top of page

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

Σε αυτό το κεφάλαιο:

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η ΓΗΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ- ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

ΧΑΡΤΕΣ

ΜΕΡΚΑΤΟΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΧΑΡΤΗ

ΓΝΩΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

ΟΡΘΟΔΡΟΜΙΑ

ΛΟΞΟΔΡΟΜΙΑ

Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΧΑΡΤΗ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΦΑΡΟΙ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΝΟΣ ΦΑΡΟΥ

ΥΨΟΣ & ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΦΑΡΟΥ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΦΑΡΩΝ

ΦΑΡΟΙ ΜΕ ΤΟΜΕΙΣ (WITH SECTORS)

ΤΟ ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ – MAGNETIC COMPASS

ΑΠΟΚΛΙΣΗ (Απ) (Variation) ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΒΟΡΡΑ –ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ

ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΗ. (Τρ) (Deviation)

ΠΑΡΑΛΑΓΗ (Compass error)

ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ

ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

ΑΛΗΘΗΣ ΠΟΡΕΙΑ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

ΝΑΥΤΙΛΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Η ΚΥΚΛΟΣ ΘΕΣΗΣ

ΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣ

ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΑ

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

ΣΤΙΓΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ -FIX

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΙΓΜΑΤΟΣ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗΣ

ΕΙΣΠΛΟΥΣ ΣΕ ΟΡΜΟ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΕΩΝ

ΠΑΛΙΡΡΟΙΕΣ

ΤΥΠΟΙ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑΣ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

GPS NAVIGATION

ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ

ΔΡΟΜΟΜΕΤΡΟ ΣΚΑΦΟΥΣ

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΥΣΗ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Μια από τις βασικότερες πρακτικές στην ζωή ενός ανθρώπου είναι ο προσανατολισμός. Στην πραγματικότητα είναι η σχέση ενός ανθρώπου σε σχέση με τα σημεία του ορίζοντος πχ Ανατολή. Βέβαια αυτό παραπέμπει σε αρχαίους πολιτισμούς, όπου είναι και η αρχή της Ναυτιλίας. Στην σύγχρονη εποχή, όλα έχουν απλοποιηθεί με την χρήση ηλεκτρονικών βοηθημάτων . παρόλα αυτά είναι χρησιμότατο η γνώση της κλασσικής μεθόδου ναυτιλίας.

Ο Προσανατολισμός χρειάζεται στην καθημερινή μας ζωή είτε πηγαίνουμε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, είτε πηγαίνουμε για τις καθημερινές μας ασχολίες και χρειάζεται να εντοπίσουμε ένα σημείο. Όταν είμαστε στην στεριά ο προσανατολισμός είναι πολύ πιο απλός. Κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού στην θάλασσα είναι εντελώς διαφορετικό το σκεπτικό.

Στην θάλασσα μπορούμε να πάμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση χωρίς την ύπαρξη δρόμων και άλλων αντικειμένων που καθορίζουν την πορεία μας.

Στην θάλασσα  το ίδιο το υγρό στοιχείο είναι κινούμενο και δεν μας δίνει συνεχώς ένα σταθερό σημείο προσανατολισμού προς τον προορισμό μας, και παράλληλα υπάρχουν και εμπόδια κάτω από την επιφάνεια του νερού οπότε είναι εν μέρει η πορεία μας τρισδιάστατη, μέχρι το βάθος ασφάλειας του σκάφους μας.

Η Ναυτιλία είναι μια επιστήμη που σε μαθαίνει πώς να πηγαίνεις από τον ένα τόπο στον άλλο με ασφάλεια χρησιμοποιώντας πορείες και στίγματα, με σημείο αναφοράς είτε  στην γη είτε στον ουρανό.

Ανάλογα με το είδος των παρατηρήσεων και των βοηθημάτων που χρησιμοποιούνται, η ναυτιλία χωρίζεται σε δυο κλάδους

  • :    Όταν παρατηρούνται σταθερά σημεία των ακτών (φάροι, χαρακτηριστικά κτίσματα , κάβοι, κορυφές  κλπ.)

  •   όταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν έχουμε οπτική επαφή με την στεριά. Μπορούμε όμως να υπολογίσουμε το στίγμα μας χρησιμοποιώντας

  • :   Όταν παρατηρούνται ουράνια σώματα (Ήλιος, Σελήνη, Πλανήτες , Απλανείς)

  •  :      Όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές συσκευές  (Ραδιογωνιόμετρα,  AIS, RADAR, LΟRΑΝ, ΩΜΕΓΑ, SAT/ΝΑV)

  • Στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο εκτελούμε παρατηρήσειςΑκτοπλοΐα και βοηθήματαΡαδιοναυτιλίας.

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ DEAD RECKONING NAVIGATION

image175.jpg

Η ΓΗΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ- ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

 

Η Γη είναι μια σφαίρα στο σύμπαν που περιστρέφεται προς διάφορες κατευθύνσεις.

 Μια είναι γύρω από τον ήλιο, και μια γύρω από τον εαυτό της, σε διάφορες κινήσεις. Η σφαιρικότητα της γης δεν είναι τέλεια, αλλά οι διαφορές που μετρηθήκαν είναι τόσο μικρές ώστε δεν ενοχλούν. Για τη επιστήμη της ναυτιλίας  δεχόμαστε ότι η γη είναι κανονική σφαίρα. 

Άξονας περιστροφής  Η γήινη σφαίρα περιστρέφεται γύρω από ένα φανταστικό άξονα που τον ορίζουμε από τον ΒΟΡΕΙΟ προς τον ΝΟΤΙΟ ΠΟΛΟ.

Η φορά περιστροφής είναι από ΔΥΤΙΚΑ προς τα ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ. Ο παρατηρητής που βρίσκεται πάνω από το Βόρειο πόλο, βλέπει τη γη να στρέφει με κατεύθυνση αντίθετη των δεικτών του ρολογιού.

 

Η Γη έχει περιβληθεί νοερά με ορισμένους κύκλους και καμπύλες, με σκοπό την εξυπηρέτηση των μεθόδων της ναυτιλίας, τον ακριβή καθορισμό της θέσεως, την μέτρηση των αποστάσεων, την χρήση της έννοιας κατεύθυνση και την κίνηση πάνω στην επιφάνειά της,

 

 ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: Κάθε κύκλος που περιέρχεται την επιφάνεια της γης και ορίζει ένα  επίπεδο (σαν δίσκος) που περνά από το κέντρο της, λέγεται Μέγιστος κύκλος

image176.gif

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

image177.jpg

ΜΙΚΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ λέγεται , Αν το επίπεδο που ορίζει, δεν περνά από το κέντρο της γης.

O Ισημερινός είναι ένας μέγιστος κύκλος. Το επίπεδο που ορίζει είναι κάθετο προς τον άξονα ΒΟΡΑΣ ΝΟΤΟΣ και χωρίζει τη γη σε δύο ημισφαίρια, το ΒΟΡΕΙΟ –North και το ΝΟΤΙΟ-South. Ακολουθεί κατεύθυνση ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΥΣΗ.

image178.jpg

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ  ΠΛΑΤΟΥΣ- ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ:

 Οι παράλληλοι κύκλοι προς το επίπεδο του Ισημερινού. Ακολουθούν κατεύθυνση Ανατολή Δύση.

 Μετριέται σε μοίρες από 0-90 μοίρες από τον Ισημερινό προς τους πόλους,  και είναι Βόρειο -NORTH, αν μετριέται από τον Ισημερινό προς τον Βόρειο πόλο, και  ΝΟΤΙΟ -SOUTH αν  μετριέται από τον Ισημερινό  προς τον Νότιο πόλο. Πχ 37 μοίρες North ή 32 Μοίρες South.

 ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ - ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΗΜΙΚΥΚΛΙΚΑ ΤΟΞΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΠΟΛΟΥ.

image179.jpg

Πρώτος Μεσημβρινός ή Μεσημβρινός του GREENWICH είναι ο το πρώτο τόξο (Meridian) από τον Βορρά προς τον Νότο. Ο ακριβής καθορισμός της θέσης σημείου που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης, ορίζεται από την απόσταση του σημείου από δύο άξονες μέτρησης. Ο ένας άξονας είναι   ο ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ και ο άλλος άξονας είναι  Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ.

