top of page

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12

Σε αυτό το κεφάλαιο:

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΝΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΤΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΝΑΥΑΓΙΟ 

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ

ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΙΑΤΡΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΛΙΣΤΑ ΠΡΟΤΑΙΡΕΩΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ - ΚΑΡΠΑ

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΡΠΑ

ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΜΑ ΜΕ ΣΤΟΜΑ

ΠΝΙΓΜΟΝΗ

ΠΝΙΓΜΟΣ ΑΠΟ ΝΕΡΟ

ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ

ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΑ – ΠΑΙΔΙΑ

ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ 

ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ (ΣΧΙΖΑ)

ΜΑΥΡΙΣΜΕΝΟ ΜΑΤΙ

ΣΟΚ

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

ΠΡΟΣΟΧΗ

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ 

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΗΛΙΑΣΗΣ / ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ

ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΥΣΩΝΑ                       

ΔΑΓΚΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΣΜΑΤΑ

ΚΟΥΤΙ Α΄ ΒΟΗΘΕΙΩΝ                             

ΠΛΗΓΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ (ΕΚΤΑΚΤΗΣ) ΑΝΑΓΚΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ του Νίκου Κ. Γιοβανίδη / Διευθυντής Ε.Ν.ΑΚ

Όταν ένας άνθρωπος κινδυνεύει να πνιγεί, η ψυχολογική του κατάσταση είναι συγκεκριμένη και συνεπώς οι αντιδράσεις του είναι προβλέψιμες για τον εκπαιδευμένο Ναυαγοσώστη.

Για όλους τους άλλους είναι μια έκτακτη ανάγκη η οποία δημιουργείται μπροστά στα μάτια τους ίσως και για πρώτη φορά στη ζωή τους και αυτόματα πανικοβάλλονται με αποτέλεσμα αντί  παροχή βοήθειας για διάσωση, να αυξάνουν τον κίνδυνο.

 

Φυσικά ένα άτομο μπορεί να πνίγεται για πολλούς λόγους: μπορεί να μη γνωρίζει κολύμπι, ή οι κολυμβητικές του ικανότητες να μη του επιτρέπουν ν’ αντιμετωπίσει ψύχραιμα ακόμη και μια απλή κράμπα, ή να είναι φαγωμένος, ή να είναι μεθυσμένος, κλπ.

 

Το μυαλό του θύματος ανάλογα με την περίπτωση, παύει να σκέφτεται λογικά, με αποτέλεσμα να πανικοβάλλεται και να επιταχύνει τον πνιγμό.

 

Επειδή μάλιστα δεν πατά κάπου σταθερά, ειδικά αν δεν γνωρίζει κολύμπι, νιώθει ότι ολόκληρο το σύμπαν τον ρουφάει προς τα κάτω.

 

Αυτό τον κάνει να έχει ανεξέλεγκτη συμπεριφορά και θα αρχίσει να χρησιμοποιεί για να επιπλεύσει οτιδήποτε -έμψυχο ή άψυχο- βρεθεί μπροστά του, χωρίς διακρίσεις.

 

Θα αρπάξει οτιδήποτε και θα το πιέσει προς τα κάτω, προκειμένου να μπορέσει να ισορροπήσει, να στηριχτεί και να αναπνεύσει.

 

Κι αν μεν αυτό το ‘’οτιδήποτε’’ είναι αντικείμενο, έχει καλώς. Αν είναι όμως άνθρωπος και μάλιστα χωρίς γνώσεις ναυαγοσωστικής, τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή.

 

Γιατί τότε, είναι πολύ εύκολο ν’ αντιστραφούν οι όροι και να παίξουν και οι δύο πρώτο ρόλο στην τραγωδία. Κι όλα αυτά λίγα μόλις εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του νερού.

 

Συγκεκριμένα αναφέρουμε από τις στατιστικές των πνιγμών που καταγράφονται κάθε χρόνο, ότι πολλές φορές έχουμε διπλούς και τριπλούς πνιγμούς από τους εθελοντές «διασώστες» που σπεύδουν χωρίς να γνωρίζουν ή να κατέχουν ναυαγοσωστικές γνώσεις για να σώσουν κάποιο θύμα επικείμενου πνιγμού.

 

Με αυτά τα απλά λόγια προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε το προφίλ ενός πνιγμού στη θάλασσα, ή σε κάποια πισίνα, ή οπουδήποτε υπάρχει νερό.

 

Ελπίζουμε να πειστήκατε ότι οι αυθαίρετες κινήσεις σε κάποιο ανάλογο περιστατικό, που μπορεί να συμβεί απρόσμενα μπροστά σας, δηλαδή η αυθόρμητη προθυμία σας για βοήθεια, είναι ακριβώς ότι δεν πρέπει να κάνετε.

 

Οι εκπαιδευτές της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας - Ε.Ν.ΑΚ., σας προτείνουν οκτώ εναλλακτικούς τρόπους διάσωσης, που δεν απαιτούν να γνωρίζετε κολύμπι και να έχετε γνώσεις Ναυαγοσωστικής – αλλά μπορούν κάλλιστα να σας βοηθήσουν να σώσετε μια ζωή.

 

Όμως ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε με απλές, αλλά σωστές ενέργειες.


 

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1

Διάσωση με ρίψη σωσιβίου

ΧΩΡΟΣ:  Πισίνα – Πλοίο – Βάρκα –Προβλήτα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ:  Όταν κάποιος κινδυνεύει, αναζητούμε στους γύρω τοίχους ή χώρους, σωσίβιο. Αν υπάρχει, το πετάμε στον πνιγόμενο, φωνάζοντάς του πολύ δυνατά να το πιάσει. Το σωστό είναι το σωσίβιο να έχει και σχοινί (περίπου 25 μέτρων), για να μπορέσουμε, πρώτον, να το ξαναπετάξουμε σε περίπτωση που αστοχήσουμε και δεύτερον, μόλις το πιάσει να τον ρυμουλκήσουμε στο σταθερό σημείο όπου βρισκόμαστε.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2

Διάσωση με έκταση του χεριού μας

 

ΧΩΡΟΣ:  Πισίνα – Βάρκα – Προβλήτα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ:  Όταν κάποιος κινδυνεύει και βρίσκεται κοντά στην άκρη σταθερού σημείου, ξαπλώνουμε μπρούμυτα ακουμπώντας όλο το σώμα μας κάτω. Κατόπιν του φωνάζουμε ότι ήρθαμε να τον βοηθήσουμε και του προτείνουμε, κυριολεκτικά, χείρα βοηθείας, για να τον τραβήξουμε στο σημείο όπου βρισκόμαστε.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3

Διάσωση με έκταση του ποδιού μας

 

ΧΩΡΟΣ:  Πισίνα – Βάρκα – Προβλήτα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ:  Όταν κάποιος κινδυνεύει και βρίσκεται κοντά στην άκρη σταθερού χώρου, πιανόμαστε από κάποιο σταθερό σημείο, ή ξαπλώνουμε. Κατόπιν φωνάζουμε ότι ήρθαμε να τον βοηθήσουμε και τεντώνουμε το πόδι μας για να το πιάσει ώστε να τον τραβήξουμε έξω.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 4

Διάσωση με την βοήθεια κονταριού, κουπιού ή πετσέτας

 

ΧΩΡΟΣ:  Πισίνα – Βάρκα – Προβλήτα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ:  Όταν κάποιος κινδυνεύει σε σχετικά κοντινή απόσταση από εμάς και δεν τον φτάνουμε με έκταση του χεριού ή του ποδιού μας, αναζητούμε κάποιο κοντάρι, ή σανίδα, ή οτιδήποτε ‘‘προεκτείνει’’ το χέρι μας, ακόμη και αν αυτό είναι ένα κλαδί. Αν βρισκόμαστε σε βάρκα, χρησιμοποιούμε το κουπί, τη λαγουδέρα ή την αβάρα (γάντζο). (ΠΡΟΣΟΧΗ στην αβάρα: πρέπει να την δώσουμε ανάποδα και όχι με τον γάντζο προς τον πνιγόμενο, γιατί μπορεί να τραυματιστεί). Αν κάνουμε απλά ηλιοθεραπεία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια πετσέτα θαλάσσης κάνοντάς την μασούρι, που καλό θα ήταν να την κρατάμε γερά για να μη μας φύγει από τα χέρια. Στα κολυμβητήρια υπάρχει ειδικός γάντζος.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 5

Διάσωση με τη ρεζέρβα του αυτοκινήτου

ΧΩΡΟΣ:  Θάλασσα – Λίμνη.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ:  Όταν κάποιος κινδυνεύει στα βαθιά, η ρεζέρβα του αυτοκινήτου είναι το ιδανικότερο μέσο προς χρήση. Αν και έχει την μεταλλική ζάντα πάνω της, επιπλέει θαυμάσια και μπορείτε να κολυμπήσετε ως τον πνιγόμενο και να του τη δώσετε, χωρίς να τον πλησιάσετε και να κινδυνεύσετε από ενδεχόμενη επίθεση του θύματος εναντίον σας. Κατόπιν, από απόσταση ασφαλείας ενθαρρύνετε το θύμα να κολυμπήσει προς τα ρηχά.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 6

Διάσωση με ρίψη αντικειμένων

ΧΩΡΟΣ: Θάλασσα – Λίμνη – Πισίνα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ:  Όταν κάποιος κινδυνεύει και δεν έχετε γύρω σας τίποτα ικανό να σας βοηθήσει, αναζητήστε αντικείμενα που επιπλέουν και δώστε τα στο πνιγόμενο – όπως π.χ. μια κολυμβητική σανίδα, ένα πλαστικό δοχείο, ένα μπιτόνι κ.λπ.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 7

Διάσωση με την βοήθεια βάρκας

ΧΩΡΟΣ: Θάλασσα – Λίμνη.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ:  Όταν κάποιος κινδυνεύει στα βαθιά και υπάρχει κοντά μας βάρκα, τον πλησιάζουμε με πολλή προσοχή για να μη τον κτυπήσουμε και τον αφήνουμε να πιαστεί από τη βάρκα. Όταν ηρεμήσει, αν δεν μπορούμε να τον ανεβάσουμε στη βάρκα, τον ρυμουλκούμε στην ακτή ή την προβλήτα, αφού βεβαιωθούμε ότι κρατιέται καλά.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 8

Διάσωση με ανθρώπινη αλυσίδα

ΧΩΡΟΣ: Θάλασσα – Λίμνη.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ:  Όταν κάποιος κινδυνεύει σε νερά που δεν βαθαίνουν απότομα και υπάρχει και αρκετός κόσμος γύρω μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ανθρώπινη αλυσίδα, να τον πλησιάσουμε και να τον τραβήξουμε έξω.

Ναυτία και έμετοι ταξιδιωτών

 

Η ναυτία των ταξιδιωτών αποτελεί ένα από τα πιο δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα που ταλαιπωρεί πολλά άτομα και που αποτελεί αιτία κακοδιαθεσίας για πολλές ώρες ή και ημέρες ακόμα και μετά το πέρας του ταξιδιού.

Η ναυτία των ταξιδιωτών αποτελεί ένα από τα πιο δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα που ταλαιπωρεί πολλά άτομα και που αποτελεί αιτία κακοδιαθεσίας για πολλές ώρες ή και ημέρες ακόμα και μετά το πέρας του ταξιδιού. 


Η ναυτία που μπορεί ή όχι να συνοδεύεται και από εμέτους αποτελεί τόσο δυσάρεστο συναίσθημα για τα άτομα που την υφίστανται ώστε αρκεί, πολλές φορές και η αναγγελία κάποιου ταξιδιού για να αρχίσει το άτομο να εκδηλώνει το πρόβλημα πολλές ώρες πριν ακόμη μπει στο αυτοκίνητο, το καράβι ή το αεροπλάνο.


Από ναυτία και εμέτους των ταξιδιωτών δεν υποφέρουν όλα τα άτομα αλλά μόνο ένα ποσοστό το οποίο δεν είναι μικρό. Η ευαισθησία των ατόμων που παρουσιάζουν το πρόβλημα της ναυτίας και των εμέτων ποικίλει από άτομο σε άτομο.

Έτσι υπάρχουν τα υπερευαίσθητα άτομα που εκδηλώνουν το πρόβλημα σε μικρό σχετικό διάστημα από την είσοδο του στο μέσο που ταξιδεύουν ακόμα και υπό συνθήκες σχετικά άριστες (δρόμοι ίσιοι χωρίς στροφές, θάλασσα ήρεμη κλπ), και τα λιγότερο ευαίσθητα άτομα που απαιτούν αρκετή ώρα και αρκετά κακές συνθήκες ταξιδιού για να εκδηλώσουν το πρόβλημα.

Συνήθως η ναυτία είναι το βασανιστικό σύμπτωμα και από την στιγμή που εγκαθίσταται ανακουφίζεται μόνο με την επέλευση του εμέτου. Αρκετά άτομα παρουσιάζουν τη ναυτία ή ακόμα και το κούνημα για αρκετές ώρες ή ημέρες μετά από το ταξίδι.

Οι λόγοι για τους οποίους παρουσιάζεται το πρόβλημα της ναυτίας και των εμέτων των ταξιδιωτών σε ορισμένα άτομα είναι πολλοί. Εξ αυτών σπουδαιότεροι θεωρούνται η ευαισθησία του κέντρου του εγκεφάλου που ελέγχει τους μηχανισμούς ναυτίας και εμέτων, η ευαισθησία του λαβύρινθου, το ψυχολογικό υπόστρωμα του ατόμου κ.α.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΝΑΥΤΙΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ.
 

Μην ταξιδεύετε ποτέ με άδειο στομάχι, φροντίστε όμως το γεύμα που θα πάρετε να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ. 


Αποφεύγεται την λήψη οινοπνευματούχων ποτών πριν από το ταξίδι.

Φροντίστε να κάθεστε στο κέντρο του καραβιού όπου υπάρχει η μικρότερη κίνηση. 


Αποφεύγετε το κλείσιμο σε κλειστό χώρο. Παραμείνετε στο κατάστρωμα και καθηλώστε το βλέμμα σας μακριά στον ορίζοντα.


Αποφεύγετε τις ισχυρές οσμές ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από το εστιατόριο ή από το κατάστημα που πουλάει αρώματα.

Αποφεύγεται να κάθεστε σε περιοχή καπνιζόντων. 


Διαλέξτε ελαφρύ γεύμα.

 

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΝΑΥΑΓΙΟ

 Νίκος Γιοβανίδης  ΕΝΑΚ

 

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

Τις κινήσεις τις χωρίζουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες :

  1. Τι κάνουμε πάνω στο πλοίο πριν το εγκαταλείψουμε και …

  2. Τι κάνουμε όταν βρεθούμε πλέον στη θάλασσα.

ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ

 

Ένα ναυάγιο μπορεί να προκληθεί από πολλές και διάφορες αιτίες. Η διάρκεια που χρειάζεται για να βυθιστεί τελικά ένα πλοίο εξαρτάται από αυτές.

