άλλου.

 

 

Κανόνας 18: Ευθύνες μεταξύ πλοίων.

Εκτός εάν διαφορετικά ορίζεται από τους Κανόνες 9, 10 και 13:

(α)          Μηχανοκίνητο πλοίο «εν πλω» θα απομακρύνεται από την πορεία:

  1. Ακυβέρνητου πλοίου.

  2. λοίου περιορισμένης ικανότητας χειρισμών.

  3. Πλοίου ασχολούμενου με την αλιεία.

Ιστιοφόρου πλοίου.

(β)          Ιστιοφόρο πλοίο «εν πλω» θα απομακρύνεται από την πορεία:

  • Ακυβέρνητου πλοίου.

  • Πλοίου περιορισμένης ικανότητας χειρισμών.

  • Πλοίου ασχολούμενου με την αλιεία.

(γ)           Πλοίο ασχολούμενο με την αλιεία «εν πλω» οφείλει, όσο αυτό είναι δυνατό, να απομακρύνεται από την πορεία: 1) Ακυβέρνητου πλοίου.  2) Πλοίου περιορισμένης ικανότητας χειρισμών.

(δ)          (i) Κάθε πλοίο, εκτός ακυβέρνητου πλοίου ή πλοίου περιορισμένης ικανότητας χειρισμών, θα αποφεύ- γει, εφόσον οι συνθήκες της περιπτώσεως το επιτρέπουν, να παρεμποδίζει τον ασφαλή διάπλουν πλοίου εμποδιζόμενου από το βύθισμά του, το οποίο επιδεικνύει τα σήματα του Κανόνα 28.

(ii) Πλοίο εμποδιζόμενο από το βύθισμά του οφείλει να ναυσιπλοεί με ιδιαίτερη προσοχή έχοντας πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας καταστάσεώς του.

(ε)           Υδροπλάνο επάνω στο νερό οφείλει να τηρείται γενικά μακριά από όλα τα πλοία και να αποφεύγει να παρεμποδίζει τη ναυσιπλοΐα τους. Σε περιπτώσεις όμως κατά τις οποίες υπάρχει κίνδυνος συγκρούσε- ως, το υδροπλάνο θα συμμορφώνεται με τους κανόνες αυτού του Μέρους.

 

(στ)

  • Ένα WIG σκάφος, όταν απογειώνεται, προσγειώνεται και κατά τη διάρκεια της πτήσεως πλησίον της επιφάνειας θα τηρείται «καθαρά» από όλα τα άλλα σκάφη αποφεύγοντας εμπλοκή με τη ναυσιπλοΐα τους.

  • Ένα WIG σκάφος, όταν επιχειρεί επί της επιφάνειας της θάλασσας θα συμμορφώνεται με τους κανόνες αυτού του Μέρους, ως μηχανοκίνητο σκάφος.

 


Κανόνας 19: Διαγωγή πλοίων με  περιορισμένη ορατότητα.

(α) Ο παρών κανόνας εφαρμόζεται σε πλοία, τα οποία δεν βρίσκονται εν όψει αλλήλων, κάθε φορά που ναυσιπλοούν μέσα ή κοντά σε περιοχή περιορισμένης ορατότητας

 

β) Κάθε πλοίο πρέπει να πλέει με ασφαλή ταχύτητα, προσαρμοσμένη στις επικρατούσες συνθήκες και καταστάσεις της περιορισμένης ορατότητας. Το μηχανοκίνητο πλοίο οφείλει να έχει τις μηχανές του σε ετοιμότητα για άμεσο χειρισμό.

(γ) Κάθε πλοίο οφείλει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις επικρατούσες συνθήκες και καταστάσεις της περιορισμένης ορατότητας, όταν συμμορφώνεται με τους κανόνες του Τμήματος Ι του παρόντος Μέρους.

(δ) Πλοίο που εντοπίζει μόνο με το ραντάρ την παρουσία άλλου πλοίου, οφείλει να προσδιορίσει κατά πόσο υφίσταται περίπτωση επικίνδυνης προσεγγίσεως ή και κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεως. Εάν πράγματι συντρέχει τέτοια περίπτωση, οφείλει να χειρίσει προς αποφυγή συγκρούσεως αρκετά έγκαιρα, με την προϋπόθεση ότι, εφόσον ο χειρισμός αυτός αποσκοπεί στη μεταβολή της πορείας, θα πρέπει κατά το δυνατό, να αποφεύγονται τ’ ακόλουθα:

  • Μεταβολή της πορείας προς τα αριστερά για πλοίο που βρίσκεται πρώραθεν από το εγκάρσιό του, εκτός εάν πρόκειται για καταφθανόμενο πλοίο.

Μεταβολή της πορείας προς την κατεύθυνση του άλλου πλοίου, εφόσον αυτό βρίσκεται στο εγκάρσιο ή πρύμνηθεν από το εγκάρσιο.

(ε) Εκτός από τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες έχει εκτιμηθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεως, κάθε πλοίο το οποίο ακούει από προφανή διεύθυνση προς πλώρα του εγκάρσιου του, σήμα ομίχλης άλλου πλοίου ή το οποίο δεν μπορεί να αποφύγει επικίνδυνη προσέγγιση με άλλο πλοίο που βρίσκεται προς την πλώρη  από το εγκάρσιό του, οφείλει να μειώσει την ταχύτητά του στην ελάχιστη πηδαλιουχήσιμη. Εάν είναι αναγκαίο, οφείλει να ακινητοποιείται και σε κάθε περίπτωση να πλέει  με εξαιρετική προσοχή, μέχρις ότου παρέλθει ο κίνδυνος συγκρούσεως.