 Ο πρώτος μεσημβρινός περνά από τα σημεία που βρίσκεται το αστεροσκοπείο GRΕΕΝWΙCΗ στην Αγγλία.

Μετριέται σε     μοίρες από 000˚-Μεσημβρινός του Greenwich-έως 180.

 Η Μέση Ώρα Γκρίνουιτς αποκαλείται και Μεσημβρινή Ώρα Γκρίνουιτς (Greenwich Meridian Time) γιατί μετράται από την γραμμή του μεσημβρινού του Γκρίνουιτς στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο, σε γεωγραφικό μήκος 0° 0' 0" και γεωγραφικό πλάτος 51° 28' 38"N (βόρεια του Ισημερινού), Για αυτό και λέμε ότι η ώρα είναι GMT (Greenwich Meridian Time ή Greenwich Mean Time, GMT)  .

Η ανάμειξη  των δυο συντεταγμένων του πλάτους και του μήκους, μας δίνουν το ακριβές  μοναδικό σημείο απάνω στην εξωτερική επιφάνεια της σφαίρας.

image180.jpg
image177.jpg

ΧΑΡΤΕΣ

  • Οι χάρτες είναι επίπεδα κομμάτια χαρτί που μας απεικονίζουν οποιαδήποτε πληροφορία χρειαζόμαστε πριν ή κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού, ή αγκυροβολία, ή παρέχοντας γενικότερα οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με μια περιοχή στην οποία δραστηριοποιούμαστε με σκάφος.

  • Γενικότερα στην κατασκευή των χαρτών γίνεται για περιληφθεί κατ επιλογήν, οποιαδήποτε πληροφορία αφορά την γη,  για οποιοδήποτε σημείο της, υποθαλάσσιο ή επιφανειακό. Υπάρχουν αντίστοιχα και χάρτες του ουρανού που χρησιμοποιούνται για παρατήρηση και αστροναυτιλία.

  • Έχουν κατασκευαστεί διάφοροι χάρτες ναυσιπλοΐας, αλλά αυτός που επικρατεί στα μέσα πλάτη είναι ο Μερκατορικός χάρτης

image181.png

ΜΕΡΚΑΤΟΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΧΑΡΤΗ

 

Το πλοίο οδηγείται από εμάς, σε προσομοίωση υπό κλίμακα,  πάνω σε ένα επίπεδο κομμάτι χαρτί που ονομάζεται ναυτικός χάρτης. Ο ναυτικός χάρτης  έχει κατασκευασθεί με την μέθοδο της ΜΕΡΚΑΤΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ             Το όνομα της προβολής οφείλεται στον Φλαμανδό Χαρτογράφο GERHARD ΚRΕΜΕR που με το ψευδώνυμο ΜΕRCΑΤΟR , την εφήρμοσε πρώτος το 1568.

Η  Μερκατορική προβολή του χάρτη, έχει κατασκευαστεί ως ακολούθως.

Μία κατασκευασμένη ζωγραφισμένη κρυστάλλινη υδρόγειος εκτός από τα ίχνη των ακτών, έχει χαραγμένο στην επιφάνεια της το δίκτυο των γεωγραφικών συντεταγμένων με μεσημβρινούς

 και παράλληλους κύκλους. Στο κέντρο της υπάρχει μια φωτεινή πηγή. Η σφαίρα αυτή τοποθετείται στο Εσωτερικό ενός  χάρτινου κυλίνδρου ηλιοτυπίας που έχει την ίδια διάμετρο με την σφαίρα, έτσι ώστε να συμπίπτουν οι άξονες τούς. Ο κύλινδρος δηλαδή, εφάπτεται στη σφαίρα κατά την έννοια του ισημερινού.

Όταν ανάψει η φωτεινή πηγή, στο εσωτερικό του κυλίνδρου θα πέσουν οι σκιές των ακτών και του δικτύου των γεωγραφικών συντεταγμένων. Με το χαρτί ηλιοτυπίας,  οι σκιές θα μείνουν τυπωμένες στην εσωτερική επιφάνεια του κυλίνδρου.

Κόβοντας τον κύλινδρο κατά το μήκος ενός μεσημβρινού και ανοίγοντας τον έχουμε μπροστά. μας ένα Μερκατορικό χάρτη της υδρογείου.

Εξετάζοντας τον Μερκατορικό χάρτη, θα παρατηρήσουμε τα εξής:

  • Οι πολικές περιοχές δεν  εμφανίζονται .

  • Οι Μεσημβρινοί ενώ στη σφαίρα συγκλίνουν προς τούς πόλους, εδώ εμφανίζονται, σαν ευθείες παράλληλες μεταξύ τους και απέχουν ίσα εφ' όσον περιλαμβάνουν ίσα τόξα του Ισημερινού και ακολουθούν κατεύθυνση ΒΟΡΡΑΣ ΝΟΤΟΣ.

 

  • Ο Ισημερινός και οι Παράλληλοι κύκλοι εμφανίζονται σαν ευθείες παράλληλες μεταξύ τους και κάθετες προς τους Μεσημβρινούς. Δεν απέχουν ίσον μεταξύ τους παρ' ότι περιλαμβάνουν ίσα τόξα μεσημβρινού

  • Η μεταξύ τους απόσταση αυξάνει, όσο απομακρύνονται τον ισημερινού.

  • Ακολουθούν κατεύθυνση ΑΝΑΤΟΛΗ -- ΔΥΣΗ

  • Η ορθοδρομική καμπύλη εμφανίζεται σαν καμπύλη, με το εξωτερικό της προς τον πλησιέστερο πόλο.

  • Η κλίμακα δεν είναι σταθερή. Οι στεριές μεγεθύνονται όσο πλησιάζουν προς τους πόλους, παρουσιάζοντας παραμόρφωση και κατά τους δύο άξονες.

Η λοξοδρομική καμπύλη εμφανίζεται σαν ευθεία γραμμή και τέμνει τους μεσημβρινούς "υπό σταθερά γωνία". Το χαρακτηριστικό αυτό επέβαλε τη χρήση του Μερκατορικού χάρτη στη ναυτιλία, παρόλα τα μειονεκτήματά του. Είναι το μοναδικό είδος προβολής που δίνει την ΑΛΗΘΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ από ένα σημείο προς ένα άλλο. Κάθε ευθεία πού χαράσσεται έχει μία σταθερή σχέση με τον άξονα ΒΟΡΡΑΣ — ΝΟΤΟΣ.  

image182.jpg
image183.png
image184.jpg
image185.png

ΓΝΩΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ:

Σ’ αυτή την προβολή φαίνονται

  • οι παράλληλοι σαν τόξα μεγίστου κύκλου

  • οι μεσημβρινοί σαν ευθείες γραμμές.

Αυτός ο χάρτης δεν είναι ναυτικός χάρτης γιατί δεν μπορούμε να πλεύσουμε με αυτόν, οι ακτές είναι παραμορφωμένες – δεν αναφέρονται οι ναυτιλιακοί κίνδυνοι.

Τον Γνωμονικό Χάρτη τον χρησιμοποιούμε βοηθητικά για να χαράξουμε την Ορθοδρομική μας πορεία 

ΟΡΘΟΔΡΟΜΙΑ: Είναι η πλεύση (πορεία) μεγάλης απόστασης (διάπλους των ωκεανών), που χαράζουμε επάνω στον Γνωμονικό χάρτη και την ακολουθούμε. Η χάραξη είναι μία Ευθεία γραμμή.  Επειδή όμως δεν μπορούμε να πλεύσουμε με ασφάλεια με την ορθοδρομία και τον  Γνωμονικό Χάρτη, μεταφέρουμε κομμάτια της πορείας μας στους μερκατορικούς χάρτες έτσι μετατρέπουμε την ορθοδρομία σε λοξοδρομία για να μπορούμε να ταξιδεύουμε. 