Σε ένα σύγχρονο πλοίο υπάρχει έτοιμο πλάνο εγκατάλειψης, όπου οι επιβάτες με την καθοδήγηση του πληρώματος και των ενδείξεων που αναγράφονται σε συγκεκριμένα σημεία, απομακρύνονται γρήγορα και με ασφάλεια, από το υπό βύθιση πλοίο.

Αν το παραπάνω σύστημα συγκέντρωσης και απομάκρυνσης των επιβατών δουλέψει, τότε έχουμε θετικά αποτελέσματα και ίσως χωρίς κανένα θύμα.

Το πρόβλημα όμως ξεκινάει όταν :

  • δεν ενεργοποιηθούν ή καθυστερήσουν οι διαδικασίες έκτακτης ανάγκης,

  • δεν υπάρχει εκπαιδευμένο πλήρωμα για να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο εγκατάλειψης και τέλος

  • δε λειτουργούν από έλλειψη συντήρησης, όλα ή μέρος από τα μέσα διάσωσης του πλοίου,

    Τότε δημιουργείται πανικός και επικρατεί το γνωστό ρητό “Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ -ΣΩΘΗΤΩ”.

Πρώτα θύματα αυτής της έντασης, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι μάνες με τα μικρά παιδιά, οι δυσκολοκίνητοι συνάνθρωποί μας και ιδιαίτερα οι άνθρωποι με αναπηρίες (ειδικές ανάγκες).

Δε θα αναφερθούμε εδώ για την υποδομή ορισμένων πλοίων, για το τόσο ευαίσθητο και ανθρώπινο κομμάτι που έχει να κάνει με τους ανθρώπους με αναπηρίες (ειδικές ανάγκες) και κατά πόσο έχει προβλεφτεί και για αυτούς ειδικό σχέδιο εγκατάλειψης.

Απλώς το επισημαίνουμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο ξεχνάμε πολλές φορές και το παραμελούμε.

 

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ :

  • Αν η εγκατάλειψη του πλοίου είναι πλέον δεδομένη, προσπαθήστε αν προλαβαίνετε να φορέσετε κάτι ζεστό, (μάλλινα ρούχα κλπ.) ακόμα και αν τα νερά που βρίσκεστε δεν είναι ψυχρά.

 

Το ανθρώπινο σώμα μέσα στο νερό, ακόμα και σε μη ψυχρά νερά, έχει μεγάλες απώλειες θερμοκρασίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα πολλά και λεπτά ρούχα, είναι πιο σωστό ντύσιμο από ένα δύο χοντρά, γιατί έτσι δημιουργείται καλύτερη μόνωση του σώματος στην απώλεια θερμοκρασίας, με τα πολλαπλά επίπεδα.

  • Μη κινήστε βίαια, μη σπρώχνεστε, μη φωνάζετε και γενικά με την όλη συμπεριφορά σας, μη δυναμιτίζετε την τεταμένη ατμόσφαιρα γιατί τελικά το μόνο που θα κάνετε είναι να σπείρετε τον πανικό.

 

Οι πιο ψύχραιμοι βοηθήστε τους γύρω σας και προσπαθήστε να τονώνετε τους φοβισμένους και τους θολωμένους.

Να θυμόσαστε, ότι σε τέτοιες καταστάσεις, υπάρχουν άνθρωποι, που τα χάνουν τελείως, δε μπορούν να πάρουν πρωτοβουλία, κοιτάνε σαν αφηρημένοι και παρακολουθούν άβουλα. Καλό είναι να τους εντοπίσετε.

Επίσης έχουμε και το άλλο άκρο, κάποιοι έχουν αγχωθεί τόσο, που κάνουν ανεξέλεγκτα πράγματα, θέτοντας σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους. Αν μπορείτε, πρέπει η επέμβασή σας να είναι δυναμική.

  • Συνήθως κάτω από το κάθισμά σας, ή σε κάποιες κοντινές ντουλάπες, ή κουτιά, με ειδική σήμανση απ’ έξω, υπάρχουν ατομικά σωσίβια.

 

Το χρώμα τους συνήθως είναι πορτοκαλί και φοριούνται στο κεφάλι σας, γύρω από το λαιμό σας, σα σαλιάρα. Φορέστε τα αμέσως, πάνω από τα ρούχα και δέστε καλά τον ιμάντα που έχουν επάνω τους.

 Ελέγξτε εάν υπάρχει το ειδικό φωτάκι νύχτας επάνω τους και αν έχουν σχοινάκι με σφυρίχτρα. Αν είναι τέτοια σωσίβια και έχουν αυτά τα δύο εξαρτήματα επάνω τους, θα σας χρειαστούν κυρίως όταν η εγκατάλειψη θα γίνει νύχτα, για να σας εντοπίσουν.

  • Μόλις βάλτε το σωσίβιο, κατευθυνθείτε στα σημεία συγκέντρωσης, όπως φαίνεται από τους πίνακες που βρίσκονται στο πλοίο και επιβιβαστείτε στις βάρκες με ηρεμία και τάξη, ακούγοντας τις οδηγίες του πληρώματος.

 

  • Αν δεν υπάρχουν βάρκες και πλήρωμα να σας βοηθήσει και επιπλέον δε βρίσκετε και σωσίβιο όπως στο τελευταίο ναυάγιο, προτού πηδήξετε στη θάλασσα, βρείτε κάτι που να επιπλέει, ικανό όμως να σας κρατήσει επάνω στη επιφάνεια, γιατί θα εξαντληθείτε να κολυμπάτε συνέχεια ή να κάνετε κινήσεις χωρίς λόγο.

 

Παρόλα αυτά να θυμάστε, ότι το ανθρώπινο σώμα επιπλέει στο νερό και δε θα δυσκολευτείτε να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Για όσους δε γνωρίζουν καλό κολύμπι, να έχετε κάτι να κρατάτε που να επιπλέει.

 

  • Αν τελικά πρέπει να πηδήξετε στη θάλασσα, θέλει μεγάλη προσοχή, να επιλέξετε το σωστό σημείο εγκατάλειψης.

 

Τα καταστρώματα είναι συνήθως ψηλά και μια πτώση από τέτοιο ύψος μπορεί και σας σκοτώσει.

Πέστε από μικρό ύψος και μη βγάλετε ποτέ τα ρούχα σας.

 

Αν μπορείτε να δείτε, ελέγξτε το σημείο πτώσης σας και δώστε μεγάλη προσοχή στο τι βρίσκετε από κάτω σας.

 

Ποτέ μη πηδήξετε πάνω σε φουσκωτή λέμβο, γιατί μπορεί να τη σχίσετε ή να την αναποδογυρίσετε.

  • Να θυμόσαστε τα βαρελάκια που βλέπετε πάνω στα πλοία είναι σωστικές φουσκωτές λέμβοι (Liferafts), τα οποία πέφτουν όπως είναι στο νερό και δε χρειάζεται να τα ανοίξετε, από πριν.

 

Η μόνη λεπτομέρεια, είναι να έχετε δέσει πρώτα το σχοινί που προεξέχει στο πλάι τους, σε κάποιο σταθερό σημείο του πλοίου.

Συνήθως είναι ήδη δεμένο και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ελευθερώστε την ασφάλεια και να κατρακυλήσουν στη θάλασσα.

Αυτά με το που πέφτουν στο νερό αυτόματα θα ενεργοποιηθεί η ειδική φιάλη που υπάρχει μέσα και θα ανοίξουν. Αν δεν ανοίξουν μετά το ρίξιμο στη θάλασσα, τραβήξτε το σχοινί με δύναμη για να ενεργοποιηθεί το σύστημα.

Πηδήξτε αμέσως και μπείτε στη σωστική λέμβο, εκεί υπάρχει ειδικό μαχαίρι για να κόψετε το σχοινί και πολλά εφόδια, που θα σας βοηθήσουν αρκετά​.

ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

 

Μέσα στη θάλασσα μπορεί να βρεθείτε, πάνω σε μια σωστική λέμβο ή μέσα σε κάποιο liferaft (φουσκωτή λέμβο) ή το χειρότερο από όλα, να κολυμπάτε, ίσως και με κυματισμό, έχοντας ένα σωσίβιο μαζί σας στην καλύτερη περίπτωση.

Μεγάλη σημασία έχει, το που έγινε το ναυάγιο, από άποψη θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή π.χ. ζεστά νερά, ψυχρά νερά.

Πάντως όποια και να είναι η θερμοκρασία του νερού, η πρώτη και σημαντική σας κίνηση είναι  να απομακρυνθείτε από το πλοίο που βυθίζεται, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας παρασύρει μαζί του στο βυθό από τις δύνες που δημιουργούνται.

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ :

  • Αν το νερό είναι κρύο, τα περιθώρια επιβίωσής σας, είναι μικρά αν βρίσκεστε μέσα σ’ αυτό.

Ο μεγαλύτερος κανόνας είναι να μαζέψετε τα πόδια σας προς το σώμα σας και να προσπαθήσετε να γίνετε κουβαράκι. Το σωσίβιο βοηθάει το κεφάλι σας να μένει έξω από το νερό.

Προσοχή μη προσπαθήσετε να κολυμπήσετε για την κοντινότερη ακτή, εκτός και αν είναι πολύ μα πολύ δίπλα σας. Είναι εύκολο να ξεγελαστείτε με τις αποστάσεις.

  • Αν κολυμπήσετε το μόνο που θα κάνετε είναι να παγώσετε πολύ πιο γρήγορα, σπαταλώντας τη θερμοκρασία του σώματός σας. Όσο καλός κολυμβητής και να είστε,

 

Αν μείνετε όμως ακίνητοι, θα αυξήσετε τη διάρκεια ζωής σας και ίσως να είναι αυτός ο παραπάνω χρόνος που χρειάζεται για να έρθει η όποια βοήθεια, είναι κοντά.

  • Αν από το ναυάγιο έχουν δημιουργηθεί κηλίδες πετρελαίου ή λαδιών, προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από αυτές.

 

  • Αν το θαλάσσιο ρεύμα σας πηγαίνει στα βράχια, τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Προσπαθήστε αν μπορείτε, να μη πλησιάσετε γιατί αν είναι απότομα και επικίνδυνα βράχια, κινδυνεύετε άμεσα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, όταν πέσετε επάνω τους, γυρίστε τα πόδια σας λυγισμένα προς τα βράχια και χρησιμοποιείστε τα σαν ελατήριο.

 

Από τις στατιστικές γνωρίζουμε ότι δεκάδες θύματα σώθηκαν από κάποιο ναυάγιο, αλλά τελικά σκοτώθηκαν πάνω σε βράχια από τη μανία των κυμάτων της θάλασσας.

  • Αν είστε στη θάλασσα χωρίς τίποτα να κρατάτε για να επιπλέετε, προτείνουμε να κάνετε το εξής.

 

Στη ναυαγοσωστική μαθαίνουμε στους μαθητές τη μέθοδο της Αυτοδιάσωσης : Σ’ αυτή μπορούμε να φτιάξουμε ένα άριστο σωσίβιο μόνο με τη βοήθεια του παντελονιού μας. Απλά βγάλτε το, δέστε κόμπο τα παντζάκια του και κλείστε το φερμουάρ καλά. Φέρτε το πίσω από το κεφάλι σας και με ανοικτή τη μέση του, με φόρα τραβήξτε το μέσα στο νερό με τέτοιο τρόπο ώστε να εγκλωβίσει μέσα αέρα και να φουσκώσουν τα παντζάκια. Κατόπιν σφίξτε τη μέση και ξαπλώστε επάνω.

Επαναλάβατε τη διαδικασία όταν χρειαστεί. Προσοχή στις απώλειες θερμοκρασίας.

  • Αν υπάρχουν κοντά βάρκες, πλησιάστε για να επιβιβαστείτε. Ρωτήστε αν υπάρχει ελεύθερος χώρος μέσα σ’ αυτές, γνωρίζοντας φυσικά τον πανικό και την ένταση της στιγμής. Μια προσπάθεια ανεβάσματος σε μια γεμάτη βάρκα από μια ομάδα ναυαγών που κολυμπούν, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ανατροπή αυτής, με άσχημα αποτελέσματα τελικά για όλους. Αν τελικά δεν υπάρχει ο παραμικρός χώρος, τότε κρατηθείτε από τα σχοινιά που βρίσκονται γύρω τους ή από τις λάβες που είναι πάνω σε αυτές. Αν πάλι δεν υπάρχει χώρος αναζητήστε κάτι που να επιπλέει πάνω στη θάλασσα.

 

  • Αν δεν έχετε κοντά σας κάποια λέμβο, μαζευτείτε οι ναυαγοί πιαστείτε χέρι-χέρι σφικτά και αγκαλιαστείτε φτιάχνοντας κυκλικές ομάδες.

Με αυτό πετυχαίνετε, να διατηρηθείτε όσο το δυνατόν πιο ζεστοί, περιμένοντας βοήθεια.

  • Αν είστε πάνω σε βάρκα και πλησιάσει κάποιος που δε μπορεί να ανέβει, βοηθήστε τον ως εξής : Δύο από σας βάλτε το χέρι σας κάτω από τις μασχάλες του και τραβήξτε τον έξω. Προσοχή χρειάζεται στο να μη μετακινηθούν όλοι οι επιβαίνοντες προς αυτή την πλευρά, από περιέργεια ή ενδιαφέρον, γιατί μπορεί να αναποδογυρίσετε τη λέμβο.

 

  • Αν η φουσκωτή βάρκα (life raft) άνοιξε αναποδογυρισμένη ή αυτό συνέβηκε κατόπιν, μην πανικοβληθείτε αλλά επαναφέρετε αυτή στη σωστή θέση της, ως εξής : Οι σωστικές φουσκωτές λέμβοι έχουν από κάτω ένα σχοινί, δεμένο από τη μία πλευρά στη άλλη. Πιάστε το σχοινί και ανεβείτε πάνω στην άκρη της, τραβώντας την απέναντι πλευρά της λέμβου. Πέστε προς τα πίσω και με το βάρος σας τραβήξτε τη λέμβο για να έρθει στη σωστή θέση.

 

ΣΗΜ.: Αν η παραμονή μας στη θάλασσα, μέσα στις σωστικές φουσκωτές λέμβους είναι πολυήμερος, (ωκεανός) τότε οι συμβουλές για επιβίωση είναι πλέον δεκάδες. Εμείς απευθυνόμαστε για τα Ελληνικά δεδομένα και για ένα ατύχημα μέσα στα Ελληνικά ύδατα

 

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ    ΙΑΤΡΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

του Κων/νου Χατζημιχαλάκη / Ιατρός.