 

•ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΗΧΗΤΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΠΡ ή ΔΙΕΛΕΥΣΕΩΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΤΟΧΟΥ ΑΠΟ ΠΡ:

  1. ΜΕΙΩΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΗΔΑΛΙΟΥΧΗΣΗΣ

  2. ΚΡΑΤΕΙ ΕΑΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ

  3. ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΕΛΘΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ

 

ΜΕΡΟΣ Γ ΦΩΤΑ & ΣΧΗΜΑΤΑ

Κανόνας 20: Εφαρμογή.

  • Οι κανόνες του παρόντος Μέρους θα εφαρμόζονται σε κάθε καιρική κατάσταση.

  • Οι κανόνες, που αναφέρονται στους φανούς, θα εφαρμόζονται από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος κανένας άλλος φανός δεν θα επιδεικνύεται. Εξαιρούνται οι φανοί εκείνοι, οι οποίοι δεν θα είναι δυνατόν, είτε να εκληφθούν όπως οι φανοί που καθορίζονται στους παρόντες κανόνες, είτε να επηρεάσουν την ορατότητα ή τα χαρακτηριστικά τους ή να παρενοχλήσουν την τήρηση της κανονικής οπτικής επιτηρήσεως.

  • Οι φανοί που καθορίζονται από τους παρόντες κανόνες θα επιδεικνύονται εφόσον υπάρχουν στο πλοίο, και από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη. Επίσης μπορούν να επιδεικνύονται και σε όλες τις άλλες περιστάσεις, κατά τις οποίες αυτό κρίνεται αναγκαίο.

  • Οι κανόνες που αναφέρονται στα σχήματα θα τηρούνται κατά την ημέρα.

  • Οι φανοί και τα σχήματα που καθορίζονται στους παρόντες κανόνες πρέπει να είναι σύμφωνοι με τις διατάξεις του Παραρτήματος Ι των παρόντων κανονισμών.

.

 

Κανόνας 21: Ορισμοί.

  •  «Εφίστιος φανός» σημαίνει λευκό φανό τοποθετημένο επάνω από τη διαμήκη κεντρική γραμμή του πλοίου, ο οποίος φωτίζει χωρίς διακοπή τόξο του ορίζοντα 225 μοίρες και ο οποίος είναι στερεωμένος έτσι, ώστε να φωτίζει ακριβώς από την πλώρη μέχρι 22,5 μοίρες πρύμνηθεν από το εγκάρσιο της κάθε πλευράς του πλοίου.

  • m οι πλευρικοί φανοί μπορούν να συνδυάζονται σ’ έναν, ο οποίος φέρεται επάνω στη διαμήκη κεντρική γραμμή του πλοίου.

  • «Φανός ρυμουλκήσεως» σημαίνει κίτρινο φανό, ο οποίος έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον οριζόμενο στην παράγραφο (γ) του κανόνα αυτού «φανό κορώνης».

  •  «Φανός ορατός καθ’ όλο τον ορίζοντα» σημαίνει φανό ο οποίος φωτίζει χωρίς διακοπή τόξο του ορίζοντα 360 μοιρών (περίβλεπτος).

  •  «Αναλάμπων φανός» σημαίνει φανό ο οποίος αναλάμπει κατά κανονικά διαστήματα με συχνότητα 120 ή περισσότερες αναλαμπές ανά λεπτό.

 

Κανόνας 22: Ορατότητα φανών.

Οι φανοί, οι οποίοι καθορίζονται στους παρόντες κανόνες θα έχουν τέτοια ένταση, όπως αυτή που προσδιορίζεται στην παράγραφο 8 του Παραρτήματος Ι των παρόντων κανονισμών, ώστε να είναι ορατοί στις ακόλουθες ελάχιστες αποστάσεις:

(α) Σε πλοία μήκους 50 m και πάνω:

  • ο εφίστιος φανός,           6 μίλια,

  • ο πλευρικός φανός,        3 μίλια,

  • ο φανός κορώνης,           3 μίλια,

  • ο φανός ρυμουλκήσεως, 3 μίλια,

  • ο λευκός, κόκκινος, πράσινος ή κίτρινος ορατός καθ’ όλο τον ορίζοντα 3 μίλια.

(β) Σε πλοία με μήκος 12 m και περισσότερο, αλλά μικρότερα από 50 m:

  • ο εφίστιος φανός, 5 μίλια, εκτός από εκείνο το πλοίο που το μήκος του είναι μικρότερο από 20 m,

  • ο πλευρικός φανός, 2 μίλια,

  • ο φανός κορώνης, 2 μίλια,

  • ο φανός ρυμουλκήσεως, 2 μίλια,

  • λευκός, κόκκινος, πράσινος ή κίτρινος ορατός καθ’ όλο τον ορίζοντα 2 μίλια.

(γ) Σε πλοία με μήκος μικρότερο από 12 m:

  • ο εφίστιος φανός, 2 μίλια,

  • ο πλευρικός φανός, 1 μίλι,

  • ο φανός κορώνης, 2 μίλια,

  • ο φανός ρυμουλκήσεως, 2 μίλια,

  • ο λευκός, κόκκινος, πράσινος ή κίτρινος ορατός καθ’ όλο τον ορίζοντα, 2 μίλια.

(δ) Σε ακανόνιστου σχήματος ημιβυθισμένα ή ρυμουλκούμενα αντικείμενα:

  • ο λευκός περίβλεπτος φανός, ορατός καθ’ όλο τον ορίζοντα, 3 μίλια.

 

Ορατότητα φανών

Τύπος                 πλοια>50m     πλοια 12-50m

Εφίστιος               6 nm              5 nm

Πλευρικοί             3 nm             2 nm

Κορώνης              3 nm              2 nm

Ρυμουλκήσεως  3 nm               2 nm

Περίβλεπτος       3 nm              2 nm


Κανόνας 23: Μηχανοκίνητα πλοία «εν πλω».