ΛΟΞΟΔΡΟΜΙΑ: Κάθε πορεία που χαράζουμε με τα δεδομένα του Μερκατορικού Χάρτη, λέγεται λοξοδρομία. Φαίνεται σαν ευθεία γραμμή στην ουσία όμως είναι καμπύλη την στιγμή που ταξιδεύουμε επάνω στην Γη / στην σφαίρα (κάθε πορεία και ένα τόξο μεγίστου κύκλου.) Λόγω μικρής απόστασης από το Α στο Β, την υπολογίζουμε σαν ευθεία και την μετράμε σαν ευθεία γραμμή, αν και στην πραγματικότητα είναι σπειροειδής η κίνηση, περνώντας ακριβώς κατά την ίδια γωνία από κάθε μεσημβρινό.

image186.jpg

Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι χάρτες είναι επίπεδα κομμάτια χαρτί που μας απεικονίζουν οπτικά το σχέδιο μιας περιοχής και οποιαδήποτε πληροφορία χρειαζόμαστε προκειμένου να χαράξουμε μια πορεία προς ένα προορισμό, πριν ή κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού, ή αγκυροβολία, ή παρέχοντας γενικότερα οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με μια περιοχή στην οποία δραστηριοποιούμαστε με σκάφος.

Επιλογή του χάρτη:  Αν πρόκειται για σχεδιασμό θαλάσσιου ταξιδίου, χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟΝ τους επίσημους χάρτες της Υδρογραφικής υπηρεσίας. Αυτοί είναι οι πλέον αξιόπιστοι και ακόμα και στα πλέον σύγχρονα μέσα πλοήγησης πχ GPS Plotter , αναγράφεται ότι το Plotter δεν είναι το κατάλληλο για πλοήγηση, και πρέπει να χρησιμοποιείται ως βοηθητικό μέσον πλοήγησης.

Εκτός από τους καθαρά ναυτικούς χάρτες της υδρογραφικής υπηρεσίας, έχουμε και άλλους χάρτες που μας δίνουν επί πλέον ναυτικές ή άλλες πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι. Αυτός ο τύπος χάρτη λέγεται Πορτολάνος και μας δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για  τα λιμάνια και τους τόπους που επισκεπτόμαστε, αλλά ο Πορτολάνος δεν είναι απόλυτα εγγυημένος για πλεύση.

ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΧΑΡΤΗ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Ο Ναυτικός χάρτης έχει λεπτομέρειες που οι κυριότερες από αυτές είναι :

  1. Βάθος

  2. Ακτογραμμή

  3. Φάροι

  4. Λιμάνια

  5. Δίαυλοι

  6. Ανεμολόγιο

  7. Απεικόνιση της ξηράς

  8. Σύμβολα Ναυσιπλοΐας

  9. Κλίμακα του χάρτη

  10. Υπόμνημα

image187.jpg
image188.png

Δίαυλος στον Σαρωνικό

ΦΑΡΟΙ

Οι φάροι είναι τα ενδεικτικά σημεία αναφοράς κατά την διάρκεια της νύχτας.

Κάθε φάρος έχει και μια <<ταυτότητα>> Πχ   Αν (2) Ερ Πρ 10δ 56μ 7-4Μ

«Αν» Το «Αν» σημαίνει ότι ο φάρος εκπέμπει αναλαμπές. Ο αριθμός μέσα στην παρένθεση, στο παράδειγμα το (2), υποδηλώνει τον αριθμό των αναλαμπών μετά από το διάστημα σκότους.

Το γράμμα ή τα δύο γράμματα που ακολουθούν αναφέρουν το χρώμα του φωτός.

«Λ» για το λευκό,

«Ερ» για το ερυθρό και

«Πρ» για το πράσινο.

Το επόμενο στοιχείο, που αποτελείται από ένα αριθμό μπροστά από το «δ», επισημαίνει το διάστημα σκότους μετά από κάθε αναλαμπή ή σειρά αναλαμπών μέχρι την επόμενη φωτοβολία, όπου το «δ» σημαίνει «δευτερόλεπτα».

«μ», Το επόμενο στοιχείο είναι ένας αριθμός ακολουθούμενος από το γράμμα «μ», και δείχνει το ύψος της εστίας του φάρου από την επιφάνεια της θάλασσας σε μέτρα Ωστόσο, ανάλογα με την κλίμακα του χάρτη το ύψος της εστίας μπορεί να παραλείπεται.

- Οι τελευταίοι αριθμοί είναι η απόσταση ορατότητάς του σε ναυτικά μίλια και σημειώνεται με κεφαλαίο Μ

image194.jpg
image195.jpg

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΝΟΣ ΦΑΡΟΥ

 

 

Για να βρούμε την περίοδο ενός φάρου, μετράμε τον χρόνο για μια πλήρη εναλλαγή των χαρακτηριστικών του δλδ, από την πρώτη αναλαμπή, μέχρι την επόμενη πρώτη.

Στον φάρο του σχεδιαγράμματος σημειώνεται με διάστικτη γραμμή η φωτοβολία και ότι ο φάρος δεν έχει ακτινοβολία σε όλη την περιφέρεια ενός κύκλου δλδ σε 360 Μοίρες. Επίσης με προσεκτική παρατήρηση στο σχήμα βλέπουμε ότι σε κομμάτια της διάστικτης γραμμής αναφέρεται ΕΡ ,, σημαίνει ότι σε εκείνο το κομμάτι της φωτοβολίας είναι Ερυθρός. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να έχει και ένδειξη ΠΡ –Πράσινο.  Αυτό αποτυπώνεται απάνω στον χάρτη, και εμείς με την βοήθεια των ναυτικών εργαλείων μπορούμε να μετρήσουμε τις μοίρες που ακτινοβολεί, και τα στοιχεία ταυτότητος του φάρου. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκδίδεται ένα βιβλίο ΦΑΡΟΔΕΙΚΤΗΣ που μας δίνει όλες τις μεταβολές που γίνονται στους Ελληνικούς φάρους. Αυτό ισχύει κατ επέκταση και σε κάθε κράτος με τον ανάλογο φαροδείκτη. Μέσα στο σκάφος μας πρέπει να υπάρχει ο ανάλογος

ενημερωμένος φαροδείκτης.

ΥΨΟΣ & ΕΜΒΕΛΕΙΑ

(ΑΠΟΣΤΑΣΗ εμφάνισης) ΦΑΡΟΥ:

 

Το ύψος του φάρου, εκφράζεται σε μέτρα, αναγράφεται στο χάρτη.

Η εστία του φάρου μετράται από την επιφάνεια της θάλασσας για την Ελλάδα και από την μέση στάθμη της Παλίρροιας Συζυγιών (MHWS), για κράτη που έχουν μεγάλες τιμές Παλίρροιας.

Η φωτοβολία (απόσταση) που αναφέρεται στο χάρτη, είναι η Ονομαστική Φωτοβολία, δηλαδή η μέγιστη φωτιστική Φωτοβολία,  με μετεωρολογικές συνθήκες ορατότητας στην περιοχή περίπου 10 Ν. Μίλια. Δεν επηρεάζεται από την καμπυλότητα της Γης..

 

Εγκυκλοπαιδικά: Οι Φωτοβολίες είναι τρείς :

 (1)Η Φωτιστική Φωτοβολία (Luminous range), μέγιστη απόσταση που μπορεί να φανεί το φανάρι.

(2) Γεωγραφική Φωτοβολία (Geographical Range) του φάρου είναι η μέγιστη απόσταση μέχρι την οποία μπορεί να φαίνεται το εστιακό φως του φάρου, περιοριζόμενο μόνο από την καμπυλότητα της γης και το ύψος του φάρου και του ύψους του παρατηρητή πάνω από 4,5m, και τέλος  η

 (3) Ονομαστική φωτοβολία (nominal range) είναι η μέγιστη φωτιστική φωτοβολία (απόσταση) του φάρου, όταν η μετεωρολογική ορατότητα στην περιοχή του είναι 10 ναυτικά μίλια. Αυτή τη φωτοβολία χρησιμοποιούν οι ναυτικοί χάρτες.

Εύρεση της απόστασης με την εμφάνιση φάρου:  

 

Με την εμφάνιση της εστίας του φάρου έχουμε και την απόστασή μας από τον φάρο που είναι ίδια η εμβέλεια του φάρου. Αν πάρουμε  και μία διόπτευση το φάρο την ίδια στιγμή, έχουμε στίγμα (FIX).