Σκοπός των πρώτων βοηθειών είναι να βοηθήσουν το θύμα κάποιας επείγουσας καταστάσεως να συνέλθει (αυτό ονομάζεται ανάνηψη) ή τουλάχιστο να εμποδίσουν την επιδείνωση της τραυματικής κακώσεως ή της νόσου× να οργανώσουν με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα την παροχή βοήθειας× να καθησυχάσουν το θύμα×και να το κάνουν να νιώσει όσο το δυνατό πιο άνετα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μικροτραυματισμών, μικροεγκαυμάτων ή άλλων μικρο- ατυχημάτων, οι πρώτες βοήθειες που θα προσφέρετε είναι το μόνο που χρειάζεται για την αντιμετώπιση της καταστάσεως.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών θα χρειαστεί ιατρική βοήθεια και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Και μερικές φορές οι πρώτες βοήθειες μπορεί να σώσουν τη ζωή ενός ανθρώπου – π.χ., εφαρμογή ΚΑΡΠΑ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η σωστή και γρήγορη αντιμετώπιση της καταστάσεως. Το γεγονός ότι οι ενέργειες που απαιτούνται πρέπει να γίνουν γρήγορα, δεν πρέπει να σας κάνει να χάνετε την ψυχραιμία σας.

Υπάρχουν προτεραιότητες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Σ’ αυτό μπορεί να σας βοηθήσει η λίστα προτεραιοτήτων που παρατίθεται παρακάτω.

Ακόμα και αν δεν είστε σε θέση να εφαρμόσετε μια τεχνική για αποτελεσματική βοήθεια, τουλάχιστο μην κάνετε εσφαλμένες ενέργειες που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση πάνω στην αγωνία σας να κάνετε οπωσδήποτε κάτι.

Και μην αφήνετε να σας παρασύρει το συναίσθημα τόσο ώστε να χάσετε το αίσθημα αυτοσυντηρήσεως.

Δεν έχει, π.χ. κανένα νόημα να πέσετε στη θάλασσα για να σώσετε κάποιον που πνίγεται στα βαθιά νερά, αν δεν βρισκόσαστε σε άριστη φυσική κατάσταση και δε γνωρίζετε ναυαγοσωστική τεχνική.

Όσο περισσότερες γνώσεις διαθέτετε εκείνη τη στιγμή που θα χρειαστεί να επέμβετε, τόσο πιο χρήσιμος μπορείτε να φανείτε.

Στις σελίδες που ακολουθούν προσφέρονται πολύτιμες οδηγίες και πληροφορίες. Συχνά όμως, αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται και πρακτική άσκηση που μπορείτε να κάνετε παρακολουθώντας, π.χ. σειρές μαθημάτων πρώτων βοηθειών ή Ναυαγοσωστικής, όπως αυτές που γίνονται από την Ε.Ν.ΑΚ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ).

 

 

 

 

Λίστα προτεραιοτήτων για επείγουσες καταστάσεις που απειλούν τη ζωή

  1. Αν το θύμα έχει χάσει τις αισθήσεις του εφαρμόστε ακριβώς τα 8 βήματα της ΚΑΡΠΑ.

 

  1. Εφαρμόστε μέτρα αντιμετωπίσεως της αιμορραγίας, αν υπάρχει.

 

  1. Αν το θύμα έχει χάσει τις αισθήσεις του αλλά αναπνέει, τοποθετήστε το σε θέση ανανήψεως.

 

  1. Αντιμετωπίστε τα βαριά εγκαύματα ή τα κατάγματα, αν υπάρχουν.

 

  1. Εφαρμόστε μέτρα προλήψεως του σοκ.

 

  1. Καθησυχασμός του θύματος και ψυχική υποστήριξη.

 

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ - ΚΑΡΠΑ

  • Υπάρχουν πολλές λειτουργίες του σώματος που είναι απαραίτητες για να ζούμε. Οι δυο βασικότερες και πρωταρχικές είναι η και η .

  • Από τον αέρα που παίρνουμε με την αναπνοή μας, οι πνεύμονες συλλέγουν μέρος από το οξυγόνο που υπάρχει στην εισπνοή μας και το περνάνεστο αίμα μας.

  • Με την κυκλοφορία του αίματος το οξυγόνο μεταφέρεται σε όλα τα τριχοειδή αγγεία του σώματος και γενικά παντού στο σώμα για να αναπνέουν όλα τα κύτταρα.

  • Η διακοπή της μεταφοράς του οξυγόνου θα προκαλέσει μετά από λίγα λεπτά επικίνδυνες βλάβες στα διάφορα ζωτικά όργανα και κυρίως στον εγκέφαλο.

 

  • Αν δούμε κάποιον συνάνθρωπό μας να είναι κάτω ξαπλωμένος και αναίσθητος κάνουμε τις εξής κινήσεις :

  • Πλησιάστε με Ασφάλεια. Ποτέ δεν πλησιάζουμε απερίσκεπτα ένα θύμα, αλλά εξετάζουμε πιθανούς κινδύνους που κρύβονται και δεν είναι φανεροί με την πρώτη εκτίμηση, όπως:

  • Κίνδυνο από ηλεκτροπληξία,

  • Κίνδυνο από δηλητηριώδη αέρια,

  • Κίνδυνο από τη στατικότητα του χώρου,

  • Κίνδυνο από το περιβάλλον π.χ. φίδι, κλπ.

  • Ελέγξτε την Αντίδραση. Εξακριβώνουμε σε τι κατάσταση είναι το θύμα, κουνώντας τον προσεκτικά στους ώμους, λέγοντας δυνατά

 

  • Καλέστε Βοήθεια (τοπική). Εσείς με κανένα τρόπο δεν αφήνετε το θύμα. Αν είστε μόνος σας κάντε κάποιο μεγάλο θόρυβο (π.χ. πετάξτε το παπούτσι σας πάνω σε μία πόρτα ή στη χειρότερη περίπτωση, σπάστε την τζαμαρία του δωματίου) για να ειδοποιήστε κάποιους που μπορεί να βρίσκονται κοντά.

  • Προτού ξεκινήσετε δώστε μεγάλη προσοχή, μήπως έχουμε και αντί να βοηθήσετε προκαλέσετε μεγαλύτερο κακό.

 

  • Απελευθερώστε Αεραγωγό. Εξασφαλίστε βατότητα αεραγωγών (έκταση κεφαλής, έλξη κάτω γνάθου), έλεγχος στοματικής κοιλότητας για τυχόν φαγητά ή για οδοντοστοιχία ανεξέλεγκτη ή οποιοδήποτε αντικείμενο.

 

  • Ελέγξτε την Αναπνοή. Ελέγξτε το θύμα εάν αναπνέει βάζοντας το αυτί σας πάνω από τα χείλη του θύματος για 10΄΄ (ΒΛΕΠΩ – ΑΚΟΥΩ – ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ).

 

  • ΒΛΕΠΩ = βλέπω το στήθος αν ανασηκώνεται,

  • ΑΚΟΥΩ = ακούω την αναπνοή,

  • ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ = αισθάνομαι το χνώτο.

 

  • Ακούστε και νιώστε το χνώτο του. Ταυτόχρονα κοιτάξτε το στήθος του αν ανεβοκατεβαίνει. Μην συγχέεται τον προθανάτιο ρόγχο με την αναπνοή, αλλά αναγνωρίστε την κατάσταση του θύματος ως καρδιακή ανακοπή και εφαρμόστε άμεσα ΚΑΡΠΑ.

 

  • Αν είναι αναίσθητος και , καλούμε στο ή ορίζουμε κάποιον , να ειδοποιήσει το Σημειώνουμε ότι στο 112 πρέπει να δοθούν τα εξής στοιχεία : , και με ακρίβεια και κλείνουμε τελευταίοι το τηλέφωνο).

 

  • Εφαρμόζουμε 30 θωρακικές συμπιέσεις:

  • Τοποθετήστε τη βάση της Παλάμης του Χεριού στο Κέντρο του Θώρακα,

  • Τοποθετήστε το άλλο Χέρι από Επάνω,

  • Πλέξτε τα δάκτυλα,

  • Συμπιέστε το Θώρακα με…

  • Ρυθμό 100/λεπτό - Βάθος 4 – 5 εκ

  • Ίσο χρόνο Συμπίεσης Χαλάρωσης,

  • Αντικαταστήστε κάθε 2΄τον Διασώστη, εφόσον είναι εφικτό

 

2 αναπνοές διάσωσης

  • Κλείστε τη Μύτη,

  • Πάρτε μια κανονική Αναπνοή,

  • Σφραγίστε τα χείλη σας γύρω από το στόμα του θύματος,

  • Εκπνεύστε μέχρι να ανυψωθεί ο Θώρακάς του,

  • Διάρκεια περίπου 1΄΄(Δευτερόλεπτο),

  • Αφήστε το Θώρακα να πέσει,

 

  • Για να εφαρμόστε την ΚΑΡΠΑ θα πρέπει :

  • Να γνωρίζετε τη διαδικασία μόνο μέσα από πιστοποιημένη εκπαίδευση.

  • Το θύμα να είναι αναίσθητο.

  • Να χρησιμοποιήστε αν είναι εφικτό και να

 

  • Σε περίπτωση που αναπνέει ο τραυματίας ή επαναλειτουργήσει το αναπνευστικό του σύστημα πρέπει να τον βάλουμε σε θέση ανάνηψης, ακινησίας. Η θέση αυτή ελευθερώνει το αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα, διευκολύνοντας τα εκκρίματα (αίμα & φλέγμα) να βγούνε από το στόμα και να μην πνιγεί το θύμα.

  • Σε αυτήν τη θέση είναι καλή η παροχή οξυγόνου με κατάλληλη για την καλύτερη αναπνευστική διευκόλυνση.

  • Συνεχίστε μέχρι να έρθει εξωτερική εξειδικευμένη βοήθεια (ΕΚΑΒ) για εφαρμογή απινίδωσης.

  • Δεν σταματάτε ΠΟΤΕ την ΚΑΡΠΑ, εκτός κι αν έρθει άλλος διασώστης ή γιατρός ή το ΕΚΑΒ ή συνέλθει το θύμα.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΚΑΡΠΑ είναι από τις σημαντικότερες γνώσεις που πρέπει να ξέρουν όλοι που θέλουν να βοηθήσουν κάποιον που βρίσκεται σε δύσκολη θέση είτε από τραυματισμό είτε από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το παραπάνω κείμενο δεν εξασφαλίζει ότι μπορείτε να κάνετε ΚΑΡΠΑ μετά την ανάγνωση.

Απευθυνθείτε σε κάποια Σχολή για να εκπαιδευτείτε πάνω σε ειδικές κούκλες εκπαίδευσης και να ενημερωθείτε για όλες τις λεπτομέρειες που κρύβει η τεχνική της ΚΑΡΠΑ.

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΡΠΑ

image357.png

Ρυθμός:

30:02 (30 συμπιέσεις - 02 αναπνοές)

 

ΠΙΕΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ

Στις συμπιέσεις πιέζουμε το (1/3) του θώρακα ως εξής :

 

Ενήλικες

2 χέρια

4 – 5 εκατοστά

Παιδιά από 1 έως 8 χρονών

1 χέρι

3 – 4 εκατοστά

Βρέφη μέχρι 1 έτους

2 δάχτυλα

1 – 2 εκατοστά

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η τέλεια εκπαίδευση γίνεται μόνο πάνω σε εκπαιδευτική κούκλα εκμάθησης ΚΑΡΠΑ.

 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

του Κων/νου Χατζημιχαλάκη / Ιατρός.

Όταν κάποιο άτομο σταματήσει ξαφνικά να αναπνέει πρέπει να εφαρμοστεί ΚΑΡΠΑ άμεσα.

Συνήθη αίτια καταργήσεως της αναπνοής είναι η καρδιακή προσβολή (π.χ. έμφραγμα του μυοκαρδίου), ο πνιγμός (σε νερό), η ηλεκτροπληξία, δηλητηριάσεις, η ασφυξία από στραγγαλισμό, η πνιγμονή, κλπ.

Η κατάργηση της αναπνοής γίνεται εμφανής από το γεγονός ότι έχουν σταματήσει οι αναπνευστικές κινήσεις που κάνουν το στήθος να ανεβοκατεβαίνει× παράλληλα το χρώμα του προσώπου αρχίζει να γίνεται μπλε (ο άρρωστος «μελανιάζει»).

Μη χάσετε χρόνο τρέχοντας για βοήθεια ή προσπαθώντας να χαλαρώσετε τα ρούχα του θύματος γύρω απ’ το λαιμό (εκτός αν η προφανής αιτία της καταργήσεως της αναπνοής είναι ο στραγγαλισμός).

Εφαρμόστε αμέσως ΚΑΡΠΑ, όπως περιγράφεται παραπάνω και συνεχίστε μέχρι το θύμα να αρχίσει να αναπνέει μόνο του.

 

Πώς εφαρμόζεται η ΚΑΡΠΑ, σε μωρά και παιδιά

Η μέθοδος  αποκαταστάσεως  της αναπνοής σε μωρά και μικρά παιδιά είναι παρόμοια με αυτήν που εφαρμόζεται στους ενηλίκους, με τη διαφορά ότι μπορεί να είναι πιο εύκολο να σφραγιστούν με το στόμα εκείνου που εφαρμόζει την τεχνητή αναπνοή μαζί η μύτη και το στόμα του παιδιού.

 

Το κεφάλι του παιδιού δεν πρέπει να γυρίζει υπερβολικά προς τα πίσω (επειδή ο λαιμός του είναι πιο εύθραυστος, απ’ το λαιμό του ενηλίκου). Φυσήξτε μαλακά τον αέρα με συχνότητα μιας αναπνοής κάθε δύο (2) δευτερόλεπτα.

Αναπνοή στόμα με μύτη

Όταν υπάρχει τραυματισμός στο πρόσωπο, μπορεί να μην είναι εύκολο να εφαρμοστεί η αναπνοή στόμα με στόμα.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αφού γυρίσετε προς τα πίσω το κεφάλι του αρρώστου και καθαρίστε με το δάκτυλο σας το στόμα και την φαρυγγική κοιλότητα του, πάρτε μια βαθιά αναπνοή και σφραγίστε με το στόμα σας τα ρουθούνια του αρρώστου, κρατώντας κλειστό το στόμα του με το άλλο σας χέρι.

Φυσήξτε δυνατά τον αέρα μέσα στη μύτη του. Απομακρύνετε το στόμα σας και ανοίξτε το στόμα του αρρώστου με το χέρι σας, κρατώντας το ανοιχτό για να διευκολύνετε την έξοδο του αέρα.

Επαναλάβετε την ίδια τεχνική όπως και στην αναπνοή στόμα με στόμα.

ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΜΑ ΜΕ ΣΤΟΜΑ

Η απλούστερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος τεχνητής αναπνοής είναι το να εκπνέετε την ίδια σας την αναπνοή στους πνεύμονες του θύματος (αναπνοή στόμα με στόμα).

Η αναπνοή στόμα με στόμα μπορεί να εφαρμοστεί και σε κάποιον του οποίου η αναπνοή, ενώ είναι αρκετά κανονική, είναι αδύναμη και κοπιώδης.

1 Πλαγιάστε τον άρρωστο με το πρόσωπο προς τα πάνω. Ανασηκώστε τον αυχένα του, γυρίστε όσο μπορείτε περισσότερο το κεφάλι του προς τα πίσω και τραβήξτε προς τα εμπρός και πάνω το σαγόνι του.