(α) Μηχανοκίνητο πλοίο «εν πλω», θα επιδεικνύει:

  • Έναν εφίστιο φανό προς πλώρα.

  • Ένα δεύτερο εφίστιο φανό προς πρύμα και ψηλότερα του πλωριού φανού, εκτός από τα πλοία, των οποίων το μήκος είναι μικρότερο από 50 m, τα οποία δεν υποχρεούνται, αλλά μπορούν να επιδεικνύουν τέτοιο φανό.

Πλευρικούς φανούς. (iν) Φανό κορώνης.

(β) Αερόστρωμνο πλοίο, όταν κινείται σε κατάσταση χωρίς εκτόπισμα, θα επιδεικνύει εκτός από τους φανούς που καθορίζονται στην παράγραφο (α) του παρόντος κανόνα και έναν κίτρινο αναλάμποντα φανό, ορατό καθ’ όλο τον ορίζοντα.

(γ) Ένα WIG σκάφος, όταν απογειώνεται, προσγειώνεται και κατά τη διάρκεια της πτήσεως πλησίον της επιφάνειας, εκτός από τους φανούς που καθορίζονται στην παράγραφο (α) του παρόντος κανόνα, επιδεικνύει έναν κόκκινο υψηλής εντάσεως αναλάμποντα φανό, ορατό καθ’ όλο τον ορίζοντα.


(i) Μηχανοκίνητο πλοίο μήκους μικρότερου από 12 m μπορεί, αντί για τους φανούς που περιγράφονται στην παράγραφο (α) του κανόνα αυτού, να επιδεικνύει ένα λευκό φανό ορατό καθ’ όλο τον ορίζοντα και τους πλευρικούς φανούς.

  • Μηχανοκίνητο πλοίο μήκους μικρότερου από 7 m και του οποίου η μέγιστη ταχύτητα δεν υπερβαίνει τους 7 κόμβους μπορεί, αντί για τους φανούς που περιγράφονται στην παράγραφο (α), να επιδεικνύει ένα λευκό περίβλεπτο φανό και αν είναι πρακτικά δυνατό και πλευρικούς.

  • Ο εφίστιος ή ο περίβλεπτος λευκός φανός μηχανοκίνητου πλοίου, με μήκος μικρότερο από 12 m, μπορεί να μην είναι επί της κυρίας διαμήκους γραμμής του πλοίου αν αυτό δεν είναι πρακτικά δυνατό. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει οι πλευρικοί του φανοί να είναι σύνθετοι σ’ ένα φανό, ο οποίος θα φέρεται επί της κυρίας διαμήκους γραμμής του σκάφους ή θα είναι εγκατεστημένος, όσο τούτο είναι πρακτικά δυνατό, πλησιέστερα προς την κύρια διαμήκη γραμμή, όπως ο εφίστιος ή ο περίβλεπτος λευκός φανός».

 

ΚΑΝΩΝ 23 ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΠΛΟΙΑ ΕΝ ΠΛΩ


Κανόνας 24: Ρυμούλκηση και ώθηση.

(α) Μηχανοκίνητο πλοίο όταν ρυμουλκεί θα επιδεικνύει:

  • Αντί για το φανό που καθορίζεται από τη διάταξη 23(α)(i) ή (α)(ii), δύο εφίστιους φανούς προς πλώρα επί κατακόρυφης γραμμής. Όταν το μήκος του ρυμουλκίου, μετρούμενο από την πρύμη του ρυμουλκούντος πλοίου μέχρι το πρυμιό άκρο του ρυμουλκούμενου υπερβαίνει τα 200 m, τρεις τέτοιους φανούς επί κατακόρυφης γραμμής.

  • Πλευρικούς φανούς.

  • Φανό κορώνης.

  • Φανό ρυμουλκήσεως επί κατακόρυφης γραμμής επάνω από το φανό της κορώνης.

(ν) Όταν το μήκος του ρυμουλκίου υπερβαίνει τα 200 m, ρομβοειδές σχήμα στο καταφανέστερο μέρος.

 

(β) Όταν το πλοίο που σπρώχνει (ωθεί) πλοίο και το πλοίο που σπρώχνεται προς πλώρα, συνδέονται στέρεα συνδεμένα σε ενιαία μονάδα, θα θεωρούνται ως ένα μηχανοκίνητο πλοίο, που θα επιδεικνύει τους φανούς τους καθοριζόμενους στον κανόνα 23.

 

(γ) Μηχανοκίνητο πλοίο όταν ωθεί προς πλώρα ή ρυμουλκεί παράπλευρα, εκτός από την περίπτωση που θεωρείται ως ενιαία μονάδα, θα επιδεικνύει:

  • Αντί του φανού που καθορίζεται στη διάταξη 23(α)(i) ή (α)(ii), δύο εφίστιους φανούς προς πλώρα επί κατακόρυφης γραμμής.

  • Πλευρικούς φανούς.

Φανό κορώνης.

(ε) Πλοίο ή αντικείμενο το οποίο ρυμουλκείται εκτός από τα αναφερόμενα στην παράγραφο

 

(ζ) του παρό- ντος κανόνα, θα επιδεικνύει:

  • Πλευρικούς φανούς .

  • κορώνης.

Όταν το μήκος του ρυμουλκίου υπερβαίνει τα 200 m ρομβοειδές σχήμα στο καταφανέστερο μέρος.