Π.χ.  Σε ένα Φάρο αναγράφεται εμβέλεια 30 Μ, μόλις δούμε τη λάμψη από την εστία είναι και η απόστασή μας 30 μίλια.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΦΑΡΩΝ:

 

Ανάλογα με τις αναλαμπές τους οι φάροι χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Σταθερός (fixed light,  (F). Εκπέμπει συνεχές και σταθερό φως, δηλαδή χωρίς διακοπές ή εναλλαγές των χαρακτηριστικών τους. Σταθερούς φάρους έχουμε όλων των χρωμάτων (λευκού, κόκκινου, πράσινου, κίτρινου).

Αναλάμποντας (Flashing (Fl): Εκείνοι με περιοδικό ζωηρό φως διάρκειας μικρότερης του σκότους.

Διαλείποντες (Occulting/Occ): Παρουσιάζουν περιοδικό σταθερό φως διάρκειας μεγαλύτερης ή ίσης του σκότους.

Εκλάμποντες (Quick Flashing/Qk.Fl): ή τάχιστα αναλάμποντες, κοινώς "σπίθες". Ο αριθμός των αναλαμπών τους υπερβαίνει τις 60/λεπτό.

Με δέσμη αναλαμπών (Group Flashing/Gr.Fl.): Εκείνοι που εκπέμπουν περιοδικά ομάδα 2 ή περισσοτέρων αναλαμπών.

Με δέσμη διαλείψεων (Gr. Occ.): Εκπέμπουν περιοδικά ομάδα 2 ή περισσότερων διαλείψεων.

Με δέσμη αναλαμπών (Interrupted quick Flashing/I.Qk.Fl.): οι τάχιστα αναλάμποντες επί 4 sec και που διακόπτουν επί 4 sec.

Συνδυασμοί των παραπάνω χαρακτηριστικών είναι οι Φάροι:

Σταθεροί μετά  αναλαμπών (Fixed flashing/F. Fl)

Σταθεροί με δέσμη αναλαμπών (Fixed group flashing/F. Gr. Fl.).

Ρυθμικός (Rhythmic light   (ISO). Εκπέμπει φως που παρουσιάζει διακοπές με σταθερή περιοδικότητα (Αναλάμποντας, Διαλείποντες, Ισοφασικός).

Εναλλασσόμενος (Alternating light,  (Alt). Δείχνουν εναλλαγές χρωμάτων (λευκό, κόκκινο, πράσινο) προς την ίδια κατεύθυνση.

ΦΑΡΟΙ ΜΕ ΤΟΜΕΙΣ (WITH SECTORS)

 

 

Πολλοί Φάροι δεν είναι ορατοί απ όλα τα σημεία του ορίζοντα, ή όπως λέμε δεν είναι "περίβλεπτοι" και τούτο διότι παρεμβάλλεται συνήθως τμήμα ξηράς. Έτσι αυτοί παρουσιάζουν σκοτεινό (obscured) τομέα (sector). Άλλοι πάλι παρουσιάζουν τομείς διαφορετικών χρωμάτων προκειμένου να επιδείξουν ελεύθερη πλεύσιμη περιοχή, με πράσινο χρώμα, και τα αβαθή ή κάποια ξέρα η ναυάγιο με ερυθρό χρώμα.

Τέλος υφίστανται και οι φανοί καλούμενοι direction lights (δύο φανοί διαφορετικού ύψους, ο πίσω είναι υψηλότερος από τον πρόσθιο και σε απόσταση ο ένας από τον άλλο) οι οποίοι σε ευθυγράμμιση μας δείχνουν το διαπλεύσιμο χώρο των στενών εισόδων λιμένων και ερυθρό ή πράσινο από τις δυο πλευρές της εισόδου του λιμανιού. Τα όρια αυτών των τομέων αναφέρονται σε διοπτεύσεις πάντα από την θάλασσα τόσο στους χάρτες όσο και στους Φαροδείκτες και στους Πλοηγούς (βοηθήματα).

Γενικά ανάλογα με το χρώμα που δείχνουν οι φάροι κάθε μιας από τις παραπάνω κατηγορίες χαρακτηρίζονται ως:

Λευκοί –(Λ) / White-W,     Κόκκινοι – (Ερ) /Red-R,      Πράσινοι – (Πρ) / Green-G.

Φανοί όπως αναγράφονται οι φανοί στους Ελληνικούς Χάρτες:

Μακράς αναλαμπής: Έχει πρώτο χαρακτηριστικό «Μκ Αν». Αυτός ο φάρος είναι μιας ή περισσότερων αναλαμπών, όπως οι «Αν» (αναλάμποντες) με τη διαφορά ότι η χρονική διάρκεια σκότους μεταξύ κάθε αναλαμπής είναι δύο δευτερόλεπτα ή περισσότερο.

Διαλείπων: Έχει πρώτο χαρακτηριστικό (Occulting) «Δλ». Είναι αντίθετος του αναλάμποντας, δηλαδή αντί να είναι σβηστός και να ανάβει είναι αναμμένος και σβήνει με μία ή περισσότερες διαλείψεις. Η χρονομέτρηση είναι και αυτή ίδια αλλά μετράται η περίοδος της φωτοβολίας.

Ισοφασικός: Έχει πρώτο χαρακτηριστικό (ISO) «Ισο». Το χαρακτηριστικό του είναι ότι η διάρκεια της φωτοβολίας είναι ίση με αυτή του σκότους.

Σταθερός: Έχει πρώτο χαρακτηριστικό (F) «Στ». Αυτό είναι συνέχεια αναμμένος

Σπινθηρίζων : Έχει πρώτο χαρακτηριστικό (Qk.Fl) «Σπ». Πρόκειται για φανάρια τα οποία αναβοσβήνουν συνεχώς με 50 έως 80 σπινθηρισμούς ανά λεπτό.

Ταχυσπινθηρίζων: Έχει πρώτο χαρακτηριστικό (V.Qk.Fl) «ΤΣπ». Είναι ίδια φανάρια με τα προηγούμενα αλλά με σπινθηρισμούς από 80 μέχρι 160 ανά λεπτό.

Υπερταχυσπινθηρίζων: Έχει πρώτο χαρακτηριστικό «ΥΣπ». Και αυτά ίδια με τα προηγούμενα φανάρια αλλά με ακόμα ταχύτερους σπινθηρισμούς οι οποίοι υπερβαίνουν τους 160 ανά λεπτό

                      ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ                      ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ         ΣΥΝΤΜΗΣΗ

image197.png

ΤΟ ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ

 

Βοηθά στη μέτρηση κατευθύνσεων. Είναι ένας κύκλος που η περιφέρεια του είναι διαιρημένη, σε μοίρες -διαβαθμίσεις ανά 1 μοίρα, από 000 — 360 μοίρες. Η απεικόνιση και το γράψιμο των μοιρών γίνεται με τρία αριθμητικά  δλδ. 045, 350 κ.λπ.

Τα τέσσερα βασικά σημεία του ορίζοντα  έχουν τις θέσεις

ΒΟΡΡΑΣ     στις

000 μοίρες

ΑΝΑΤΟΛΗ   στις

090 μοίρες

ΝΟΤΟΣ      στις

180 μοίρες

ΔΥΣΗ    στις

270 μοίρες

Τα ανεμολόγια είναι έτσι τυπωμένα στο ναυτικό χάρτη ώστε ο άξονας 0-180 ακολουθεί  την κατεύθυνση ΒΟΡΡΑΣ—ΝΟΤΟΣ, με την διαβάθμιση 0 μοίρες προσανατολισμένη προς την κατεύθυνση του ΒΟΡΡΑ.

Ο άξονας 90 — 270 ακολουθεί την κατεύθυνση ΑΝΑΤΟΛΗ — ΔΥΣΗ.

Στην εσωτερική μεριά του ανεμολογίου, υπάρχει ακόμα μια ένδειξη ανεμολογίου, που αποτυπώνει την διαφορά μεταξύ του Μαγνητικού βορρά και του Βορά της πυξίδας, όπως θα αναλύσουμε παρακάτω.

image198.jpg
image199.png

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

 

- Κάθε ναυτικός χάρτης περιλαμβάνει το δίκτυο των Παραλλήλων  και Μεσημβρινών,  καθώς και Ανεμολόγια των οποίων ο άξονας 0-180 ακολουθεί κατεύθυνση Βορράς Νότος.