2 Βάλτε το δείκτη του χεριού σας λυγισμένο μέσα στο στόμα του και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάτι που φράζει το λαιμό του. Αφαιρέστε τμήματα οδοντοστοιχιών που δεν εφαρμόζουν καλά.

3 Κλείστε τα ρουθούνια του αρρώστου με το δείκτη και τον αντίχειρα του ενός χεριού. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή, σφραγίστε το στόμα του θύματος με το δικό σας και φυσήξτε δυνατά τον αέρα μέσα στο στόμα του αρρώστου.

4 Απομακρύνετε το στόμα σας από το στόμα του θύματος. Αν το στήθος του θύματος δεν κατέβει και δεν ακούσετε να εκπνέετε ο αέρας, ξαναβάλετε το δάκτυλο σας μέσα στο στόμα του για να ελέγξετε και πάλι αν υπάρχει κάτι που αποφράσσει τους αεραγωγούς.

5 Κάντε τέσσερις (4) αναπνοές στο θύμα. Κατόπιν ελέγξτε τους σφυγμούς στην καρωτίδα – μπορεί να χρειαστεί καρδιακή μάλαξη σε συνδυασμό με την τεχνητή αναπνοή.

6 Τέλος όλες οι ενέργειες σας γίνονται κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των 8 βημάτων της ΚΑΡΠΑ.

 

Περιληπτικός πίνακας τεχνητής αναπνοής

σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη

ΠΝΙΓΜΟΝΗ

του Κων/νου Χατζημιχαλάκη / Ιατρός.

               

Η απόφραξη των αγωγών αέρα από ξένο σώμα – μπουκιά φαγητού, κόκαλο, μικρό παιχνίδι κλπ ονομάζεται πνιγμονή και αποτελεί επείγουσα κατάσταση.

 

Αν οι αγωγοί αέρα έχουν αποφραχτεί μόνο μερικώς, το άτομο που έχει πάθει πνιγμονή ενδέχεται να μπορεί να εισπνέει αρκετό αέρα, ώστε να μπορεί να βήχει δυνατά – και όσο είναι σε θέση να βήχει αποτελεσματικά και δε δείχνει να χάνει τις δυνάμεις του δεν πρέπει να επέμβετε προσπαθώντας να του προσφέρετε βοήθεια.

 

Ωστόσο, πρέπει να εφαρμόζονται πάντοτε πρώτες βοήθειες αν κάποιος δεν μπορεί να βήξει δυνατά ή παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή και δείχνει να τον εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του.

 

Αν έχει αποφραχτεί το πάνω μέρος των αγωγών αέρα, το ξένο σώμα μπορεί να αφαιρεθεί με το δάχτυλο, που θα πρέπει να εισαχθεί βαθιά μέσα στο λαιμό του θύματος.

 

Σημείωση: Κάθε άτομο που έχει παρουσιάσει πνιγμονή και έχει αντιμετωπιστεί με τους χειρισμούς που περιγράφονται παρακάτω, πρέπει να εξετάζεται από ιατρό.

Πολύ σπάνια, το σφίξιμο με τα χέρια κάτω από το στήθος – γνωστό ως χειρισμός του Χαίμλιχ (Heimlich) – μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε εσωτερικά όργανα.

Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να διστάζετε να εφαρμόσετε αυτόν το χειρισμό από το φόβο μήπως προκαλέσετε αυτήν την πολύ σπάνια επιπλοκή.

1 Βάλτε τον άρρωστο να καθίσει και να σκύψει προς τα εμπρός, με το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατα. Με το πίσω (σκληρό) μέρος της παλάμης σας δώστε του 4–5 απότομα χτυπήματα ανάμεσα στις ωμοπλάτες.

 

2 Αν τα χτυπήματα στη ράχη δε φέρουν αποτέλεσμα, αγκαλιάστε με τα χέρια σας τον άρρωστο από πίσω. Σφίξτε σε γροθιά το ένα χέρι και πιάστε τη γροθιά με το άλλο. Κατόπιν, πιέστε δυνατά το στομάχι με μια απότομη κίνηση προς τα μέσα και προς τα πάνω (προς την κατεύθυνση του στέρνου).

3 Αυτή η πίεση στο στομάχι θα πρέπει να λύσει την απόφραξη. Αν αυτό δε συμβεί, επαναλάβετε το χειρισμό 3 φορές. Αν και αυτό αποτύχει απαιτείται επείγουσα ιατρική βοήθεια. Αν ο άρρωστος χάσει τις αισθήσεις του, εφαρμόστε αναπνοή στόμα με στόμα (προηγουμένως).

ΠΝΙΓΜΟΣ από νερό

του Κων/νου Χατζημιχαλάκη / Ιατρός

Σε κάθε περίπτωση πνιγμού είναι απαραίτητη η άμεση εφαρμογή ΚΑΡΠΑ. Μη χάνετε καιρό προσπαθώντας να αδειάσετε το νερό απ’ τους πνεύμονες.

Μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρεται το θύμα σε κατάλληλο σημείο για την εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ.

  • Αν δεν είστε εκπαιδευμένος ναυαγοσώστης ΠΟΤΕ μην επιχειρήσετε να πλησιάστε ένα θύμα που βρίσκεται σε κατάσταση επικείμενου πνιγμού. Εφαρμόστε την τεχνική Ναυαγοσωστική για όλους (δέστε αντίστοιχο κεφάλαιο παρακάτω).

  • Αν υπάρχουν δύο ή περισσότερα άτομα για να σας βοηθήσουν, είναι δυνατό να αρχίσετε τεχνητή αναπνοή, ενώ οι βοηθοί μεταφέρουν τον πνιγμένο έξω απ’ το νερό για ασφάλεια και για να το τοποθετήσουν σε άνετη θέση και να τον θερμάνουν.

1 Αρχίστε να εφαρμόζετε ΚΑΡΠΑ (βλέπε προηγουμένως). Μη διακόψετε την ΚΑΡΠΑ μέχρις ότου αποκατασταθεί η αναπνοή του αρρώστου ή μέχρις ότου φθάσει ιατρική βοήθεια.

 Μόλις αρχίσει ο άρρωστος να αναπνέει κανονικά, τοποθετήστε τον σε θέση ανανήψεως ( βλέπετε προηγουμένως) και φροντίστε να τον σκεπάσετε ώστε να διατηρείται ζεστός.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε την πνιγμονή σε ένα μωρό ή παιδί

Τοποθετήστε το παιδί με το πρόσωπο προς τα κάτω, ακουμπώντας το στα γόνατά σας. (Αν πρόκειται για πολύ μικρό παιδί ή μωρό μπορείτε να το κρατήσετε με το κεφάλι προς τα κάτω απ’ τους αστραγάλους του).

 

Δώστε πολλά χτυπήματα με το πίσω (σκληρό) μέρος της παλάμης σας ανάμεσα στις ωμοπλάτες του παιδιού. Τα χτυπήματα πρέπει να είναι λιγότερο δυνατά από όσο αυτά που πρέπει να δοθούν σε ανάλογη περίπτωση σε έναν ενήλικο

 

ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ

ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΑ – ΠΑΙΔΙΑ

Σε παθόντα με αισθήσεις
  1. Ρώτησε: Πνίγηκες; Αν βήχει, ενθάρρυνε να βήξει δυνατότερα,

  2. Κάντε 5 πλήξεις, (αν δεν έχετε αποτέλεσμα)…

  3. Κάντε 5 χειρισμούςHeimlich (Χάϊμελικ ή Χαίμλιχ) …

    (κοιλιακές συμπιέσεις με φορά προς τον θώρακα),

4 Συνέχισε εναλλάξ πλήξεις & Heimlich,  μέχρι να βγει το ξένο σώμα ή έως ότου ο παθών χάσει τις αισθήσεις του όποτε αρχίζετε ΚΑΡΠΑ

 

Σε παθόντα χωρίς αισθήσεις

Άμεση εφαρμογή ΚΑΡΠΑ.

 

 

 

ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Του Κων/νου Χατζημιχαλάκη / Ιατρός.

Μεγάλη αιμορραγία

Αίμα μπορεί να χαθεί πολύ γρήγορα από μια τραυματισμένη αρτηρία. Η μεγάλη απώλεια αίματος μπορεί να οδηγήσει σε σοκ και απώλεια συνειδήσεως και – αν δεν τεθεί υπό έλεγχο – ακόμα και σε θάνατο.

 

Αν ένας ενήλικας χάσει πάνω από ένα (1) λίτρο αίματος ή ένα παιδί χάσει έστω και το 1/3 αυτής της ποσότητας, κινδυνεύει άμεσα η ζωή του.

 

Η φυσική αντίδραση ενός αγγείου που τραυματίζεται είναι η σύσπασή του με σκοπό τον περιορισμό της ποσότητας του αίματος που χάνεται. Η σύσπαση, σε συνδυασμό με το σχηματισμό θρόμβου, αποσκοπεί στο σφράγισμα της πληγής.

 

Αν για κάποιο λόγο (όπως, π.χ., η αιμορροφιλία ή η λήψη αντιπηκτικών ή θρομβολυτικών φαρμάκων) το αίμα δεν πήζει, τότε η αιμορραγία δε σταματά μόνη της.

 

Σημεία πιέσεως αρτηριών

Αν η άμεση πίεση πάνω στο τραύμα αποδειχθεί αναποτελεσματική ή αν το τραύμα είναι εκτεταμένο και δεν προσφέρεται για άμεση πίεση, θα πρέπει να δοκιμαστεί μια εναλλακτική μέθοδος για τη διακοπή της αιμορραγίας. Ασκήστε πίεση πάνω σε μια μεγάλη αρτηρία, σε σημείο ανάμεσα στο τραύμα και την καρδιά όπου η αρτηρία να μπορεί να συμπιεστεί πάνω σε ένα υποκείμενο οστό.

 

1. Βραχιόνιο σημείο πιέσεως

Η βραχίονα αρτηρία πορεύεται κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς του βραχίονα ανάμεσα στο δικέφαλο και τρικέφαλο βραχιόνιου μυός. Πιέστε την πάνω στο οστό του βραχίονα με τα δάκτυλά σας σε σημείο ανάμεσα στη μασχάλη και τον αγκώνα του αρρώστου, στη γραμμή που αντιστοιχεί στο μυ του  βραχίονα   που βρίσκεται από κάτω.

 

2. Μηριαίο σημείο πιέσεως

Η μηριαία αρτηρία πορεύεται κατά μήκος της βουβωνικής χώρας πριν κατεβεί προς το μηρό. Κρατήστε το πάνω μέρος του μηρού του αρρώστου και με τα δύο σας χέρια και πιέστε δυνατά στο κέντρο της βουβωνικής χώρας και με τους δυο σας αντίχειρες, τον ένα δίπλα στον άλλο.

Διακοπή μεγάλης αιμορραγίας

Σε ένα μικρό τραύμα η αιμορραγία σταματά μόνη της μετά από λίγο. Σε ένα μεγάλο τραύμα το αίμα μπορεί να τρέχει τόσο άφθονο, ώστε να μην μπορεί να πήξει πριν φύγει απ’ το σώμα. Σκοπός των πρώτων βοηθειών για τη μεγάλη αιμορραγία είναι, επομένως, να σταματήσει ή να περιοριστεί η ροή του αίματος, όσο το δυνατό ταχύτερα.

1. Πλαγιάστε κάτω τον άρρωστο και, αν είναι  δυνατό, σηκώστε του το μέλος που έχει  τραυματιστεί.    

                                                                   

2 .Αφαιρέστε κάθε ορατό και εύκολο μετακινούμενο ξένο σώμα, αλλά μην πειράζετε κάτι που έχει ενσφηνωθεί μέσα στο τραύμα.

3. Πιέστε δυνατά το τραύμα με καθαρή γάζα Αν το τραύμα χαίνει, κρατήστε τα χείλη του σταθερά συμπλησιασμένα. Αν υπάρχει  κάποιο ξένο σώμα στο τραύμα, ασκήστε πίεση γύρω απ’ αυτό και όχι πάνω του. Διατηρήστε την πίεση.                                                                         

4 Πάρτε ένα γερό επίδεσμο και δέστε τον  σφιχτά γύρω από το τραύμα, ώστε να διατηρηθεί η πίεση. Αν δεν υπάρχει κατάλληλος επίδεσμος, χρησιμοποιήστε κάποιο είδος της ενδυμασίας ( μαντήλι, γραβάτα ).  

5 Αν το αίμα ποτίζει τον επίδεσμο και   εξακολουθεί να τρέχει, μη βγάλετε τον     επίδεσμο αλλά τοποθετήσετε και άλλη      γάζα πάνω του και σφίξτε γερά με νέο  επίδεσμο.                                          

6 Αν η άμεση πίεση δεν επιτυγχάνει να διακόψει ή να επιβραδύνει την αιμορραγία, μπορεί να κατορθώσετε να να την ελέγξετε ασκώντας πίεση σε κάποιο συγκεκριμένο  σημείο (βλέπε σημεία πιέσεως).  

 

ΚΟΨΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΔΑΡΣΙΜΑΤΑ

Αν από ένα τραύμα αναβλύζει ή τρέχει αίμα, τόσο ακατάσχετα ώστε να μην μπορεί να σταματήσει με πίεση επί αρκετά λεπτά, πρόκειται για μεγάλη αιμορραγία (βλέπε προηγούμενο), που αποτελεί επείγουσα ιατρική κάστας.

  • Η μικρή αιμορραγία από ένα κόψιμο ή ένα γδάρσιμο συνήθως σταματά αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά καθώς το αίμα πήζει. Αν δε συμβεί αυτό, πιέστε με μια γάζα σταθερά την πληγή που παρουσιάζει αργότερα ευαισθησία ή φλεγμονή ή μοιάζει να έχει μαζέψει πύο πρέπει να εξετάζεται από ιατρό.

  • Αν το κόψιμο είναι βαθύ, «τέμνον» ή βρίσκεται στο πρόσωπο ή τα χείλη του  χαίνουν τόσο ώστε να μην μπορούν εύκολα να συμπλησιάσουν με λευκοπλάστη, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

  • Αυτά τα τραύματα χρειάζονται πιθανώς ράψιμο από ιατρό για να προληφθεί η ανάπτυξη ουλής. Ένα γδάρσιμο με ακαθαρσίες ή χαλίκια σφηνωμένα κάτω από το δέρμα πρέπει, επίσης, να καθαρίζεται προσεκτικά και να επιδένετε από ιατρό ή νοσοκόμα.

  • Αν μετά από ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι εμφανιστεί αιμορραγία από το αυτί ή τη μύτη, μπορεί να έχει προκληθεί κάταγμα της βάσεως του κρανίου (κρανιοεγκεφαλική κάκωση). Ξαπλώστε το άτομο με την πλευρά που αιμορραγεί προς τα κάτω καλύπτοντας με γάζα (αλλά όχι αποφράσσοντας) το αυτί ή τη μύτη, ώστε να μπορεί να παροχετεύεται το υγρό στη γάζα. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. (Αν η μύτη αρχίζει να αιμορραγεί χωρίς προφανή λόγο, το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχει λόγος για ανησυχίας  «Ρινορραγία»).