(στ) Θεωρώντας ως απαραίτητη προϋπόθεση, ότι οποιοσδήποτε αριθμός πλοίων τα οποία ρυμουλκούνται παράπλευρα ή ωθούνται καθ’ ομάδα θα φωτίζονται ως ένα πλοίο, τότε:

  • Πλοίο το οποίο ωθείται προς πλώρα, χωρίς να αποτελεί ενιαία μονάδα θα επιδεικνύει στο πλωριό άκρο τους πλευρικούς φανούς.

Πλοίο το οποίο ρυμουλκείται παράπλευρα θα επιδεικνύει φανό κορώνης και στο πλωριό άκρο τους πλευρικούς φανούς.

(ζ) Όταν ένα σκάφος ημιβυθισμένο με ακανόνιστο σχήμα ή ένα αντικείμενο ή συνδυασμός τέτοιων σκαφών ή αντικειμένων ρυμουλκούνται, τότε θα επιδεικνύει:

  • Αν το πλάτος του είναι μικρότερο από 25 m, ένα λευκό περίβλεπτο φανό πάνω ή κοντά στο πλωριό άκρο και ένα πάνω ή κοντά στο πρυμιό άκρο, εκτός εάν αυτά τα πλοιάρια δεν απαιτείται να επιδεικνύουν φανό πάνω ή κοντά στο πλωριό άκρο.

  • Αν το πλάτος του είναι 25 m ή περισσότερο, δύο πρόσθετους λευκούς περίβλεπτους φανούς πάνω ή κοντά στα ακρότατα σημεία του πλάτους του.

  • Αν υπερβαίνει τα 100 m μήκος, επιπλέον και ένα λευκό περίβλεπτο φανό μεταξύ των φανών που καθορίζονται στις υποπαραγράφους (i) και (ii), έτσι ώστε η απόσταση μεταξύ των φανών να μην υπερβαίνει τα 100 m.

(iν) Ρομβοειδές σχήμα πάνω ή κοντά στο ακρότατο πρυμιό σημείο του τελευταίου σκάφους ή ρυμουλκούμενου αντικειμένου. Αν το μήκος του ρυμουλκίου υπερβαίνει τα 200 m, ένα επιπλέον ρομβοειδές σχήμα εκεί όπου μπορεί να γίνει ορατό κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και εγκατεστημένο όσο είναι πρακτικά δυνατό προς πλώρα.

(η) Όπου λόγω οποιασδήποτε δικαιολογημένης αιτίας είναι πρακτικά αδύνατο σε ένα ρυμουλκούμενο πλοίο ή αντικείμενο να επιδεικνύει τους φανούς που καθορίζονται στις παραγράφους (ε) ή (ζ) του παρόντος κανόνα, τότε θα παίρνονται όλα τα δυνατά μέτρα, για φωτισμό του ρυμουλκούμενου πλοίου ή αντικειμένου ή τουλάχιστον για επισήμανση της παρουσίας τέτοιου σκάφους ή αντικειμένου.

(θ) Όπου λόγω οποιασδήποτε δικαιολογημένης αιτίας είναι πρακτικά αδύνατο για ένα πλοίο που δεν ασχολείται συνήθως με ρυμουλκήσεις, να επιδεικνύει τους φανούς που καθορίζεται στις παραγράφους (α) ή (γ) αυτού του κανόνα, τότε δεν θα απαιτείται να επιδεικνύει εκείνους τους φανούς, όταν δεν ασχολείται με ρυμούλκηση άλλου πλοίου, που βρίσκεται σε κίνδυνο ή έχει ανάγκη βοήθειας. Θα λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα για να δείχνουν τη φύση της σχέσεως μεταξύ του ρυμουλκούντος και του ρυμουλκούμενου πλοίου, όπως επιβάλλεται από τον κανόνα 36, ιδιαίτερα δε για το φωτισμό του ρυμουλκίου.

 

Κανόνας 25: Ιστιοφόρα πλοία «εν πλω» και κωπήλατα πλοία.

(α) Ιστιοφόρο πλοίο «εν πλω» θα επιδεικνύει:

  • Πλευρικούς φανούς .

  • κορώνης.

β) Σε ιστιοφόρο πλοίο με μήκος μικρότερο από 20 m οι φανοί, που καθορίζονται στην παράγραφο (α) αυτού του κανόνα, μπορούν να συνδυάζονται σε ένα, ο οποίος θα φέρεται πάνω ή κοντά στην κορυφή του ιστού, σε οποιοδήποτε σημείο του από το οποίο ο φανός μπορεί να φαίνεται καλύτερα.

(γ) Ιστιοφόρο πλοίο «εν πλω» μπορεί να επιδεικνύει, εκτός από τους φανούς που καθορίζονται στην παράγραφο (α) του παρόντος κανόνα και δύο φανούς ορατούς καθ’ όλο τον ορίζοντα. Οι δύο πρόσθετοι αυτοί φανοί πρέπει να ευρίσκονται επάνω ή κοντά στην κορυφή του ιστού σε κατακόρυφη γραμμή και σε σημείο απ’ όπου μπορούν να φαίνονται καλύτερα. Από τους δύο αυτούς φανούς ο επάνω πρέπει να είναι κόκκινος και ο κάτω πράσινος, δεν πρέπει όμως να επιδεικνύονται μαζί με το συνδυασμένο φανό, που επιτρέπεται από την παράγραφο (β) του παρόντος κανόνα.

(δ)

  • Ιστιοφόρο πλοίο με μήκος μικρότερο από 7 m θα επιδεικνύει, εφόσον τούτο είναι πρακτικά δυνατό, τους φανούς που καθορίζονται από τις παραγράφους (α) και (β). Εάν όμως δεν το κάνει αυτό, τότε πρέπει να έχει πρόχειρη ηλεκτρική λυχνία ή αναμμένο φανό, ο οποίος εκπέμπει λευκό φως και ο οποίος θα επιδεικνύεται αρκετά έγκαιρα, για να αποφεύγεται η σύγκρουση.