- Η κατεύθυνση κάθε ευθείας μεταφέρεται με το  Διπαράλληλο από το Ανεμολόγιο σε κάθε σημείο του χάρτη.

- Στους ακραίους Παραλλήλους (Πάνω και κάτω) μετριέται το Μήκος τόπου .

- Στους ακραίους Μεσημβρινούς (Δεξιά και αριστερά) μετριέται το πλάτος τόπου.

image200.png

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Οι αποστάσεις που θέλουμε να μετρήσουμε, μετρώνται με τη βοήθεια του κουμπάσου, στους ακραίους Μεσημβρινούς (Δεξιά  Αριστερά) όπου ένα πρώτο λεπτό είναι ένα Ναυτικό μίλι.

Είναι ένα μίλι σταθερά, γιατί οι μεσημβρινοί είναι τόξα μεγίστου κύκλου της γης.

 

Η καθιερωμένη. ναυτιλιακή μονάδα γραμμικών μετρήσεων πάνω στη γη είναι το ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΙΛΙ.

Ένα ναυτικό μίλι, είναι περίπου 1852 μέτρα·.

Κάθε μοίρα στον χάρτη, είναι 60 μίλια  επομένως 360 μοίρες της γης επί 60 μίλια = 21.600 μίλια

21.600 μίλια  επί 1852 μέτρα το μίλι, = 40.000 χιλιόμετρα η περιφέρεια της γης

image201.png

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ – MAGNETIC COMPASS

Με την ανακάλυψη της πυξίδας στην Κίνα, έγινε η εφαρμογή της στην πλοήγηση των σκαφών .

Η πυξίδα δείχνει το σημείο του Μαγνητικού Βορά . Αυτό είναι ένα σημείο αναφοράς που βασίζεται η επιστήμη της ναυτιλίας

Οι πυξίδες κατασκευάζονται ως εξής : έχουν το κινούμενο σύστημα με την βελόνα  που επιπλέει σε ρευστό μέσα σε μια λεκάνη, ώστε να μην έχει τριβές και να είναι ευαίσθητο στις μεταβολές του μαγνητικού Βορρά ως προς την πυξίδα-ανεμολόγιο. Γύρω από αυτό το σύστημα έχει τοποθετηθεί το ανεμολόγιο με τον Βορρά του ανεμολογίου να είναι παράλληλος με τον διαμήκη άξονα του σκάφους και κατεύθυνση προς την πλώρη. Στο κέντρο του ανεμολογίου περιστρέφεται το σύστημα της βελόνας που δείχνει τον Μαγνητικό Βορρά. .

Έτσι εύκολα διαβάζει κάποιος την κατεύθυνση προς την οποία είναι γυρισμένη η πλώρη του πλοίου η την γωνία που σχηματίζει ο διαμήκης άξονας του πλοίου με τον άξονα Μαγνητικός Βοράς – Μαγνητικός Νότος. Δηλαδή την ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΥΣΗ .

 Που είναι ο Βορράς? Πόσους έχουμε?

Ως γνωστόν η γη περιστρέφεται στους γεωγραφικούς πόλους, Βόρειο και Νότιο. O γεωγραφικός βόρειος και νότιος πόλος είναι εκεί όπου οι γραμμές του γεωγραφικού μήκους (οι μεσημβρινοί) συγκλίνουν στο βορρά.

Μαγνητικός Βόρειος Πόλος

Ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος είναι ένα σημείο στο νησί Ellesmere στον Βόρειο Καναδά. Η βελόνα της πυξίδας ευθυγραμμίζεται με το μαγνητικό πεδίο της Γης, επειδή  ανταποκρίνεται στις μαγνητισμό της Γης. Έτσι, η βελόνα της πυξίδας δείχνει τον Μαγνητικό Βόρειο Πόλο.

Ο Γεωγραφικός (True North), ο Μαγνητικός (Magnetic North) και ο Βορράς Τετραγωνισμού του χάρτη (Grid North). Ο Γεωγραφικός Βορράς είναι το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο Βόρειος Πόλος. Αυτός στους χάρτες αγνοείται τελείως. Ο άλλος Βορράς είναι ο Μαγνητικός Βορράς ο οποίος βρίσκεται στη διεύθυνση που δείχνει η βελόνα της πυξίδας μας. Ο Βορράς Τετραγωνισμού του χάρτη είναι αυτός που μας δείχνει ο χάρτης. Ο Βορράς του χάρτη διαφέρει από τον Μαγνητικό Βορρά

Βασικές αρχές: Η γη είναι και συμπεριφέρεται σαν ένας τεράστιος μαγνήτης.

Κάθε μαγνήτης έχει δύο πόλους το Βόρειο και τον Νότιο πόλο του. Ο πόλος από τον οποίον βγαίνουν οι μαγνητικές γραμμές χαρακτηρίζεται Βόρειος (Ερυθρός) . Ο πόλος εις τον οποίο μπαίνουν οι μαγνητικές γραμμές χαρακτηρίζεται Νότιος (Κυανούς). Είναι γνωστόν ότι οι ετερώνυμοι πόλοι των μαγνητών έλκονται μεταξύ τους ενώ οι ομώνυμοι απωθούνται. Η  γη είναι ένας τεράστιος μαγνήτης. Ο Βόρειος μαγνητικός  πόλος βρίσκεται κοντά στον Νότιο γεωγραφικό πόλο και ο Νότιος Μαγνητικός πόλος, κοντά στον βόρειο γεωγραφικό πόλο.

Όμως, ο  μαγνητικός άξονας της γης, όχι μόνον δεν συμπίπτει με τον Γεωγραφικό άξονα αλλά και συνεχώς αλλάζει θέση προς το Ερυθρό-Βόρειο άκρο. Αν ο μαγνητικός άξονας της γης συνέπιπτε με τον γεωγραφικό, η μαγνητική πυξίδα δεν θα παρουσίαζε καμιά δυσκολία γιατί θα έδειχνε πάντα την κατεύθυνση του ΑΛΗΘΟΥΣ- ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΒΟΡΡΑ

image202.jpg
image203.gif

Από τον Ήλιο.

Επειδή ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή ,το μεσημέρι  βρίσκεται προς το Νότο και το βράδυ στη Δύση, μπορούμε, γνωρίζοντας την ώρα, να προσδιορίσουμε (κατά προσέγγιση) κάποιο σημείο του ορίζοντα. Για παράδειγμα το καλοκαίρι, o ήλιος στις 6 το πρωί βρίσκεται στην Ανατολή ,στις 9 Βορειοανατολικά, στις 12 στο Νότο, στις 3 Νοτιοδυτικά και στις 6 το απόγευμα στη Δύση.

 

Με την μέθοδο της σκιάς του ξύλου.

Στερέωσε κατακόρυφα στο έδαφος ένα ξύλο με ανάλογο ύψος ώστε να αφήνει μια ευδιάκριτη σκιά στο έδαφος και σημάδεψε την άκρη της σκιάς. Περίμενε ώσπου να μετακινηθεί η σκιά περίπου 40 εκατοστά και σημάδεψε τη νέα θέση. Ένωσε τα δύο σημάδια με μια ευθεία. Η ευθεία δείχνει τον άξονα Ανατολής - Δύσης. Το πρώτο σημείο που σημάδεψες είναι το Δυτικό ενώ το δεύτερο το Ανατολικό.

image204.gif

Με το ρολόι.

Με την μέθοδο αυτή δεν έχουμε μεγάλη ακρίβεια αλλά είναι ένας γρήγορος τρόπος να προσανατολιζόμαστε. Τοποθέτησε τον ωροδείκτη του ρολογιού σου στην κατεύθυνση του ήλιου. Ο Νότος βρίσκεται μεταξύ του ωροδείκτη και της ένδειξης 12 του ρολογιού. (Η διχοτόμος της γωνίας που σχηματίζεται από τον ωροδείκτη και τη ένδειξη 12).

image205.jpg

Με τον πολικό αστέρα

Τη νύxτα μπορείς να προσδιορίσεις το Βορρά με τον πολικό αστέρα. Ο πολικός αστέρας έχει προνόμιο να μην αλλάζει θέση γιατί βρίσκεται πάνω στον άξονα περιστροφής της γης και γι' αυτό δείχνει πάντα τον Βορρά ενώ προσδιορίζεται εύκολα από τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Η Μεγάλη Άρκτος βρίσκεται πάντα στο βόρειο τμήμα του ορίζοντα και αναγνωρίζεται εύκολα από το σχήμα κατσαρόλας που σχηματίζουν τα επτά άστρα της. Αν από τα άστρα α και β της Μεγάλης Άρκτου χαράξεις μια νοητή γραμμή και την προεκτείνεις προς το α, 5 φορές το μήκος α-β, τότε θα βρεις τον πολικό αστέρα που ανήκει στον αστερισμό της Μικρής Αρκτου.

image206.png

ΑΠΟΚΛΙΣΗ (Απ) (Variation) ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΒΟΡΡΑ –ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ.