  • «Νύσσοντα» τραύματα: Ένα βαθύ τραύμα που προκαλείται από κάτι βρόμικο – ένα καρφί ή δόντι σκύλου – εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο λοιμώξεως, επειδή οι ακαθαρσίες μεταφέρονται βαθιά μέσα στους ιστούς και το τραύμα αιμορραγεί πολύ λίγο, ώστε να μην επιτυγχάνεται η απομάκρυνσή τους. Αν μετά από ένα βαθύ κόψιμο ή τρύπημα σε ένα σκέλος εμφανίζεται μούδιασμα ή αδυναμία, μπορεί να έχει προκληθεί βλάβη υποκείμενα νεύρα ή τένοντες. Για κάθε βαθύ τραύμα συνιστώνται αντιβιοτικά και αντιτετανικός ορός.

 

 

 

Ξένο σώμα στο αυτί ή στην μύτη

Τα παιδιά συχνά σφηνώνουν μικρά αντικείμενα, όπως μπιζέλια ή στραγάλια, στα αυτιά ή στη μύτη τους. Μην προσπαθήσετε να τα βγάλετε, αλλά μεταφέρεται το παιδί σε ιατρό ή στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Έντομο  στο αυτί

Αν κάποιο έντομο μπει στο αυτί, βάλτε το άτομο να γείρει το κεφάλι ώστε το αυτί αυτό να έλθει προς τα πάνω. Κατόπιν, κάνετε το έντομο να επιπλεύσει ρίχνοντας χλιαρό νερό μέσα στο αυτί. Τραβήξτε απαλά το πτερύγιο του αυτιού προς τα πίσω και πάνω για να ευθυγραμμίσετε  τον  πόρο  του αυτιού ενώ το κάνετε αυτό. Αν δεν καταφέρετε να βγάλετε το έντομο, οδηγήστε το άτομο σε έναν ιατρό.

Ξένο σώμα στο δέρμα ( σχίζα )

Μια μικρή σχίζα που προεξέχει από το δέρμα μπορεί συνήθως να αφαιρεθεί με απαλό τράβηγμα με τσιμπιδάκι.

Για να αφαιρέσετε μια σχίζα σφηνωμένη στο δέρμα, σχίστε το δέρμα πάνω από τη μια άκρη της σχίζας με τη μύτη μιας βελόνας αποστειρωμένη σε φλόγα και ανασηκώστε την άκρη της σχίζας με τη μύτη της βελόνας.

Η σχίζα τότε μπορεί να αφαιρεθεί με τσιμπιδάκι. Αν δε βγαίνει εύκολα, μη σκαλίζετε άλλο με τη βελόνα αλλά οδηγήστε το άτομο στον ιατρό.

Αγκίστρια ψαρέματος

Αν η μύτη αγκιστριού ψαρέματος καρφωθεί στο δέρμα, φωνάξτε ένα ιατρό για να βγάλει το αγκίστρι.

Προσπαθήστε να το βγάλετε μόνος σας όταν δεν υπάρχει δυνατότητα ιατρικής βοήθειας και μην παραλείψετε να συμβουλευθείτε ιατρό κατόπιν, λόγω του μεγάλου κινδύνου της λοιμώξεως.

1 Σπρώξτε το αγκίστρι μέχρις ότου η μύτη του προβάλει απ’ το δέρμα. Κατόπιν  κόψτε  τη μύτη

2 Τραβήξτε απαλά το αγκίστρι μέσα απ’ το δέρμα. Καθαρίστε  την πληγή καλά και καλύψτε την με γάζα.

 

Τραυματισμοί του κεφαλιού

Τα τραύματα στο κεφάλι αιμορραγούν σχεδόν πάντοτε πολύ. Αν αντιμετωπίζετε ένα επιφανειακό τραύμα του κεφαλιού, τοποθετήστε μια καθαρή γάζα ή μαντήλι στην πληγή και πιέστε την σταθερά.

Αν ο άρρωστος έχει σοβαρά τραυματιστεί στο κεφάλι (είτε αυτό είναι εμφανές, είτε το υποψιάζεστε), τοποθετήστε έναν καθαρό επίδεσμο χαλαρά πάνω στο τραύμα. Αν ασκήστε πίεση πάνω στην τραυματισμένη περιοχή για να σταματήσετε την αιμορραγία, μπορεί να πιέστε ξένα σώματα ή σπασμένα κομμάτια οστού πάνω στον εγκέφαλο προκαλώντας μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες ή και ακόμα τον θάνατο του αρρώστου.

Αν βγαίνει ένα διαυγές, κιτρινόχρωμο υγρό (γνωστό ως εγκεφαλονωτιαίο υγρό) από το αυτί, τοποθετήστε έναν καθαρό επίδεσμο πάνω στο αυτί χωρίς να εμποδίσετε την εκροή του υγρού. Αν το υγρό αυτό τρέχει από τη μύτη, τοποθετήστε τον άρρωστο στη θέση ανανήψεως.

 

 

Μώλωπες ( εκχυμώσεις )

Μώλωπες  εμφανίζονται όταν μια πτώση ή ένα χτύπημα προκαλεί αιμορραγία μέσα στους ιστούς κάτω από το δέρμα. Κανονικά υποχωρούν σταδιακά, αλλάζοντας χρώμα, και εξαφανίζονται χωρίς καμία θεραπεία μετά από μια περίπου εβδομάδα.

Αν ένας μώλωπες δεν υποχωρεί και εξαφανίζεται με αυτόν τον τρόπο ή αν παρατηρήσετε εκχυμώσεις να εμφανίζονται χωρίς προφανή λόγο, συμβουλευθείτε το ιατρό σας.

Οι μώλωπες  στο κεφάλι ή στο πηγούνι, όπου το οστό βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλου βαθμού πρήξιμο. Για να περιορίσετε τον πόνο και το πρήξιμο βάλτε πάνω στα μέρη που έχουν μωλωπιστεί ένα καθαρό ύφασμα μουσκεμένο σε κρύο νερό και αφήστε το σ’ αυτή τη θέση επί δέκα (10) περίπου λεπτά.

 

Μαυρισμένο μάτι

Ένας μώλωπας   κοντά στο μάτι – μαυρισμένο μάτι – μπορεί  να πρηστεί εντυπωσιακά. Τοποθετήσετε  ένα καθαρό, υγρό ύφασμα στην περιοχή επί δέκα (10) λεπτά.

Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε διαταραχή της οράσεως μετά από ένα χτύπημα στο μάτι, ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

 

 

Διαστρέμματα και θλάσεις

Αν μια άρθρωση ή ένας μυς τεντωθεί πέρα από το φυσιολογικό εύρος κινήσεων, η άρθρωση λέγεται ότι έχει πάθει διάστρεμμα και ο μυς ότι έχει πάθει θλάση. Τα συμπτώματα και στους δυο τύπους τραυματισμού είναι τα ίδια – πόνος, πρήξιμο και εκχύμωση.

 

Ένα σοβαρό διάστρεμμα μπορεί να μην είναι δυνατό να διακριθεί από ένα κάταγμα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.

  • Σφουγγίστε ένα ελαφρό διάστρεμμα ή μια μικρή θλάση με κρύο νερό για να ανακουφίσετε τον πόνο και το πρήξιμο.

  • Συγκρατήστε την άρθρωση ή το μυςπου έχει υποστεί την κάκωση με ένα ελαφρό επίδεσμο και μη βάζετε βάρος πάνω τους επί μία ή δυο μέρες.

 

 

 

Σοκ

Ο άρρωστος που βρίσκεται σε σοκ είναι ωχρός και ιδρωμένος και έχει αδύνατο, γρήγορο σφυγμό και κρύο, υγρό δέρμα.

Μπορεί να νιώθει δίψα και άγχος και μπορεί να εμφανίζει σταδιακά υπνηλία, σύγχυση ή και απώλεια της συνειδήσεως. Ο άρρωστος που βρίσκεται σε σοκ χρειάζεται αμέσως πρώτες βοήθειες και επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση.

Σημείωση: Το σοκ μπορεί να συγχέεται με τη λιποθυμία, όπου ο άρρωστος παραπονείται για ζάλη και κατόπιν γρήγορα χάνει τις αισθήσεις του. Οι αυτόπτες μάρτυρες ενός ατυχήματος συχνά λιποθυμούν ιδίως αν είναι υπερευαίσθητοι ή αν συνδέονται συναισθηματικά με κάποιο από τα θύματα. Ωστόσο, οι συνθήκες κάνουν συχνά σαφές αν ένα άτομο έχει λιποθυμήσει ή βρίσκεται σε σοκ και όποιος λιποθυμά σπάνια μένει χωρίς αισθήσεις πάνω από ένα ή δύο λεπτά. Είναι φρόνιμο να μην περισπάται η προσοχή σας από κάποιον αυτόπτη που έχει λιποθυμήσει ενώ φροντίζετε κάποιον που έχει σοβαρά τραυματιστεί, εφόσον το άτομο που έχει λιποθυμήσει έχει τοποθετηθεί σε θέση ανανήψεως.

Η πρόληψη του σοκ

 

Σοκ μπορεί να εμφανιστεί μετά από κάθε σοβαρό τραυματισμό, ιδίως όταν υπάρχει έγκαυμα ή αν έχει προκληθεί μεγάλη απώλεια αίματος.

Οι πρώτες βοήθειες μετά από κάθε σοβαρό τραυματισμό πρέπει, επομένως, να περιλαμβάνουν μέτρα προλήψεως ή τουλάχιστον περιορισμού του σοκ.

1 Ξαπλώστε χάμω τον άρρωστο με το κεφάλι χαμηλότερο και γυρισμένο στο πλάι και με τα πόδια ανυψωμένα περί που 30 εκατοστά. Αν ο άρρωστος δεν  έχει τις αισθήσεις του, τοποθετήστε τον στη θέση ανανήψεως.

 

2 Χαλαρώστε κάθε σφιχτό ρούχο και    εμποδίστε την απώλεια θερμότητας  σκεπάζοντας τον άρρωστο με ένα παλτό ή με μια κουβέρτα.

3 Μη δώσετε στον άρρωστο να φάει ή να πιει τίποτα. Καθησυχάστε τον και κάνετε τον να νιώθει πιο άνετα όσο το δυνατό. 

 

 

Εγκαύματα

Εγκαύματα μπορεί να προκληθούν από ξηρή θερμότητα, υγρή θερμότητα (ζεμάτισμα), ηλεκτρισμό, τριβή ή διαβρωτικές χημικές ουσίες.

Η βαρύτητα του εγκαύματος εξαρτάται από την έκταση και το βάθος του.

Ένα βαρύ έγκαυμα καταστρέφει όλες τις στιβάδες του δέρματος, αφήνοντας μια ανώδυνη λευκή ή καρβουνιασμένη περιοχή.

 

Αντιμετώπιση σοβαρών εγκαυμάτων 

Αν έχουν πιάσει φωτιά τα ρούχα κάποιου ατόμου, ρίξτε το άτομο αυτό χάμω με την πλευρά που έχει πάρει φωτιά προς τα πάνω. «Πνίξτε» τις φλόγες με οτιδήποτε έχετε πρόχειρο, κατευθύνοντας τις μακριά από το πρόσωπο και προς τα πόδια.

Αποφύγετε να σπάσετε τις φυσαλίδες και μην αναπνέετε ή βήχετε πάνω στην περιοχή

του εγκαύματος. Αφαιρέστε γρήγορα καθετί που σφίγγει από την περιοχή του εγκαύματος (παπούτσια, δακτυλίδια, βραχιόλια κ.λπ.). Μην επιδέσετε το έγκαυμα με χνουδωτό υλικό, όπως είναι το μπαμπάκι και μη βάλετε πάνω του λοσιόν ή αλοιφή.

Σημειώσεις : Πάνω στο έγκαυμα δεν πρέπει να ακουμπήσει τίποτα άλλο  εκτός από κρύο νερό. Αν το έγκαυμα έχει προκληθεί από διαβρωτικές χημικές ουσίες, έχει ζωτική σημασία να βάλετε αμέσως όλη την περιοχή του δέρματος που έχει προσβληθεί κάτω από σταθερή ροή νερού.

1 Αφαιρέστε αμέσως κάθε ύφασμα που έχει  μουσκέψει με ζεστό λάδι ή βούτυρο, με ζεματιστό νερό ή με διαβρωτική χημική ουσία Μην αφαιρείτε τα στεγνά καμένα ρούχα ή  τα στεγνά ρούχα που είναι κολλημένα στο έγκαυμα.    

         

2 Βάλτε το μέρος που έχει υποστεί έγκαυμα κάτω  από ρεύμα κρύου νερού επί 10 τουλάχιστον  λεπτά. Αν η περιοχή του εγκαύματος είναι  πάρα  πολύ μεγάλη, καλύψτε τη με ένα καθαρό  διπλωμένο  σεντόνι  ή   με  πετσέτα   μουσκεμένη με κρύο νερό.

 

3 Δέστε χαλαρά όλη την περιοχή του εγκαύματος με καθαρό  στεγνό    επίδεσμο. Αν ο επίδεσμος μουσκεύει  με  υγρό που βγαίνει από το έγκαυμα,  σκεπάστε  το  με δεύτερο Προστατέψτε το μέρος με μια καθαρή πλαστική σακούλα πάνω απ’ το επίδεσμο.

4 Ανυψώστε το μέρος που έχει υποστεί το έγκαυμα για να περιορίσετε το πρήξιμο και 

δίνετε συχνά στον άρρωστο να πίνει κρύο  νερό για να αναπληρώσει τις απώλειες υγρών

 (εφόσον ο άρρωστος έχει τις αισθήσεις του  και δεν κάνει εμετό).

Ελαφρά εγκαύματα και ζεματίσματα

 

Αν ένα έγκαυμα ή ζεμάτισμα έχει προσβάλει μόνο την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος  σε  μια  μικρή  περιοχή,  προκαλώντας  ερυθρότητα και  ίσως  και το  σχηματισμό φυσαλίδων, μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. (Τα βαριά εγκαύματα αποτελούν επείγουσα ιατρική κατάσταση). Τα ηλιακά εγκαύματα περιλαμβάνονται συνήθως στην κατηγορία των ελαφρών εγκαυμάτων.

Τα επιφανειακά εγκαύματα είναι πολύ  επώδυνα, ώστε οι  πρώτες  βοήθειες  αποσκοπούν κυρίως στην ψύξη της περιοχής με σκοπό την ανακούφιση του πόνου. Αυτό επιτυγχάνεται εάν βουτήξτε την περιοχή του εγκαύματος μέσα σε κρύο νερό ή την κρατήστε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό επί 10 τουλάχιστον λεπτά ή μέχρις ότου σταματήσει ο πόνος. Αν σχηματιστούν φυσαλίδες σε ένα έγκαυμα, μην τις σπάσετε.