  • κωπήλατο πλοίο μπορεί να επιδεικνύει τους φανούς που καθορίζονται σ’ αυτόν τον κανόνα για τα ιστιοφόρα πλοία, αλλά εάν δεν το κάνει αυτό, θα έχει πρόχειρο ηλεκτρικό φακό ή αναμμένη λάμπα, που θα επιδεικνύεται αρκετά έγκαιρα για να αποφεύγεται η σύγκρουση

(ε) Πλοίο κινούμενο με ιστία, κάθε φορά που χρησιμοποιεί συγχρόνως και μηχανικό μέσο προώσεως, θα επιδεικνύει προς πλώρα και στο πιο εμφανές σημείο ένα κωνικό σχήμα, με την κορυφή προς τα κάτω.

 

Κανόνας 26: Αλιευτικά πλοία.

(α) Πλοίο που ασχολείται με την αλιεία, είτε βρίσκεται «εν πλω», είτε «επ’ άγκυρα», θα επιδεικνύει μόνο τους φανούς και τα σχήματα, τα οποία καθορίζονται στον παρόντα κανόνα

(β) Όταν πλοίο αλιεύει χρησιμοποιώντας γρίπο, δηλαδή όταν κατά την αλιεία έλκει (τραβά) μέσα στο νερό γρίπο ή άλλη συσκευή, που χρησιμοποιείται ως μέσο αλιείας, θα επιδεικνύει:

  • Δύο φανούς ορατούς καθ’ όλο τον ορίζοντα επί κατακόρυφης γραμμής, απ’ τους οποίους ο ανώτερος θα είναι πράσινος και ο κατώτερος λευκός ή σχήμα αποτελούμενο από δύο κώνους με ενωμένες τις κορυφές τους επί κατακόρυφης γραμμής τον ένα πάνω απ’ τον άλλο.

  • Έναν εφίστιο φανό πρύμα και ψηλότερα του ορατού καθ’ όλο τον ορίζοντα πράσινου φανού. Πλοίο με μήκος μικρότερο από 50 m δεν θα είναι υποχρεωμένο να επιδεικνύει τέτοιο φανό, μπορεί όμως και να τον επιδεικνύει.

  • Όταν προχωρεί μέσα στο νερό, εκτός από τους φανούς που καθορίζονται σ’ αυτήν την παράγραφο (β), πλευρικούς φανούς και φανό κορώνης.

(γ) Πλοίο που ασχολείται με την αλιεία, εκτός από αλιεία με γρίπο, θα επιδεικνύει:

  • Δύο φανούς ορατούς καθ’ όλο τον ορίζοντα επί κατακόρυφης γραμμής, απ’ τους οποίους ο ανώτερος είναι κόκκινος και ο κατώτερος λευκός ή σχήμα αποτελούμενο από δύο κώνους με ενωμένες τις κορυφές τους επί κατακόρυφης γραμμής, τον ένα πάνω από τον άλλο.

  • Όταν το οριζόντιο έκταμα των εργαλείων εκτείνεται περισσότερο από 150 m από το πλοίο, λευκό φανό ορατό καθ’ όλο τον ορίζοντα ή ένα κώνο με την κορυφή προς τα πάνω και προς την κατεύθυνση του εκτάματος.

(δ) Τα πρόσθετα σήματα, τα οποία περιγράφονται στο Παράρτημα ΙΙ των Κανονισμών αυτών, εφαρμόζονται σε πλοίο ασχολούμενο με αλιεία σε πολύ μικρή απόσταση, με άλλα πλοία που ασχολούνται με την αλιεία.

  • Όταν προχωρεί μέσα στο νερό, εκτός από τους φανούς που καθορίζονται στην παράγραφο αυτή, πλευρικούς φανούς και φανό κορώνης.

(ε) Πλοίο που δεν ασχολείται με την αλιεία, δεν θα επιδεικνύει τους φανούς και τα σχήματα τα οποία καθορίζονται σ’ αυτόν τον κανόνα, αλλά μόνον εκείνους, οι οποίοι καθορίζονται για πλοίο με το ίδιο μήκος.

 


Κανόνας 27: Πλοία ακυβέρνητα ή πλοία περιορισμένης ικανότητας χειρισμών.

(α) Ακυβέρνητο πλοίο θα επιδεικνύει:

  • Δύο ορατούς καθ’ όλο τον ορίζοντα κόκκινους φανούς επί κατακόρυφης γραμμής στο καταφανέστερο μέρος.

  • Δύο σφαίρες ή παρόμοια σχήματα επί κατακόρυφης γραμμής στο καταφανέστερο μέρος.

  • Όταν κινείται μέσα στο νερό, εκτός από τους φανούς που καθορίζονται σ’ αυτήν την παράγραφο, πλευρικούς φανούς και φανό κορώνης.

(β) Πλοίο περιορισμένης ικανότητας χειρισμών, εκτός πλοίου ασχολούμενου σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών, θα επιδεικνύει:

  • Τρεις φανούς ορατούς καθ’ όλο τον ορίζοντα επί κατακόρυφης γραμμής στο καταφανέστερο μέρος. Ο ανώτερος και ο κατώτερος από τους φανούς αυτούς θα είναι κόκκινος και ο μεσαίος θα είναι λευκός.

  • Τρία σχήματα επί κατακόρυφης γραμμής στο καταφανέστερο μέρος. Το ανώτατο και το κατώτατο από τα σχήματα αυτά θα είναι σφαιρικά και το μεσαίο ρομβοειδές.

  • Όταν κινείται μέσα στο νερό, εφίστιο φανό ή φανούς, πλευρικούς φανούς και φανό κορώνης, εκτός από τους φανούς που καθορίζονται στην υποπαράγραφο (i).