Η μαγνητική πυξίδα, μάς δείχνει την κατεύθυνση του ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΒΟΡΡΑ, Ενώ ο καπετάνιος  θέλει να έχει την κατεύθυνση του ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ η Βορρά του χάρτη. Η Γωνία που σχηματίζεται από την ένδειξη του Γεωγραφικού Βορρά και του Μαγνητικού Βορρά, λέγεται Απόκλιση.

Χαρακτηρίζεται σε Ανατολική, + , Δεξιά και σε Δυτική, - , Αριστερή.

Αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και του τόπου, λόγω των μαγνητικών πεδίων της Γης και μετράται σε μοίρες και πρώτα. Η απόκλιση αναγράφεται επί του Ανεμολογίου του χάρτη.

image207.png

ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΗ. (Τρ) (Deviation)

Παρεκτροπή είναι η Γωνία μεταξύ του Μαγνητικού Βορρά και του Βορρά Πυξίδας του σκάφους.

Η Μαγνητική Πυξίδα μας δείχνει πάντα το Μαγνητικό Βορρά, επηρεάζεται όμως από τα μαγνητικά πεδία που δημιουργούνται από τη μηχανή, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που υπάρχουν στο σκάφος και δημιουργούν ένα μόνιμο μαγνητικό πεδίο. Από την επίδραση των μαγνητικών πεδίων του σκάφους και της γης, η πυξίδα προσανατολίζεται προς έναν άλλο Βορρά , τον ΒΟΡΡΑ ΠΥΞΙΔΑΣ του σκάφους.

Το σφάλμα της παρεκτροπής αντιμετωπίζεται από ειδικό συνεργείο που εξετάζει και διορθώνει την κάθε πυξίδα του σκάφους και συντάσσει ένα Πινακίδιο παρεκτροπών στο οποίο αναφέρεται η τιμή της παρεκτροπής που αντιστοιχεί σε κάθε πλεύση του σκάφους, από Ο μοίρες μέχρι 360 και ανά 1 λεπτό. Κάθε πυξίδα που βρίσκεται στο σκάφος έχει το δικό της πινακίδιο παρεκτροπών.

ΠΑΡΑΛΑΓΗ (Compass error) : Η διαφορά μεταξύ Αληθούς Βορρά και Βορρά της πυξίδας μας. (Βορράς της πυξίδας μας , προέρχεται από τη διόρθωση  της Απόκλισης (Απ)  και της ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΗΣ ( Τρ) 

Το  συνολικό σφάλμα της πυξίδας, που λέγεται ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ (CΟΜΡΑSS ERROR).

 

ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ λέμε, όταν η διόπτευση προς οποιοδήποτε άλλο σημείο ή άλλο σκάφος, είναι κάθετη προς το διάμηκες του σκάφους. 

ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ

image208.jpg

Η δεξιόστροφη γωνία που σχηματίζεται από τον μαγνητικό βορρά και το σημείο που σκοπεύουμε . Αυτό θα μας φανεί χρήσιμο στην πυξίδα χειρός.

 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Συστήνεται να κάνουμε τον σχεδιασμό ενός πλου-ταξιδιού πρώτα σε ένα χάρτη , γιατί ,  έχει πλεονεκτήματα ένα σύγχρονο GPS, αλλά έχει και μειονεκτήματα για τα μικρά GPS όπου οι δυνατότητες σχεδιασμού είναι περιορισμένες .

Είναι αρκετά δύσκολο να σχεδιάσουμε ένα ταξίδι  απ ευθείας σε GPS,   ιδιαίτερα αν έχει πολλούς προορισμούς και χρειάζεται στρατηγική ώστε να έχουμε και σωστές ιστιοπλοϊκές πλεύσεις. Αυτό μας οδηγεί στον σχεδιασμό πάνω στον χάρτη, και αφού τελειώσουμε, μεταφέρουμε στο gps τα σημεία που μας ενδιαφέρουν ως WAYPOINTS.     

image209.jpg

Για τον σχεδιασμό πάνω στον χάρτη και συντονισμό του ταξιδιού  χρειάζονται τα εξής:

  •  Πυξίδα σκάφους για την τήρηση της πορείας.

image214.jpg

Β. Πυξίδα διοπτεύσεως ( χειρός)  για την λήψη διοπτεύσεων .

image211.jpg

Ναυτικοί χάρτες των περιοχών που γίνεται η πλεύση

Διπαράλληλος Για την μεταφορά ευθειών και κατευθύνσεων πάνω στο χάρτη.

image212.jpg

Διαβήτης η κουμπάσο για την μέτρηση αποστάσεων.

  • . Ρολόι για την μέτρηση του χρόνου

  • . Πινάκια παρεκτροπών , ένα για κάθε πυξίδα.

  • . Πινάκας που ερμηνεύονται οι συντμήσεις και τα σύμβολα του χάρτη‑

  • . Φαροδείκτης που αναφέρει με λεπτομέρειες τα χαρακτηριστικά των φάρων της περιοχής.

  • Πορτολάνος και άλλα βιβλία και πίνακες που προσφέρονται σαν βοηθήματα

 

ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

 

 

Εκπτωση DRIFT

ΑΛΗΘΗΣ ΠΟΡΕΙΑ      (HEADING)

Είναι η κατεύθυνση προς την οποία τα πλοίο στρίβει  την πλώρη του . Είναι η γωνία που σχηματίζει το διάμηκες του πλοίου με τον μεσημβρινό του  και δίνεται από την πυξίδα του πλοίου.

Μετριέται. σε μοίρες από 0 - 360 , Ανατολικά της κατεύθυνσης του βορρά.

ΑΛΗΘΗΣ ΠΟΡΕΙΑ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ (COURSE)

Είναι η κατεύθυνση της ευθείας που χαράσσεται εκ των προτέρων στο χάρτη μας και ενώνει τα σημεία εκκίνησης και προορισμού. Είναι η ευθεία που πρέπει να διατρέξει το σκάφος  για να φτάσει στο προορισμό του. Όπως όλες οι κατευθύνσεις, μετριέται σε μοίρες από Ο00' - 36Οσ , ανατολικά τη ς κατεύθυνσης του βορρά .

 ΙΧΝΟΣ ΠΛΟΙΟΥ

 

Είναι η νοητή ευθεία που χαράσσει το σημεία "σκάφος" πάνω στο βυθό.

Επιθυμία κάθε ναυτίλου είναι να κινείται το σκάφος έτσι ώστε να κρατιέται μόνιμα πάνω στην ευθεία που έχει χαράξει στον χάρτη. Αυτό δεν είναι δυνατόν, γιατί διάφοροι παράγοντες όπως ρεύμα, άνεμος, κ.λπ. τείνουν να εκτρέψουν το πλοίο από αυτήν.

Κάτω από την επίδραση αυτών των παραγόντων, παρότι το πλοίο ακολουθεί σαν πλεύση την κατεύθυνση της πορείας που χαράχθηκε, στην πραγματικότητα κινείται προς μία άλλη κατεύθυνση.

Ίχνος και Πορεία δεν συμπίπτουν. Πχ ένα ιστιοπλοϊκό όταν δέχεται τον άνεμο από το πλάι και παράλληλα έχει και κυματισμό, ενώ ξεκινάμε με συγκεκριμένη πορεία, στο τέλος της διαδρομής έχουμε στην πραγ

ματικότητα αρκετές διορθώσεις πορείας, ώστε να φτάσουμε ακριβώς στον στόχο

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ(DIRECTION)

 

Κατεύθυνση ευθείας που περνά από ένα σημείο της γης, είναι η γωνία που σχηματίζει η ευθεία με τα μεσημβρινό του σημείου . Μετριέται σε μοίρες από 0 - 360, Ανατολικά της κατεύθυνσης του Βορρά

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Ταχύτητα σκάφους είναι η σε ναυτικά μίλια απόσταση που καλύπτει στη μονάδα του χρόνου_ Ισχύει η σχέση ταχύτητα- απόσταση-χρόνος

Εκφράζεται σε μίλια την ώρα η σε κόμβους. πχ . Ένα σκάφος πλέει με ταχύτητα 12 μιλίων την ώρα η με ταχύτητα 12 κόμβων.