Αν βρίσκονται σε μέρος του δέρματος που τρίβεται από τα ρούχα, καλύψτε τις με καθαρή γάζα και επίδεσμο (βλέπε φυσαλίδες παρακάτω). Μη βάζετε κρέμες, λίπος ή αλοιφές σε ένα έγκαυμα (με εξαίρεση μεγάλες περιοχές ελαφρού ηλιακού εγκαύματος που μπορούν να δροσιστούν με λοσιόν αντιισταμινικού φαρμάκου).  

Φυσαλίδες

Φυσαλίδες (φουσκάλες) σχηματίζονται όταν το δέρμα προσβάλλεται από αλλεργική αντίδραση ή όταν παθαίνει βλάβη από θερμότητα ή τριβή.

Νέο δέρμα σχηματίζεται κάτω από τη φυσαλίδα, ενώ το υγρό της φυσαλίδας απορροφάται σταδιακά και η πάνω  στιβάδα του δέρματος ζαρώνει και πέφτει.

Μην τρυπάτε μια φυσαλίδα ή μην προσπαθήστε να αποσπάτε την πάνω στιβάδα του δέρματος. Αυτό  θα αυξήσει  τον πόνο και  θα αφήσει το νωπό δέρμα από κάτω εκτεθειμένο σε λοίμωξη.

Αν μια φυσαλίδα κινδυνεύει να σπάσει από τριβή, προστατέψτε την με γάζα και επίδεσμο. Μια σπασμένη φυσαλίδα πρέπει να αφήνεται ακάλυπτη, με την προϋπόθεση ότι δε διατρέχει κίνδυνο λοιμώξεων ή κακώσεως από τριβή.

 

 

 

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ

του Γεωργίου Κ. Γιοβανίδη / Ιατρός & του Κων/νου Χατζημιχαλάκη / Ιατρός.

Η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι περίπου 36,8οC (36,6-37,0oC) με πολύ μικρή απόκλιση. Όταν όμως η θερμοκρασία του σώματος για οποιαδήποτε αιτία πέσει κάτω από τους 32οC αρχίζει τότε να λέμε ότι το άτομο έχει πάθει  Υποθερμία.

Η υποθερμία χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες :

α) Ελαφριά υποθερμία, όταν η θερμοκρασία είναι άνω των 32οC και

β) Βαριά υποθερμία, όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 32οC.

Όταν όμως η θερμοκρασία πέσει στους 26οC συνήθως επέρχεται ο θάνατος.

 

Ένας ασφαλής τρόπος μέτρησης της θερμοκρασίας του οργανισμού, είναι η τοποθέτηση ειδικού θερμομέτρου στον πρωκτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να μην αποκαλυφθεί μ’ ένα σταθερό κλινικό θερμόμετρο, ενώ τα στοματικά θερμόμετρα δεν είναι ποτέ έμπιστα σε κρύο περιβάλλον.

 

Ανάλογα με το περιβάλλον η υποθερμία χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες :

α) αστική,

β) της υπαίθρου και

γ) της εμβύθισης.

Εμφανίζεται σε βρέφη και διανοητικά καθυστερημένα άτομα λόγο της ανεπαρκής αντίστασης  του οργανισμού στις διάφορες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Σε νέους υγιείς ανθρώπους οι οποίοι δεν παίρνουν επαρκή μέτρα προφύλαξης ενάντια του κρύου και σε ηλικιωμένα άτομα ή πάσχοντα που υποφέρουν από γενική ακινησία (π.χ. κώμα, σοβαρή αρθρίτιδα), νευρολογικές καταστάσεις (π.χ. παραπληγία), ενώ ένα μικρό ποσοστό ηλικιωμένων βρίσκονται σε ειδικό κίνδυνο λόγω του αργού ρυθμού αντανάκλασης έτσι ώστε το σήμα στα κύτταρα του δέρματος να μην ανταποκρίνονται στο κρύο.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Συχνά παρουσιάζουν γλωσσική δυσλεξία, διανοητική σύγχυση. Εάν η ¨διαρροή¨ θερμοκρασίας από το σώμα συνεχίζει να μειώνεται, τότε το άτομο πέφτει σε κώμα.

 

Το δέρμα είναι χλωμό και το πρόσωπο φουσκωμένο. Σε θερμοκρασία κάτω των 32οC το τρεμούλιασμα καταργείται και αντικαθίσταται από μυϊκή ακαμψία.

 

Σε αναίσθητους ασθενείς μπορεί να παρουσιαστεί τρεμούλιασμα. Οι παλμοί είναι αργοί καθώς επίσης και η αναπνοή. Κυάνωση (κυανή χροιά του δέρματος κυρίως στα άκρα και στα χείλη) μπορεί να είναι αποτέλεσμα από ανεπαρκή οξυγονοποίηση των πνευμόνων.

Α΄ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Αφαιρούμε τα ρούχα του θύματος εάν είναι βρεγμένα και το σκεπάζουμε με μία αν είναι δυνατόν μάλλινη κουβέρτα, ενώ ταυτόχρονα στέλνουμε κάποιον να καλέσει ασθενοφόρο.

Aν είναι εφικτό και αν δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του, του χορηγούμε ζεστό τσάι και θερμιδογόνες τροφές όπως π.χ. σοκολάτα. Ελέγχουμε το επίπεδο ανταπόκρισης, την αναπνοή και τους σφυγμούς του θύματος.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Η αντιμετώπιση υποθερμίας ανθρώπου στο νερό, γίνεται με τους παρακάτω τρόπους:

  • Βγάζουμε το θύμα από το νερό,

  • Αφαιρούμε τα βρεγμένα ρούχα και βάζουμε στεγνά ρούχα στο θύμα,

  • ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΥΜΑ ΜΕ ,

  • Σε ειδικές περιπτώσεις βγάζουμε τα ρούχα του θύματος και δύο ακόμα ανθρώπων οι οποίοι τον αγκαλιάζουν σάρκα με σάρκα και τυλίγονται με την ειδική κουβέρτα διάσωσης.

Με την διπλής όψης κουβέρτα διάσωσης, μπορούμε να σκεπάσουμε τον πάσχοντα, από υποθερμία, με την ΑΣΗΜΙ όψη προς το σώμα του, διότι στην όψη αυτή αντανακλάει η θερμοκρασία του σώματος και έτσι παραμένει κοντά του. Η δε χρυσαφί όψη ελκύει τις ακτίνες του ηλίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ

  1. Δεν τον αφήνουμε να περπατήσει, γιατί μπορεί να προκληθεί καρδιακή αρρυθμία,

  2. Δεν του δίνουμε να πιει οινόπνευμα με την ¨ιδέα¨ ότι θα τον ζεστάνει,

  3. Είναι μεγάλο λάθος να τοποθετήσουμε δίπλα από το υπόθερμο άτομο μια πολύ ζεστή εστία (π.χ. ζεστό ντους). Μ’ αυτό τον τρόπο θα επιταχυνθεί η ροή του κρύου αίματος που βρισκόταν σταάκρα προς τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 25o C, οι πιθανότητες ανανήψεως είναι μόνο 30%.

Σε νεαρά, υγιή άτομα υποθερμία εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη σωματική άσκηση σε συνθήκες ψύχους και ανέμου.

Τα περισσότερα όμως θύματα είναι οι ηλικιωμένοι (κυρίως άτομα πάνω από 75 ετών).

Αυτό οφείλεται σε δυο κυρίως λόγους:

Πρώτο, στην προχωρημένη ηλικία το σώμα χάνει την ικανότητα του να διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία όταν εκτίθεται σε ψυχρό περιβάλλον.

Δεύτερο, οι μηχανισμοί που διαθέτει ο οργανισμός για ν’ αναγνωρίζει την ελάττωση της θερμοκρασίας του ίδιου του σώματος χάνουν σιγά – σιγά την ευαισθησία τους: μερικά ηλικιωμένα άτομα δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν παγώσει σε επικίνδυνο βαθμό (έκπτωση αισθητηρίων).

Μόλις καταναλωθούν τα αποθέματα ενέργειας, η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος προκαλεί βαθμιαία επιβράδυνση των σωματικών και νοητικών λειτουργιών, που μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Το άτομο γίνεται όλο και πιο απότομο, παράλογο και ευερέθιστο.

Η ομιλία γίνεται τραυλή, εμφανίζονται σύγχυση, υπνηλία και τελικά, απώλεια της συνειδήσεως με επιβράδυνση και εξασθένηση της αναπνοής και της καρδιακής λειτουργίας.

Η υποθερμία χρειάζεται επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση.

 

1 Αν ο άρρωστος έχει χάσει τις αισθήσεις του, ελέγξτε την αναπνοή του Αν έχει πάθει βαριά  υποθερμία μπορεί να είναι αναγκαία η τεχνητή αναπνοή.

 

2 Μόλις η αναπνοή γίνει κανονική, προφυλάξτε τον άρρωστο από το κρύο - Αν ρέπει να μείνετε έξω μέχρις ότου φθάσει βοήθεια σκεπάστε το κεφάλι του αρρώστου και απομονώστε τον από το έδαφος.

  

3 Αν είναι δυνατό, αλλάξτε τα ρούχα του   αρρώστου με ζεστά, στεγνά ρούχα και δώστε του να πιει ζεστά ροφήματα. Μην του  δώσετε οινοπνευματώδη ποτά                                                           

 

4 Μόλις μεταφερθεί σε κλειστό χώρο, ένας υγιής ενήλικος ή παιδί μπορεί να  ξαναζεσταθεί σταδιακά σε καλά θερμαινόμενο δωμάτιο ή, πιο γρήγορα, με ζεστό λουτρό.

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ     του Γεωργίου Κ. Γιοβανίδη / Ιατρός & του Κων/νου Χατζημιχαλάκη / Ιατρός.

 

Σαν θερμοπληξία χαρακτηρίζεται η κατάσταση εκείνη που για κύριο γνώρισμά της έχει την υπερθέρμανση του αρρώστου απ’ την πολύ αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Η θερμοπληξία είναι μια πραγματικά βαριά κατάσταση που μπορεί να καταλήξει στο θάνατο και που μπορεί να προκληθεί από θερμοκρασίες στο περιβάλλον πάνω από 44-45οC , που βέβαια δεν είναι ανύπαρκτες και στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

Καταστάσεις ή πρόσθετοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της θερμοπληξίας είναι : χώροι με όχι καλό αερισμό, πολλά ρούχα, η υγρασία που παρεμποδίζει την αποβολή θερμότητας απ’ τον οργανισμό, η άπνοια κτλ.

Παράλληλα, διάφορες παθολογικές καταστάσεις μπορούν να επιβαρύνουν την όλη κατάσταση και να συμβάλουν στο να φτάσουμε στο θάνατο όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστική ανεπάρκεια κ.α.

Η θερμοπληξία χαρακτηρίζεται απ’ την μεγάλη αύξηση στη σωματική θερμοκρασία, μέχρι και 42οC (= υπερπυρετική μορφή), με άφθονη εφίδρωση στην αρχή και δέρμα που πραγματικά καίει και είναι ξηρό αργότερα.

Ακόμα, ο άρρωστος εμφανίζει ταχύπνοια, αδυναμία, ιλίγγους, κεφαλαλγία, δύσπνοια, κυάνωση, εμετούς, σπασμούς (από την ελάττωση του NaCl που χάνεται με την άφθονη εφίδρωση), θόλωση στη διάνοια, παραλήρημα, κώμα και τέλος έρχεται ο θάνατος.

Ας μη ξεχνάμε όμως πως, μπορεί να έχουμε και μορφή με collars us που δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος, ενώ το δέρμα είναι ζεστό και υγρό.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Μόλις διαγνώσουμε θερμοπληξία, μεταφέρουμε τον άρρωστο σε μέρος δροσερό και σε σκιά, αν είναι στον ήλιο, τον γδύνουμε και τον πλένουμε με άφθονο κρύο νερό (ή ακόμα του κάνουμε ψυχρό μπάνιο).

 

Βάζουμε παγοκύστη ή κρύα επιθέματα στο κεφάλι, στις μασχάλες, στον αυχένα και στις μηροβουβωνικές πτυχές, του δίνουμε να πιει παγωμένα υγρά και του δίνουμε αναληπτικά, καρδιοτονωτικά χάπια ή του κάνουμε τεχνητή αναπνοή. Αν εμφανίζει σπασμούς ή επώδυνες συσπάσεις, του κάνουμε έγχυση αρκετής ποσότητας φυσιολογικού ορού.

 

Προληπτικά, σε περίπτωση υψηλής θερμοκρασίας στο περιβάλλον (όπως το καλοκαίρι) ή  σε παραμονή σε χώρους ζεστούς, συστήνεται η παραμονή στο σπίτι ή σε σκιά, ελαφρά ρούχα, συνεχείς περιβρέξεις με κρύο νερό, κατανάλωση κρύων ή παγωμένων υγρών, αποφυγή οινοπνεύματος και πολυφαγίας.

 

Ακόμα, απαγορεύουμε ιδιαίτερα στους καρδιοπαθείς, να κυκλοφορούν στους δρόμους, ενώ στη ζεστή περίοδο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε θερμαστές, εργάτες σε καμίνια κτλ.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΤΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΝΥΑΓΙΟ
ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΒΗΜΑ ΚΑΡΠΑ
ΠΝΙΓΜΟΝΗ
ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΗΛΙΑΣΗΣ / ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ

Η αντιμετώπιση ηλίασης / θερμοπληξίας γίνεται με τους παρακάτω τρόπους :

  • Δίνετε κάτι δροσερό στο θύμα κατά προτίμηση νερό,

  • Εάν είναι δυνατόν τον απομακρύνετε από τον ήλιο,

  • Σκεπάζετε το θύμα με τη διπλής όψης κουβέρτα διάσωσης μπορούμε να σκεπάσουμε τον πάσχοντα, ηλίαση / θερμοπληξία, με τη ΧΡΥΣΑΦΙ όψη προς το σώμα του, διότι στην όψη αυτή δεν αντανακλάει η θερμοκρασία του σώματος και έτσι απομακρύνεται από κοντά του.

Η δε ασημί όψη απωθεί τις ακτίνες του ηλίου.

 

Η σοβαρή κατάσταση της θερμοπληξίας εμφανίζεται συνήθως μετά από παρατεταμένη έκθεση σε πολύ θερμό ή υγρό περιβάλλον, που μπορεί να διαταράξει το μηχανισμό ρυθμίσεως της θερμοκρασίας του σώματος, ώστε αυτή να αυξηθεί από τη φυσιολογική τιμή των 37οC στους 40οC ή και υψηλότερα.

 

Το άτομο δείχνει «φουντωμένο», με θερμό, στεγνό δέρμα και έντονο, γρήγορο σφυγμό. Γρήγορα εμφανίζει σύγχυση ή και απώλεια της συνειδήσεως (χάνει τις αισθήσεις του).

 

Η θερμοπληξία χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

 

1 Αφαιρέστε τα ρούχα  του   αρρώστου

 2 Κάντε αέρα στον άρρωστο χρησιμοποιήστε τα χέρια σας, ένα χαρτόνι, και  τυλίξτε το σώμα με κρύο, βρεγμένο σεντόνι ή σφουγγίστε το με κρύο ή δροσερό νερό  έναν  ανεμιστήρα  ή σεσουάρ  (για τα μαλλιά).