(iν) Όταν είναι αγκυροβολημένο, εκτός από τους φανούς και τα σχήματα που καθορίζονται στις υποπαραγράφους (i) και (ii), το φανό ή φανούς ή σχήμα που καθορίζονται στον κανόνα 30.

(γ) Κάθε μηχανοκίνητο πλοίο, το οποίο ασχολείται με επιχείρηση ρυμουλκήσεως κατά τρόπο που περιορίζεται σοβαρά η ικανότητα του ρυμουλκούντος και του ρυμουλκούμενου να αποκλίνουν από την πορεία τους, θα επιδεικνύει, εκτός από τους φανούς και τα σχήματα που καθορίζονται στον Κανόνα 24(α), τους φανούς ή τα σχήματα που καθορίζονται στις υποπαραγράφους (β) (i) και (ii) του παρόντος κανόνα.

(δ) Πλοίο ασχολούμενο με υποβρύχιες εκσκαφές ή υποβρύχιες δραστηριότητες, όταν περιορίζεται η ικανότητά του να χειρίσει, θα επιδεικνύει τους φανούς και τα σχήματα που καθορίζονται στις υποπαραγράφους (β) (i), (ii) και (iii) του παρόντος κανόνα και επί πλέον, όταν υπάρχει εμπόδιο, επιδεικνύει:

  • Δύο ορατούς καθ’ όλο τον ορίζοντα κόκκινους φανούς ή δύο σφαίρες επί κατακόρυφης γραμμής, για να δείχνει την πλευρά, προς την οποία βρίσκεται το εμπόδιο.

  • Δύο ορατούς καθ’ όλο τον ορίζοντα πράσινους φανούς ή δύο ρομβοειδή σχήματα επί κατακόρυφης γραμμής, για να δείχνει την πλευρά προς την οποία μπορεί να περάσει άλλο πλοίο.

  • Όταν είναι αγκυροβολημένο, τους φανούς ή τα σχήματα που καθορίζονται σ’ αυτήν την παράγραφο, αντί για τους φανούς ή τα σχήματα, που καθορίζονται στον Κανόνα 30.

 

(ε) Όσες φορές το μέγεθος ενός πλοίου, το οποίο ασχολείται με καταδυτικές δραστηριότητες, καθιστά πρακτικά αδύνατη την επίδειξη όλων των φανών και σχημάτων που καθορίζονται στην παράγραφο (δ) του παρόντος κανόνα, θα επιδεικνύονται τα ακόλουθα:

  • Τρεις περίβλεπτοι φανοί επί κατακόρυφης γραμμής, στο καταφανέστερο μέρος. Ο ανώτερος και ο κατώτερος από τους φανούς αυτούς θα είναι κόκκινοι και ο μεσαίος λευκός.

  • Ένα άκαμπτο πανομοιότυπο της σημαίας “Α” του Διεθνούς Κώδικα Σημάτων, με ύψος όχι μικρότερο από ένα μέτρο. Θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για να εξασφαλίζεται ότι αυτό θα είναι ορατό από όλες τις κατευθύνσεις.

(στ) Πλοίο ασχολούμενο με επιχειρήσεις εκκαθαρίσεως ναρκών εκτός απ’ τους φανούς, που καθορίζονται για μηχανοκίνητο πλοίο στον Κανόνα 23 ή τους φανούς ή τα σχήματα που καθορίζονται για αγκυροβολημένο πλοίο στον Κανόνα 30 κατά περίπτωση, θα επιδεικνύει τρεις πράσινους φανούς ορατούς καθ’ όλο τον ορίζοντα ή τρεις σφαίρες. Ένας από τους φανούς αυτούς ή τα σχήματα θα επιδεικνύονται κοντά στην κορυφή του πλωριού ιστού και ένας σε κάθε άκρη της κεραίας του πλωριού ιστού. Αυτοί οι φανοί ή τα σχήματα δείχνουν ότι είναι επικίνδυνο για το άλλο πλοίο να προσεγγίσει λιγότερο από 1000 m, το πλοίο που ασχολείται με τις αναφερόμενες επιχειρήσεις.

(ζ) Πλοία με μήκος μικρότερο από 12 m, εκτός από τα ασχολούμενα με καταδυτικές δραστηριότητες, δεν απαιτείται να επιδεικνύουν τους φανούς και τα σχήματα που καθορίζονται στον παρόντα κανόνα.

 

 

 

Κανόνας 28: Πλοία εμποδιζόμενα από το βύθισμά τους.

Πλοίο εμποδιζόμενο από το βύθισμά του, εκτός από τους φανούς, που καθορίζονται για μηχανοκίνητα πλοία στον κανόνα 23, μπορεί να επιδεικνύει στο καταφανέστερο μέρος, τρεις κόκκινους φανούς ορατούς καθ’ όλο τον ορίζοντα επί κατακόρυφου γραμμής ή ένα κύλινδρο.


ΚΑΝΩΝ 29 Κανόνας 29: Πλοηγίδες

(α) Κάθε πλοίο που ασχολείται σε υπηρεσία πλοηγήσεως οφείλει να επιδεικνύει:

  • Πάνω ή κοντά στην κορυφή του ιστού δύο φανούς ορατούς καθ’ όλο τον ορίζοντα, επί κατακόρυφου γραμμής, από τους οποίους ο ανώτερος είναι λευκός και ο κατώτερος κόκκινος.

  • Εφόσον η πλοηγίδα βρίσκεται «εν πλω», επί πλέον πλευρικούς φανούς και φανό κορώνης.

Εφόσον η πλοηγίδα είναι αγκυροβολημένη, εκτός από τους φανούς, που καθορίζονται στην υποπαράγραφο (i), φανό, φανούς ή σχήμα που καθορίζονται στον κανόνα 30 για τα αγκυροβολημένα πλοία.