ΝΑΥΤΙΛΟΣ= υπεύθυνος ναυτιλίας ενός σκάφους

 

Σκοπός του ναυτίλου, είναι να κατευθύνει το σκάφος  από ένα σημείο της γης σε ένα άλλο που δεν το βλέπει και προς το οποίο δεν οδηγεί δρόμος χαραγμένος η με σήμανση με πινακίδες. Τα δύο αυτά σημεία,  βρίσκονται στην επιφάνεια της σφαιρικής γης και  μεταξύ τους παρεμβάλλεται η αχανής και άστατη θάλασσα. Για να τα διακρίνουμε χρειάζεται τα παρακάτω:

  • α. Εκλογή και χάραξη των πορειών που θα οδηγήσουν το πλοίο στον προορισμό του.

  • β. Κατά τη διάρκεια του πλου, η εύρεση της θέσης του πλοίου με ναυτιλιακές παρατηρήσεις σε τακτικά διαστήματα (ΣΤΙΓΜΑ).

  • γ. Αλλαγή η διόρθωση της πορείας αν οι συνθήκες το επιβάλουν.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Η ΚΥΚΛΟΣ ΘΕΣΗΣ

 

Είναι η περιφέρεια που χαράσσεται στο χάρτη, με τη βεβαιότητα ότι σε δεδομένη στιγμή, το σκάφος βρίσκεται σε κάποιο σημεία της περιφέρειας.

Στην ακτοπλοΐα, οι κύκλοι θέσης βρίσκονται με την μέτρηση Οριζόντιων γωνιών μεταξύ δύο σημείων της στεριάς από το πλοίο, η με τον υπολογισμό της απόστασης του πλοίου από σημείο της στεριάς

 Βύθισμα + βυθόμετρο= Πραγματικό βάθος του χάρτη

image213.png

ΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣ:

Διόπτευση είναι η νοητή γραμμή που ενώνει τον μάτι μας με ένα αντικείμενο στη στεριά (φάρο, κορυφή βουνού, νησίδα κλπ ).

Την Διόπτευση παίρνουμε με τη πυξίδα διόπτευσης, δηλαδή μια πυξίδα χειρός που στοχεύουμε το αντικείμενο και διαβάζουμε μετά την ένδειξη της πυξίδας.

Γραμμή θέσεως είναι μια γραμμή που προκύπτει με κατάλληλες μετρήσεις και κάθε σημείο της γραμμής αυτής,  αποτελεί πιθανή θέση του σκάφους

 

ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

Πορεία ενός σκάφους, ονομάζεται η γωνία που σχηματίζει η κατεύθυνσή του πλοίου,  με αυτήν του Βορρά .

Για να υπολογίσουμε την πορεία ακολουθούμε τα εξής:

  • Χαράσσουμε την ευθεία της πορείας του σκάφους στον χάρτη, ενώνοντας με μία ευθεία τα σημεία αναχώρησης και προορισμού.

 

  • Ελέγχουμε εάν κατά μήκος της ευθείας αυτής που χαράξαμε, υπάρχουν εμπόδια ή ναυτιλιακοί κίνδυνοι. Αν υπάρχει κάποιο εμπόδιο (ύφαλος, νησί, ακρωτήριο κτλ), σχεδιάζουμε τεθλασμένη γραμμή παράκαμψης, υπολογίζοντας να περάσουμε με την μικρότερη απόσταση ασφαλείας από το εμπόδιο).

  • Μεταφέρουμε - με την βοήθεια του διπαράλληλου - την ευθεία της κάθε πορείας μας, παράλληλα, μέχρι να γίνει διάμετρος στο πλησιέστερο ανεμολόγιο.

  • Διαβάζουμε στο ανεμολόγιο τις μοίρες που μας δείχνει ο διπαράλληλος, προς την κατεύθυνση της πορείας. Αυτή είναι η πραγματική ή  γεωγραφική  πορεία του σκάφους.

  • Υπολογίζουμε την απόκλιση σήμερα (είναι σημειωμένη στο ανεμολόγιο).

  • Βρίσκουμε την μαγνητική πορεία, αφαιρώντας την απόκλιση από την πραγματική πορεία.

  • Σημειώνουμε την τιμή της μαγνητικής πορείας κοντά στην ευθεία που έχουμε χαράξει μαζί με ένα βέλος που θα μας δείχνει την κατεύθυνση στην οποία αντιστοιχεί η πορεία αυτή.

 

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ

Υπολογίζουμε την απόσταση που θα διανύσουμε, τοποθετώντας τα σκέλη του κουμπάσου στα σημεία Α (Αναχώρηση) και Π (Προορισμός) και κατάπλου και μεταφέρουμε αυτό το διάστημα στην κλίμακα πλάτους .

 

Σημειώνουμε την τιμή της απόστασης δίπλα σε αυτή της μαγνητικής. πορείας.

 

Εάν η πορεία μας είναι τεθλασμένη γραμμή, έχει δηλαδή περισσότερα από ένα σκέλη, υπολογίζουμε την μαγνητική πορεία και την απόσταση για κάθε ένα σκέλος χωριστά και το σημειώνουμε. Στην ιστιοπλοΐα ο άνεμος και ορισμένες φορές ο κυματισμός  παίζουν  βασικό ρόλο. Για αυτό τον λόγο λαμβάνουμε υπόψη τις καιρικές συνθήκες και την φορά του ανέμου. Δηλαδή, αν έχουμε τον άνεμο κατάπλωρα στην πορεία μας, θα πρέπει να ακολουθήσουμε αρκετά Τακ μέχρι το προορισμό μας. Αντίστοιχα όταν έχουμε τον άνεμο κατάπρυμα θα πρέπει να κάνουμε τσίμες μέχρι τον προορισμό μας. Αυτό μας επιμηκύνει την διαδρομή κατά πολύ. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει ότι κατά τον σχεδιασμό της πορείας πρέπει να δημιουργήσουμε και τις εναλλακτικές πορείες με μικρότερα η μεγαλύτερα μπράτσα και να βρούμε την βέλτιστη από πλευράς μήκους και συνθηκών πλεύσης. Είναι σαφές, ότι όταν ο άνεμος είναι από το πλάι δεν επηρεάζει την πορεία μας προς τον προορισμό.

Ο υπολογισμός της πορείας είναι πολύ απλός Ο υπολογισμός της πορείας είναι πολύ απλός.

Σημαντικότερο είναι η λεπτομερής παρατήρηση πάνω στον χάρτη μας, των επί μέρους χαρακτηριστικών και συμβόλων των περιοχών που θα διανύσουμε. Συμβουλή είναι να έχουμε προετοιμάσει  και εναλλακτικές πορείες για την περίπτωση που έχουμε αλλαγή καιρού με γνώμονα την ασφάλεια και την άνεση των επιβαινόντων. Με ένα ιστιοπλοϊκό, είναι πάντα χρήσιμη η σωστή εκτίμηση και εκμετάλλευση  των ανάλογων καιρικών συνθηκών και του ανέμου σε σχέση με μορφολογία νησιών και στεριάς.

Σε περιπτώσεις ιδιαίτερα κακών καιρικών συνθηκών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σημειώνουμε το στίγμα μας, και παρακολουθούμε την πορεία μας στον χάρτη.

image215.jpg

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΑ

 

Είναι οι γεωγραφικές συντεταγμένες ενός σημείου του χάρτη και συνίσταται από τη τομή ενός παραλλήλου πλάτους και ενός μεσημβρινού Στο χάρτη σημειώνεται με το σημείο 0 και την ώρα της παρατήρησης

 

Η Θέση κάθε στίγματος εκφράζεται με δύο τρόπους:

α. Με τις Γεωγραφικές συντεταγμένες  πλάτος- μήκος

β. Με Διόπτευση και απόσταση από ένα άλλο γνωστό σημείο.