3 Όταν νιώσετε με το άγγιγμα πιο δροσερό τον άρρωστο,  τοποθετήστε   τον      στη θέση ανανήψεως    

                           

4 Σκεπάστε τον άρρωστο με στεγνό σεντόνι και συνεχίστε να του κάνετε αέρα. Αν η θερμοκρασία   του σώματος  αρχίζει και  πάλι να ανεβαίνει,  επαναλάβετε  τις προηγούμενες ενέργειες.

 

Λιποθυμία από υπερβολική θερμότητα

 

Αν ένα άτομο που δεν είναι συνηθισμένο σε συνθήκες πολύ θερμού περιβάλλοντος αμελήσει να πάρει πολλά επιπρόσθετα υγρά και αλάτι, ο υπερβολικός ιδρώτας μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία από υπερβολική θερμότητα.

 

Το άτομο νιώθει εξάντληση, ζάλη και τάση λιποθυμίας και το δέρμα του γίνεται ωχρό και κολλώδες. Οι σφυγμοί  και η αναπνοή του επιταχύνονται και μπορεί να εμφανιστεί πονοκέφαλος ή μυϊκές κράμπες. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία (προηγουμένως).

 

 

 

 

ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΥΣΩΝΑ                               

του Νίκου Κ. Γιοβανίδη / Διευθυντής Ε.Ν.ΑΚ

 

Σε περίπτωση καύσωνα, εφαρμόστε τις παρακάτω κινήσεις:

  1. Αποφύγετε την έκθεση στο ηλιακό φως. Αναζητήστε σκιερά και δροσερά μέρη,

  2. Κατευθυνθείτε σε κάποια κοντινή θάλασσα ή κάντε συχνά λουτρά με δροσερό νερό,

  3. Πίνετε άφθονα υγρά, κυρίως νερό και πάσης φύσεως αναψυκτικά …

      (κατά προτίμηση φυσικούς χυμούς),

  1. Η διατροφή σας να περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών,

  2. Ντύστε τα βρέφη όσο γίνεται πιο ελαφρά, με τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα, και να τους δίνετε συχνά υγρά μαζί με το γάλα,

  3. Αποφύγετε πάσης φύσεως βαριές σωματικές εργασίες, ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχει μαζί με την υψηλή θερμοκρασία και πολύ υγρασία, καθώς και κάτω από ηλιακή έκθεση,

  4. Ντυθείτε με άνετα ρούχα ανοιχτόχρωμα και με ανοικτό λαιμό,

  5. Αποφύγετε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

ΠΡΟΣΟΧΗ

 

Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

  • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών,

  • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.τ.λ.,

  • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματα τους, όπως διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα αντισυλληπτικά, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό για την ενδεχόμενη ελάττωση της δοσολογίας.

 

ΔΑΓΚΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΣΜΑΤΑ

 

Οι τραυματισμοί που αναφέρονται εδώ ποικίλλουν σε βαρύτητα από πολύ ελαφρούς, που περνούν σχεδόν απαρατήρητοι, μέχρις εξαιρετικά σοβαρούς και πιθανών θανατηφόρους.

 

Κάθε μέρος του κόσμου έχει και τους δικούς του κινδύνους και θα πρέπει να φροντίσετε να είστε πάντα ενήμεροι, σεις και τα παιδιά σας, για τα δηλητηριώδη φυτά και ζώα της περιοχής σας.

 

Φυτά και έντομα

Μικρά δαγκώματα και κεντρίσματα: Τα περισσότερα δαγκώματα και κεντρίσματα εντόμων προκαλούν μόνο τοπική ερυθρότητα, φαγούρα και πρήξιμο, που μπορεί να ανακουφιστούν με κάποια λοσιόν ή κρέμα αντιισταμινικού. Ο πόνος και το πρήξιμο θα πρέπει να υποχωρήσουν μέσα σε μια ή δυο ώρες.

 

Οι μέλισσες και οι σφήκες μπορεί να αφήσουν τα κεντριά τους μέσα στο δέρμα. Αφαιρέστε το κεντρί τραβώντας το σταθερά με ένα τσιμπιδάκι ή ξύνοντάς το με τη μύτη μιας αποστειρωμένης βελόνας.

 

Φυτά που προκαλούν αλλεργική αντίδραση στο δέρμα: Ορισμένα φυτά (όπως ο δηλητηριώδες κισσός της Β. Αμερικής) προκαλούν σοβαρή τοπική αλλεργική αντίδραση όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα (Κνίδωση). Το δέρμα πρέπει να πλυθεί αμέσως με νερό και σαπούνι για να απομακρυνθεί η ελαιώδης ουσία που προκαλεί την αντίδραση. Αν εμφανιστεί εξάνθημα μπορεί να εφαρμοστούν τοπικά κρύες κομπρέσες ή λοσιόν ή κρέμα αντιισταμινική. Αν η αντίδραση είναι πολύ σοβαρή, με πυρετό και γενικευμένο εξάνθημα, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

 

Δηλητηριώδη δαγκώματα: Μια πολύ σοβαρή, γενικευμένη αντίδραση μπορεί, μερικές φορές, να συμβεί μετά από δάγκωμα ορισμένων ειδών σκορπιών ή αραχνών, προκαλώντας ναυτία, εμετό αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. κρατήστε ακίνητο τον άρρωστο και μεταφέροντας τον αμέσως στο νοσοκομείο, ακινητοποιήστε το μέλος που έχει προσβληθεί. Αν και τα δαγκώματα αυτά μπορεί να είναι δηλητηριώδη και πολύ επώδυνα, σπάνια είναι θανατηφόρα, με εξαίρεση τα μικρά παιδιά.

 

Κεντρίσματα στο στόμα: Κεντριά που βρίσκονται μέσα στο στόμα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο σε βαθμό ασφυξίας. Ζητήστε επειγόντως ιατρική βοήθεια και στο μεταξύ δώστε στο θύμα να πιπιλίσει παγάκια.

 

Αναφυλακτικό σοκ: Μερικές φορές , μετά από ένα δάγκωμα ή κέντρισμα μπορεί να προκληθούν δυσκολίες της αναπνοής ( δύσπνοια ) ή σημεία σοκ, όπως ωχρότητα, λιποθυμία, ασθενικός ταχύς σφυγμός και ιδρώτες. Αυτού του είδους βαριάς μορφής αλλεργικής αντίδρασης, γνωστή ως αναφυλακτικό σοκ, εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που έχουν αποκτήσει υπερευαισθησία από προηγούμενο κέντρισμα. Αντιμετωπίστε το σοκ και ζητήστε ιατρική βοήθεια.

 

Δαγκώματα ζώων

Θεραπεύστε τα επιφανειακά δαγκώματα όπως τα κοψίματα και τα γδαρσίματα. Ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια για κάθε δάγκωμα ανθρώπου ή για κάθε βαθύ δάγκωμα, ιδίως για τα δαγκώματα σκύλων, που εύκολα μολύνονται και εγκυμονούν κίνδυνο του τετάνου.

 

Μπορεί να χρειαστεί να γίνει αντιτετανικός ορός. Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί αντιλυσσική θεραπεία, αν το ζώο που προκάλεσε το δάγκωμα έχει εξαφανιστεί και δεν είναι δυνατή η εξέτασή του.   

 

Τσιμπήματα  φιδιών

Αν σας δαγκώσει ένα φίδι, έχει σημασία να γνωρίζετε αν είναι δηλητηριώδες ή όχι. Στην Ελλάδα, δηλητηριώδη φίδια είναι οι έχιδνες (οχιές), που διακρίνονται σε δύο είδη, τη βίπερα αμμοδύτη (αστρίτης, σαϊτούρα κλπ.) που έχει κεφάλι τριγωνικό με ένα είδος κέρατου στο ρύγχος και ζει κυρίως στις Κυκλάδες, Εύβοια, Ιόνια νησιά και, κατά περιοχές, στην ηπειρωτική Ελλάδα. και τη βίπερα λεβεντίνα που έχει κεφάλι πλατύτερο και ρύγχος αποστρογγυλωμένο και ζει κυρίως στη Μήλο, Κίμωλο, Σίφνο, Κύπρο και, σπάνια, στην ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε και να περιγράφετε  αυτά τα φίδια.

 

Δηλητηριώδη φίδια

 

Η έχιδνα, όπως όλα σχεδόν τα δηλητηριώδη φίδια, έχει φυτεμένα στο πάνω σαγόνι της δυο μεγάλα δόντια. Κάθε δόντι έχει στο εσωτερικό του ένα σωλήνα από όπου χύνεται το δηλητήριο μετά το δάγκωμα του φιδιού.

 

Ο σωλήνας αυτός επικοινωνεί προς τα πίσω με μια σακούλα (δηλητηριοδόχος κύστη) μέσα στην οποία αποθηκεύεται το δηλητήριο. Όταν οι σακούλες αδειάσουν χρειάζονται μερικές ώρες για να ξαναγεμίσουν.

 

Αντιμετώπιση του δαγκώματος φιδιού

Αν το δάγκωμα γίνει στα άνω ή στα κάτω άκρα, εφαρμόστε χαλαρά πιεστική περίδεση, 5-10 εκατοστά πάνω από το δάγκωμα, προς τον κορμό.

 

Μη διακόψετε την κυκλοφορία. Αφήστε την περίδεση μέχρις ότου έρθει ιατρική βοήθεια. Πλύνετε την περιοχή του δαγκώματος με νερό και σαπούνι. Ακινητοποιήστε την περιοχή.

 

Μη χρησιμοποιήσετε πάγο ή κρύες κομπρέσες. Μη μπείτε στην διαδικασία να εφαρμόσετε ξεπερασμένους τρόπους αντιμετώπισης του δαγκώματος , όπως π.χ. ρουφώντας το δηλητήριο με το στόμα ή με βεντούζα. Μια τέτοια αντιμετώπιση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και το πιο πιθανό είναι να κινδυνέψετε εσείς η ίδιοι από δηλητηρίαση ερχόμενοι σε επαφή με αυτό. Εκτός αυτού, δεν είναι  κοινός αποδεκτές από τον ιατρικό κόσμο.

  

ΚΟΥΤΙ Α΄ ΒΟΗΘΕΙΩΝ                               

του Κων/νου Χατζημιχαλάκη / Ιατρός.

 

Περιεχόμενο  κιβωτίου πρώτων βοηθειών ή φορητού φαρμακείο

 

Ο κατάλογος που ακολουθεί περιλαμβάνει όλα τα είδη που είναι λογικό να έχετε μαζί και εύκολα διαθέσιμα.

 

Ως διασώστες είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε τακτικά το περιεχόμενο του φαρμακείου και να αναπληρώνουμε τυχόν ελλείψεις.

 

  1. Αποστειρωμένες γάζες και επίδεσμοι. Δυο μεγάλες, δυο μέτριες και δυο μικρές.

  2. Γάζες με παραφίνη (ζελονέτ) σε διάφορα μεγέθη.

  3. Ένα κουτί με αδιάβροχους συγκολλητικούς επιδέσμους (λευκοπλάστη) διαφόρων μεγεθών.

  4. Ένα ρολό χειρουργικού επιδέσμου από τούλι εμβαπτισμένο σε νερό και φυτικά έλαια για εγκαύματα.

  5. Τριγωνικό επίδεσμο: για να στερεώνετε το χέρι στο λαιμό ή να συγκρατείτε άλλους επιδέσμους.

  6. Ελαστικοί επίδεσμοι: δυο μικροί και ένας μεγάλος.

  7. Μικρός καθρέπτης

  8. Θερμόμετρο

  9. Λαβίδα (ή τσιμπιδάκι), ψαλίδι, παραμάνες.

  10. Αναλγητικά σε χάπια (διαλυτή ασπιρίνη ή παρακεταμόλη «Depon»)

  11. Οινόπνευμα

  12. Οξυζενέ

  13. Mercurochrom

  14. Αντιισταμινικό σε χάπι: για αλλεργικές αντιδράσεις π.χ. κέντρισμα μέλισσας

  15. Καρδιοκυκλοφοριακά – αναληπτικά

  16. Κορτικοειδές σε χάπια και αλοιφή

  17. Σκεύασμα κατά των εγκαυμάτων

  18. Φορητή φιάλη και συσκευή χορήγησης οξυγόνου (02                                                        

  19. Φορητή συσκευή ανάνηψης στόμα με στόμα τύπου BROOK

  20. Φορητή συσκευή ανάνηψης τύπου GUEDEL

  21. Συσκευή ανάνηψης δια χειρός ΑΜΡU

  22. Γάντια μίας χρήσης (το λιγότερο δυο ζευγάρια)

 

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι, η χρήση συριγγών δηλ. εναίσιμων φαρμάκων, απαγορεύεται αυστηρός από τους πολίτες διασώστες και μη εκπαιδευμένου ιατρικού προσωπικού, μιας και ένας πιθανός τραυματισμός π.χ. ενός αγγείου, μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία και σε τέτοιες απώλειες  αίματος, ώστε να κινδυνέψει άμεσα η ζωή του θύματος.

 

Εκτός αυτού υπάρχει η αυξημένη επικινδυνότητα, λόγω της έλλειψης πρακτικής εξάσκησης, να έλθετε σε επαφή με μολυσμένο αίμα και να κολλήσετε κάποια ασθένεια (ηπατίτιδα –Α ,– Β,  –Γ, AIDS, κτλ.).


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ   του Γεωργίου Κ. Γιοβανίδη / Ιατρός.

Πολλές φορές χρειάστηκε να δώσουμε κάποια βοήθεια σε κάποιο συνάνθρωπό μας ή ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό μας. Επίσης, ίσως κάποια στιγμή βρεθήκαμε στη θέση να κινδυνέψουμε να χάσουμε την ζωή μας από κάποιο ατύχημα ή βρεθήκαμε μάρτυρες κάποιου ατυχήματος.

Πολλές φορές ο τραυματισμένος συνάνθρωπος μας χρειάζεται άμεσα την παροχή των Πρώτων Βοηθειών μέχρι να πάει αν χρειαστεί στο νοσοκομείο.

Ίσως ο τραυματίας να είναι το ίδιο το παιδί μας, ο φίλος μας, όποιος και να είναι όμως, έχουμε την υποχρέωση να τον βοηθήσουμε, γιατί τις περισσότερες φορές από εμάς εξαρτάται αν θα πάει στο νοσοκομείο με φορείο ή με καρτέλα.

Έχουμε υποχρέωση στον εαυτό μας να γνωρίζουμε Πρώτες Βοήθειες, για μια σωστή αντιμετώπιση των κρίσιμων καταστάσεων.

Θα ξεκινήσουμε με το τι θα πρέπει να ξέρουμε, τι θα πρέπει να κάνουμε, το πως να ενεργήσουμε σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί το οφείλουμε στο συνάνθρωπο μας και στην κοινωνία στην οποία ζούμε.