Κανόνας 30: Αγκυροβολημένα πλοία και πλοία προσαραγμένα.

(α) Κάθε πλοίο αγκυροβολημένο οφείλει να επιδεικνύει στο πιο φανερό μέρος:

  • Στο πλωριό τμήμα, ένα φανό ορατό καθ’ όλο τον ορίζοντα ή μία σφαίρα.

  • Στην πρύμη ή κοντά στην πρύμη και σε ύψος χαμηλότερο από το φανό που καθορίζεται στην υποπαράγραφο (i), ένα λευκό φανό ορατό καθ’ όλο τον ορίζοντα.

(β) Κάθε πλοίο με μήκος μικρότερο από 50 m, μπορεί να επιδεικνύει στο πιο καταφανές μέρος ένα λευκό φανό ορατό καθ’ όλο τον ορίζοντα, αντί για τους φανούς που καθορίζονται στην παράγραφο (α) αυτού του κανόνα.

 γ) Πλοίο αγκυροβολημένο μπορεί, και κάθε πλοίο με μήκος ίσο ή μεγαλύτερο από 100 m οφείλει επίσης, να χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα φώτα εργασίας ή άλλα αντίστοιχα, για φωτισμό των καταστρωμάτων του.

(δ) Πλοίο προσαραγμένο οφείλει να επιδεικνύει τους φανούς, που καθορίζονται στην παράγραφο (α) ή (β) αυτού του κανόνα και επί πλέον στο πιο καταφανές μέρος:

  • Δύο κόκκινους φανούς ορατούς καθ’ όλο τον ορίζοντα επί κατακόρυφου γραμμής.

  • Τρεις σφαίρες επί κατακόρυφου γραμμής.

(ε) Κάθε πλοίο με μήκος μικρότερο από 7 m, εφόσον δεν είναι αγκυροβολημένο μέσα ή κοντά σε στενό δίαυλο, θαλάσσιο διάδρομο ή αγκυροβόλιο ή όπου ναυσιπλοούν συνήθως άλλα πλοία, δεν υποχρεώνεται να επιδεικνύει τους φανούς ή τα σχήματα τα οποία καθορίζονται στις παραγράφους (α) ή (β) αυτού του κανόνα.

(στ) Κάθε πλοίο με μήκος μικρότερο από 12 m, όταν προσαράξει, δεν υποχρεούται να επιδεικνύει τους φανούς ή τα σχήματα που καθορίζονται στις υποπαραγράφους (δ) (i) και (ii) αυτού του κανόνα».

 


Κανόνας 31: Υδροπλάνα και σκάφη WIG.

Εφόσον είναι πρακτικά αδύνατο για ένα υδροπλάνο ή ένα σκάφος WIG να επιδεικνύει τους φανούς και τα σχήματα με τα χαρακτηριστικά ή τις θέσεις που καθορίζονται στους κανόνες του παρόντος Μέρους, οφείλει να επιδεικνύει φανούς και σχήματα με κατά το δυνατόν παρόμοια χαρακτηριστικά και κατά το δυνατόν σε προσεγγίζουσες θέσεις.

ΜΕΡΟΣ D

ΗΧΗΤΙΚΑ & ΦΩΤΕΙΝΑ

ΣΗΜΑΤΑ

ΚΑΝΩΝ 32

 

 

ΟΡΙΣΜΟΙ

ΚΑΝΩΝ 32

βραχύς ΣΥΡΙΓΜΟΣ: ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 1 sec

μακρύς ΣΥΡΙΓΜΟΣ: ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 4-6 sec

 


ΚΑΝΩΝ 34


ΚΑΝΩΝ 34

 


ΚΑΝΩΝ 37

 

 

Green over white, trawling at night”

“Red over white, fishing at night”

“Red over red, captain is dead”

“Red over green, sailing machine”

“White over Red, pilot ahead”

image296.png

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟ - ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ

 

Το μηχανοκίνητο οφείλει να απομακρυνθεί  από την πορεία του ιστιοφόρου

Προσοχή.. αυτό ισχύει με ευθύνη του καπετάνιου ανάλογα με το μηχανοκίνητo

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟ –ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ

 

Το μηχανοκίνητο οφείλει να απομακρυνθεί από την πορεία του Αλιευτικού

image297.png
image298.png

ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ

image299.png

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΚΑΦΟΥΣ σε μηχανοκίνητα

image300.png

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΥΛΟ

image301.png
image302.png

Προτεραιότητες μεταξύ ιστιοφόρων

image303.png

ΔΕΞΗΝΕΜΟ ΠΡΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΝΕΜΟ

ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΝ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΜΕΝΟ

image304.png

Το καταφθάνον πλοίο πρέπει να φυλάσσει το καταφθανόμενο σε κάθε περίπτωση (κανόνας 13)

 

 

  • Τα εξερχόμενα πλοία έχουν προτεραιότητα έναντι των εισερχομένων  σε λιμένες, παρόλο που ο κανονισμός λιμένων δεν είναι σαφής

  •  

  • Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως, τα σκάφη πρέπει να μπαίνουν και να βγαίνουν κρατώντας την δεξιά πλευρά τους πιο κοντά

  • Τα πλοία που έχουν ρεύμα από πρίμα έχουν προτεραιότητα

  • Τα πλοία των οποίων οι πορείες διασταυρώνονται με τον άξονα εισόδου- εξόδου των λιμένων οφείλουν να απομακρύνονται

 

Αριστερήνεμο όταν η μάτσα είναι στην δεξιά πλευρά  του σκάφους

Δεξήνεμο θεωρείται όταν η μάτσα είναι αριστερά. Όλα αυτά ισχύουν στην συγκεκριμένη ζητούμενη στιγμή.

image306.png
image305.png
sygkrouseis1.png

Προτεραιότητες μεταξύ ιστιοφόρων  με τον άνεμο στην ίδια μεριά.

Προτεραιότητα έχει το σκάφος που βρίσκεται στην υπήνεμη μεριά (ΣΤΑΒΕΝΤΟ)

sygkrouseis5.png

Προτεραιότητα μεταξύ πολλών δεξήνεμων  ιστιοφόρων  έχει το πιο σταβέντο σκάφος από όλα  δλδ το Γ.

image309.png

Συστήματα σε διαύλους ΚΑΙ ζώνες κυκλοφορίας

Σκάφη με μήκος μικρότερο των 20 μέτρων δεν επιτρέπεται να παρεμποδίζουν την κίνηση μέσα στην ζώνη κυκλοφορίας

sygkrouseis2.png

Όταν ένα σκάφος είναι μέσα στην ζώνη κυκλοφορίας και υπάρχει καταφθάνον σκάφος μεγαλύτερο των 20 μέτρων οφείλει να εισέλθει στην ουδέτερη ζώνη κυκλοφορίας.

sygkrouseis3.png

Κάθε πλοίο που διασταυρώνεται με ζώνη κυκλοφορίας πρέπει να ακολουθήσει την συντομότερη   κάθετη πορεία προς τον άξονα κυκλοφορίας.

image312.jpg

Για να αποφευχθεί μια σύγκρουση μεταξύ πλοίων είναι αναγκαίο να γίνει ο απαραίτητος  ΣΑΦΗΣ χειρισμός με τους κανόνες που υπαγορεύονται από τον νόμο και από την ναυτική τέχνη.

Η μεταβολή της πορείας, και ο χειρισμός ς που είναι υποχρεωμένο να κάνει το σκάφος,  θα πρέπει να είναι σαφής και αντιληπτός από το άλλο πλοίο,

Για σκάφος που έχει δικαίωνα πορείας (προτεραιότητα) θα πρέπει να κρατήσει την πορεία κα την ταχύτητα του σταθερές

Το σχέδιο δείχνει ποιός είναι ο σωστός χειρισμός για να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ του πλοίου Β που έχει προτεραιότητα και του πλοίου

Σκάφος μηχανοκίνητο  κάτω των 50 μέτρων. Με εφίστιο 225 Μοίρες

Στην περίπτωση που το σκάφος είναι πάνω από 50 Μέτρα, τότε έχουμε ΔΥΟ ΕΦΙΣΤΙΟΥΣ ΛΕΥΚΟΥΣ ΦΑΝΟΥΣ

Σήματα ημέρας

image313.jpg
image314.jpg

ΒΑΣΙΚΑ ΦΩΤΑ ενός ΣΚΑΦΟΥΣ

 

Φως Πράσινο 112,5 μοίρες

Φως Κόκκινο 112,5 μοίρες

Φως Λευκό Κορώνης  135 Μοίρες

image315.png

Σκάφος μηχανοκίνητο

Μέχρι 10 μ.

image316.png

Σκάφος μέχρι 7 μέτρα και κάτω από 7 κόμβους ταχύτητα.

image317.png

Σκάφος μέχρι  7 μέτρα

image318.png

Ιστιοφόρο με μήκος κάτω από 20 μετρά

image319.gif

Μηχανοκίνητο κάτω από 50 μέτρα

image320.gif

Πλοίο πάνω από 50 μέτρα

image322.png

Ιστιοφόρο με τρίχρωμο φανό κάτι από 12 μέτρα

image321.png

Ρυμουλκό εν ώρα εργασίας

ΡΥΜΟΥΛΚΗΣΗ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ

 

Το ρυμουλκό όταν ρυμουλκεί έχει

Α) πλευρικούς φανούς,

Β) Φανό Κορώνης και κίτρινο πάνω από τον φανό Κορώνης που φωτίζει και αυτός όπως η Κορώνη.

Γ) Δυο εφίστιους τον ένα κάτω από τον άλλο ή τρείς εφίστιους εφόσον το σύνολο υπερβαίνει τα 200 μέτρα

sygkrouseis6.png

Το ρυμουλκούμενο έχει πλευρικούς φανούς και φανό Κορώνης –όχι εφίστιους-

 

ΠΛΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΘΙΣΜΑ ΤΟΥΣ κανόνας  28 ΔΚΑΣ

 

ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΠΛΟΙΟ Η ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ  Κανόνας 27 ΔΚΑΣ

sygkrouseis7.png

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ  Κανόνας 30 ΔΚΑΣ

Σκάφος αγκυροβολημένο κάτω από 50 μέτρα ένα περίβλεπτο στην ΠΛΩΡΗ

Σκάφος πάνω από 20 μέτρα  ένα λευκό περίβλεπτο στην πλώρη και ένα περίβλεπτο στην πρύμνη.

Σκάφος Ιστιοφόρο, ένα περίβλεπτο στην κορυφή του άλμπουρου, η στο ύψος της μάτσας

image325.png
image326.png

ΠΡΟΣΑΡΑΓΜΕΝΟ ΠΛΟΙΟ κανόνας 30

sygkrouseis8.png
sygkrouseis.png
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ
ΦΩΤΑ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΑ
ΣΗΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ
ΡΥΜΟΥΛΚΗΣΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ
ΒΑΣΙΚΑ ΦΩΤΑ ΕΝΟΣ ΣΚΑΦΟΥΣ

©  copyright: Φίλιππος Βιντζηλαίος

Το φωτογραφικό υλικό όλων των κεφαλαίων του Sailbook προέρχεται απο το αρχείο του Φίλιππου Βιντζηλαίου.

bottom of page