Το κακό γίνεται ξαφνικά, χωρίς να είμαστε ετοιμασμένοι ψυχολογικά.

Όμως πρέπει να αναλογιστούμε ότι πολλές φορές θα είμαστε οι μόνοι που θα μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια. Για να προσφερθεί όμως η ορθή βοήθεια θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και τον αυτοέλεγχο μας.

Αν νιώσετε ότι καταλαμβάνεστε από πανικό σταθείτε για λίγο ακίνητοι και πάρετε 3-4 βαθιές αναπνοές. Είναι αποτελεσματικές τόσο για αναπλήρωση της κυριαρχίας, όσο και για τον προβληματισμό πάνω στη υπάρχουσα κατάσταση.

Αποβάλλετε τον έντονο συναισθηματισμό σας και μη πανικοβληθείτε στη θέα του αίματος και στα βογκητά του τραυματία. Φέρτε στο μυαλό σας αυτά που έχετε διδαχτεί, τις πρώτες ενέργειες που θα πρέπει να κάνετε. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε αυτοπεποίθηση.

Αφού αποκτήσετε τον αυτοέλεγχό σας, προσεγγίστε τον προσεκτικά, δείτε που οφείλεται ο τραυματισμός του και αποφύγετέ τον αν ακόμα υπάρχει ο κίνδυνος αυτός, για να μη γίνετε εσείς το δεύτερο θύμα.

Στείλτε κάποιον από τους παρευρισκόμενους να καλέσει ασθενοφόρο. Στο τηλεφώνημα που θα γίνει πρέπει να δοθούν οι εξής πληροφορίες:

  1. Που συνέβη το ατύχημα,

  2. Πως συνέβη,

  3. Πόσοι είναι οι τραυματίες,

  4. Περιγραφή του τι είδε π.χ. αν είδε διαμελισμένα μέλη, αν ο τραυματίας παραπονιόταν για πόνους στο στήθος κτλ.

  5. Ποιος κάνει το τηλεφώνημα.

Ζητήστε από τους περίεργους περαστικούς να απομακρυνθούν, ενώ παράλληλα αναθέστε σε κάποιον να τηρήσει τις αποστάσεις. Σε άλλους ζητήστε να φέρουν νερό, κουβέρτες, άλλα υλικά κτλ.

Τέσσερα σημεία χρειάζονται προσοχή και άμεση προσφορά βοήθειας και αυτά είναι:

  1. Εξασφάλιση της ελεύθερης αναπνοήςτου τραυματία.

  2. Αιμόσταση και απλή κάλυψη τραυμάτων.

  3. Μετατραυματικό shock.

  4. Στοιχειώδης ακινητοποίηση

 

 

 

1. Εξασφάλιση της ελεύθερης αναπνοής  του τραυματία.

Η ασφυξία λόγο αποφράξεως των ανώτερων αεροφόρων οδών από υπολείμματα τροφών, πήγματα αίματος και εμέσματα. Σε τραυματίες χωρίς απώλεια συνειδήσεως αυτό είναι σπάνιο και οφείλεται σε κάταγμα των οστών του προσώπου και κυρίως της κάτω γνάθου (τρόποι διαπίστωσης διακοπής της αναπνοής , αν και τότε τι πρέπει να γίνει , αν υπάρχει καρδιακή προσβολή τι πρέπει να γίνει).

2. Αιμόσταση και απλή κάλυψη τραυμάτων.

Συνήθως η αιμορραγία από τα τραύματα σταμάτα μόνη της. Αν όχι μπορούμε να την ελέγξουμε πολύ ικανοποιητικά με απλή πιεστική επίδεση. Η ίσχαιμη περίδεση (λίγο πιο πάνω από το τραύμα προς το μέρος της καρδιάς) πρέπει να αποφεύγεται και να χρησιμοποιείται μόνο όταν η απλή πιεστική επίδεση του τραύματος  δεν αρκεί ή υπάρχει μερικώς ή ολικώς ακρωτηριασμός του μέλους και αιμορραγία του μέλους σε μεγάλο βαθμό. Τα τραύματα πρέπει να καλύπτονται με το καθαρότερο υλικό που διαθέτουμε.

3. Μετατραυματικό shock.

Συνήθως εμφανίζεται μια έως δύο  ώρες μετά το ατύχημα και οφείλεται κυρίως σε εσωτερική ή εξωτερική αιμορραγία. Μέτρα τα όποια μπορούν να ληφθούν για να αποφευχθεί ή τουλάχιστον για να μειωθεί το shock είναι:

  1. ο έλεγχος της αιμορραγίας αν είναι εξωτερικός. Αν δεν είναι, τότε πρέπει ναυποθέσουμε ότι υπάρχει εσωτερική αιμορραγία,

  2. οι αεροφόρες οδοί να είναι ελεύθερες,

  3. να σκεπάσουμε τον ασθενή τουλάχιστον στα άκρα, διότι κρυώνει και πρέπει να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του. Απαγορεύεται να του γίνει μάλαξη ή θερμαντικές κινήσεις,

  4. να κρατήσουμε τον ασθενή ξαπλωμένο, εκτός αν πρόκειται για καρδιακή προσβολή, λιποθυμία, ηλίαση, τραυματισμός στο στήθος ή στο κεφάλι και να ανασηκώσουμε τα πόδια προσεκτικά σε ύψος 45 μοιρών. Η θέση αυτή έχει σκοπό να κατευθύνει το αίμα στην καρδιά και θα διατηρηθεί μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια.

4. Στοιχειώδης ακινητοποίηση

Η στοιχειώδης ακινητοποίηση ενός κατάγματος του οποίου τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

  1. δυσφορία της περιοχής,

  2. οίδημα – πρήξιμο,

  3. τριγμός στην κίνηση,

  4. δυνατός και ανυπόφορος πόνος και

  5. αλλαγή της χροιάς της πάσχουσας περιοχής γίνεται για να διευκολύνει τη μεταφορά, να ελαττώσει τον πόνο και τις πρόσθετες βλάβες των μαλακών μορίων και να διευκολύνει την αιμόσταση.

Όταν έχουμε κάταγμα κάτω άκρου το ακινητοποιούμε με την πρόσδεσή του στο υγιές η χρησιμοποιούμε πρόχειρους ξύλινους νάρθηκες με μαλακή και παχιά περιτύλιξη μέλους. Αν πρόκειται για άνω άκρο η ακινητοποίησή του μπορεί να γίνει είτε με την ανάρτηση του σε ένα τριγωνικό επίδεσμο είτε με την περίδεση του στο θώρακα, είτε πάλι με τη χρήση πρόχειρων ξύλινων ναρθήκων.

Σε περίπτωση υποψίας για κάταγμα στη σπονδυλική στήλη ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς, αν κριθεί αυτή αναγκαία, είναι επάνω σε ένα σκληρό φορείο και στη στάση που βρέθηκε ο τραυματίας ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο πρόσθετες βλάβες του νωτιαίου μυελού. Για να εκτελεστεί σωστά η μετακίνηση του χρειάζονται τρία άτομα. Ο ένας από αυτούς είναι ο επικεφαλής ενώ οι άλλοι είναι βοηθοί. Οι θέσεις τους είναι: ο  αρχηγός πάνω από το στήθος, ο ένας βοηθός πάνω από τα ισχία και ο δεύτερος πάνω από τις κνήμες του ξαπλωμένου τραυματία.

Κατόπιν, σταυρώνονται τα χέρια του τραυματία πάνω  στο στήθος , κρατά τα τυλιγμένα ρούχα με το ένα χέρι και με το άλλο πιάνει το κεφάλι πίσω από το λαιμό από το κάτω μέρος. Ο αρχηγός φωνάζει αν είναι έτοιμοι και με το σύνθημα ¨Έτοιμοι και οι τρεις σηκώνονται αμέσως και συγχρόνως όρθιοι με τεντωμένα, περίπου τα χέρια προς τα κάτω και έχοντας τα γόνατα λυγισμένα.

Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να σηκώσουν χωρίς κόπο τον τραυματία ανάμεσα στα ανοιχτά σκέλη τους σε ύψος, περίπου 40 cm. Ένας τέταρτος τότε και υπάρχοντος φορείου, μπορεί να το σπρώξει ανάμεσα στα σκέλη των μεταφορέων από το κεφάλι του τραυματία προς τα πόδια.

Κατόπιν, με την εντολή ¨αφήστε τον ¨και οι τρεις, προσεκτικά και ομοιόμορφα, τον επανατοποθετούν πάνω στο φορείο.

Αν δεν υπάρχει φορείο, τότε γίνεται  η μετακίνηση με ομοιόμορφο βάδισμα και η απομάκρυνσή από το δρόμο. Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτό ότι αιμορραγεί εσωτερικά, απαλά και με προσοχή τον τοποθετούμε πλάγια για να μην πνιγεί από το ίδιο του το αίμα.

του Κων/νου Χατζημιχαλάκη / Ιατρός.

ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΥΣΩΝΑ

ΠΛΗΓΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ

Α. ΠΛΗΓΗ: καλείται η λύση της συνέχειας του δέρματος και των ιστών που βρίσκονται κάτω από αυτό.

Β. ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ: Χαρακτηρίζεται η έξοδος αίματος από τα αγγεία και διακρίνεται σε:

  1. Αρτηριακή,

  2. Φλεβική,

  3. Τριχοειδική,

  4. Μικτή.

α) Εσωτερική (στις εσωτερικές κοιλότητες),

β) Εξωτερική,

γ) Ενδοϊστική  (μώλωπες, αιμάτωμα, εκχύμωση) όταν έχουμε εξαγγείωση του αίματος μεταξύ των ινών των ιστών.

Γ. ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ

α) Αποστειρωμένη, πιεστική επίδεση,

β) Ανάρροπη θέση,

γ) Άσκηση άμεσης πίεσης στο σημείο ή σε κεντρική αρτηρία.

Ενήλικας σε αναιμία:         1lt αίματος μπορεί να έρθει σε κατάσταση ΣΟΚ

                                                    2lt αίματος θάνατος (λειτουργία της καρδιάς στο κενό).

 

Δ. ΕΚΔΟΡΕΣ

Δεν καλύπτονται με επίδεσμο (προσκολλούνται εύκολα)

Τριχοειδής αιμορραγία. Αποστείρωση της περιοχής, μόνο.

 

Ε. ΤΕΜΝΟΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ (μαχαίρι, γυαλί)

     Λόγω της τομής αριθμός αγγείων κόβεται με αποτέλεσμα να αιμορραγούν εντονότερα και τα μικρόβια που εισχώρησαν αποβάλλονται εύκολα.

 

Αποστειρωμένη επικάλυψη του τραύματος. Σε εντονότερη αιμορραγία πιεστική επίδεση.

 

ΣΤ. Τραύματα από νύσοντα όργανα (καρφιά, μύτες συρμάτων κ.τ.λ.) και από ξένα σώματα

 

Τα ξένα σώματα αφήνονται στη θέση τους, ακίνητα (μπορεί να προκαλέσουν σωρεία εσωτερικών τραυματισμών. Το ξένο σώμα μένει εκεί που είναι, ενώ το τυλίγουμε προσεκτικά για να μην μολυνθεί.

 

Το θύμα μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου θα γίνει χειρουργική αφαίρεση.

 

ΙΑ. Θλαστικά, συνθλιπτικά και εκρηκτικά τραύματα

Είναι τα συχνότερα τραύματα. Κατά κανόνα η αιμορραγία είναι μέτρια, επειδή τα αγγεία έχουν σχιστεί και συνθλιβεί.

 

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Γίνεται απλή επίδεση.

 

ΙΒ. Τραύματα από πυροβόλο όπλο

 

Είσοδος και έξοδος βλήματος

Είσοδος και όχι έξοδος βλήματος ~ το βλήμα μένει μέσα

Αμέσως στο νοσοκομείο

 

ΙΓ. Τραύματα από γρατζουνίσματα και δάγκωμα

 

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τετάνου, γάγγραινας και λύσσας.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: νερό και σαπούνι ~ ξέπλυμα πληγής

 

ΚΡΑΜΠΑ

 

Α. Είναι ο επώδυνος μυϊκός σπασμός που οφείλεται στη μεγάλη απώλεια αλάτων μέσω του ιδρώτα.

 

Β. Συμπτώματα

  1. Πόνος,

  2. Ανικανότητα εκτέλεσης κίνησης.

 

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Τραβήξτε το συσπασμένο μυ προς τα αντίθετα (διάταξη του μυ) για 30sec-1min.

Ο πόνος και η κράμπα θα υποχωρήσουν.

 

 

 

 

ΤΗΛΕΦΩΝΑ (ΕΚΤΑΚΤΗΣ) ΑΝΑΓΚΗΣ

 

Επικοινωνία μέσω οποιουδήποτε κινητού χωρίς την χρήση κάρτας .. 112

Άμεση Δράση Αστυνομίας……………………………………….                                    100

Λιμενική αστυνομία………………………………………………                                       108

Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά…………………………………..                                 210 4511311,

                                                                                                                                       210 4593140-2

Τουριστική αστυνομία – Πληροφορίες Ε.Ο.Τ. …………………..                        171 – 210 9242700

Δίωξη Ναρκωτικών (άμεση επέμβαση).........................................           109

Ειδική κατασταλτική αντιτρομοκρατική ομάδα.............................           210 7797368

Άμεση Επέμβαση Στρατονομίας.....................................................          210 6397666

ιατροί S.O.S. .................................................................................            1016

Κέντρο Δηλητηριάσεων.................................................................           210 7793777

Κέντρο Άμεσης Βοήθειας..............................................................            166

Κέντρο Αιμοδοσίας Ε.Ε.Σ. ...........................................................              210 8219391

Ιατρικό Αθήνας (Άμεση Ιατρική Βοήθεια)....................................             178

Αερομεταφορά................................................................................ (τηλεφωνεί μόνο ο γιατρός)

Βάση Ελικοπτέρων......................................................................... (τηλεφωνεί μόνο ο γιατρός)

Δελτίο Καιρού Αττικής..................................................................            148

Δελτίο καιρού Χώρας πλην Αττικής..............................................            149

Ε.Μ.Υ. – Πρόγνωση......................................................................             210 9628942

Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας, Ιατρικές Συμβουλές........................            194

Πυροσβεστική Υπηρεσία...............................................................            199 – 210 7225055

Οδική Βοήθεια ΕΛΠΑ...................................................................             104

Κλήση Λιμεναρχείου από VHF.....................................................             Κανάλι 12 (VHF)

Θάλαμος αποσυμπίεσης ................................................................. (τηλεφωνεί μόνο ο γιατρός)

Γενικές Πληροφορίες.....................................................................           134.

ΠΛΗΓΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ
ΤΗΛΕΦΩΝ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

©  copyright: Φίλιππος Βιντζηλαίος

Το φωτογραφικό υλικό όλων των κεφαλαίων του Sailbook προέρχεται απο το αρχείο του Φίλιππου Βιντζηλαίου.

bottom of page