Συνήθως το στίγμα δίνεται με συνδυασμό δύο ευθειών θέσης

 

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ  DEAD RECKONING POSITION

είναι η  Χάραξη και υπολογισμός της πορείας ΜΟΝΟΝ στον χάρτη

Η αναμέτρηση, είναι απλούστερος αλλά λιγότερο αξιόπιστος τρόπος υπολογισμού του στίγματος. Παρ’ όλα τα παραπάνω μειονεκτήματα, είναι ο μοναδικός τρόπος υπολογισμού του στίγματος όταν δεν έχουμε οπτική επαφή με την στεριά ή όταν υπάρχει περιορισμένη ορατότητα.

 Από το τελευταίο στίγμα ακριβείας, χαράσσεται στο χάρτη η πορεία του σκάφους. Με γνωστή την ταχύτητά του, υπολογίζεται η απόσταση που κάλυψε μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και αποτυπώνεται πάνω στην πορεία, η θέση που πρέπει να βρίσκεται το σκάφος μετά από το χρονικό διάστημα αυτό. Η θέση αυτή είναι η εξ αναμετρήσεως θέση (Dead reckoning position) και δεν είναι

ΣΤΙΓΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ -FIX.

Σημειώνεται πάνω στον χάρτη με το σημείο + και δίπλα, η ώρα του υπολογισμού.

Με εκτίμηση των συνθηκών που τείνουν να εκτρέψουν το πλοίο από την πορεία και να επιδράσουν στην ταχύτητά του, αποτυπώνεται στο χάρτη μία πιο σωστή θέση, 

η Κατ’ εκτίμηση θέση (estimated  position). Σημειώνεται με το σημείο Α και δίπλα την ώρα του υπολογισμού.

 Ούτε αυτή η Θέση είναι Στίγμα ακριβείας –Fix. Αναγκαστικά θα αρκεσθούμε  σε αυτήν την Κατ’εκτίμηση θέση,  έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν να βρεθεί το Στίγμα ακριβείας -Fix με ναυτιλιακές παρατηρήσεις – διόπτευση.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΙΓΜΑΤΟΣ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗΣ

image216.jpg

Α) ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΕΙΟΥ 

Για τον υπολογισμό, χρειάζεται να ξέρουμε την απόσταση από ένα σταθερό σημείο, την γωνία μας που βλέπουμε το σημείο αυτό , και την πορεία μας.

image217.jpg

Β) ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΩΝ

Για να υπολογίσουμε το στίγμα με δύο διοπτεύσεις σημείων, πρέπει :

  • Να βλέπουμε δύο σημεία πχ φάρος και ένα κάβο, και τα οποία να μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε στον χάρτη μας.

  • Για να έχουμε μεγαλύτερη ακρίβεια στην μέτρησή μας, θα πρέπει αυτά τα δύο σημεία να σχηματίζουν με το σκάφος μας, την πλησιέστερη δυνατή στις 900 γωνία (>300 , <1200). Αυτά θα σημεία θα πρέπει να είναι σημεία και όχι περιοχές ολόκληρες.

image218.jpg

Γ) ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΑ ΜΕ ΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

1. Παίρνουμε με την βοήθεια της πυξίδας διοπτεύσεως,  διόπτευση από το κάθε σημείο και την σημειώνουμε. Αν πρόκειται να πάρετε περισσότερες από μία διοπτεύσεις, τότε παίρνετε πρώτα την πιο μακρινή και μετά τις διοπτεύσεις που είναι δίπλα μας. ΔΕΝ παίρνουμε διοπτεύσεις σε παλιά ναυάγια κοντά στη στεριά ή σε σημαντήρες σημαδούρες), γιατί τα μεν ναυάγια μπορεί να έχουν μετακινηθεί από θαλασσοταραχή,  οι δε σημαντήρες να έχουν αποκοπεί και να ταξιδεύουν

2. Πηγαίνουμε στο ανεμολόγιο του ναυτικού χάρτη και τοποθετούμε τον Διπαράλληλο, στις                μοίρες   της         πρώτης μέτρησης            (αφού προηγουμένως έχουμε υπολογίσει την απόκλιση  και την έχουμε προσθέσει στην τιμή της μαγνητικής  διόπτευσης).

3. Μεταφέρουμε την ευθεία αυτή παράλληλα, μέχρι να περάσει από το σημείο το οποίο διοπτεύσαμε. Το σκάφος μας θα βρίσκεται κάπου επάνω σε αυτή την ευθεία.

4. Εφαρμόζουμε την ίδια διαδικασία για την δεύτερη διόπτευση και μεταφέρουμε την ευθεία μέχρι να περάσει από το δεύτερο σημείο που διοπτεύσαμε. Το σκάφος θα βρίσκεται κάπου επάνω και σε αυτή την ευθεία.

5. Το σημείο τομής των δύο ευθειών είναι το στίγμα μας.

6. Για μεγαλύτερη ακρίβεια αλλά και για επιβεβαίωση των μετρήσεών μας, μπορούμε να πάρουμε διόπτευση και από τρίτο σημείο. Η τομή των τριών ευθειών θα σχηματίζει ένα τρίγωνο. Το στίγμα μας θα βρίσκεται στο κέντρο του τριγώνου. Το μήκος των πλευρών του τριγώνου είναι ενδεικτικό της ακρίβειας των μετρήσεών μας

7.- Αν έχετε αμφιβολία για τη θέση του σκάφους σας, γυρίστε στα απόνερα σας, μέχρις ότου βεβαιωθείτε  για τη θέση σας.

8.- Πριν τον απόπλου, έλεγξε ότι όλα τα ναυτιλιακά όργανα λειτουργούν, ότι έχετε μαζί σας Διπαράλληλο (ή δύο τρίγωνα), μολύβι γόμα κλπ. 

9.- Πριν τον απόπλου, τουλάχιστον ένας ακόμα επιβαίνων πρέπει να γνωρίζει, που βρίσκονται και πως λειτουργούν οι συσκευές,.

10.- Αν βρεθείτε σε ομίχλη, απομακρυνθείτε από περιοχές με πυκνή κυκλοφορία μεγάλων πλοίων, αν βρεθείτε κοντά στη στεριά, χαράξτε μια πορεία μακριά από ναυτιλιακούς κινδύνους – βάλτε στίγματα αναμέτρησης. – ανυψώστε τον ανακλαστήρα radar – μειώστε  ταχύτητα.- σταματήστε μουσικές για να ακούτε καλύτερα  - σημάνατε το γράμμα “D” -.. (σαν ιστιοπλοϊκό) – έχετε standby λευκές φωτοβολίδες, για χρήση σε περίπτωση που σας πλησιάσει επικίνδυνα μεγάλο σκάφος

image219.png

ΣΤΙΓΜΑ ΜΕ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΠΛΟΥ

 

Στίγμα με μεταφορά της πρώτης διόπτευσης μεσολαβούντος πλου και με διοπτεύσεις 45 και 90 μοιρών

ΣΤΙΓΜΑ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΒΑΘΟΥΣ ΜΕ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΣΟΒΑΘΗ ΚΑΜΠΥΛΗ

image220.png
image221.jpg

ΣΤΙΓΜΑ ΜΕ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΠΛΟΥ

 

Στίγμα με μεταφορά της πρώτης διόπτευσης μεσολαβούντος πλου και με διοπτεύσεις 45 και 90 μοιρών

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΥΣΗ.

Πορτολάνος : Η Ελληνική μετάφραση αυτού είναι λιμενοδείκτης . Οπότε μας δείχνει με μεγαλη ακρίβεια και πολλές λεπτομέρειες τα λιμάνια , την τροφοδοσία, τα ακριβή μέτρα βάθους και τα σημεία ελλιμενισμού. Οι πληροφορίες που μπορεί να αντληθούν είναι πολλές και χρήσιμες για τον ελλιμενισμό.,. Οι σύγχρονοι λιμενοδείκτες έχουν και την εποχική προστασία από ανέμους μέσα στο λιμάνι, στατιστικά στοιχεία ανέμων ανά εποχή και τα θαλάσσια ρεύματα που τυχόν υπάρχουν

Φαροδείκτης: όπως το λέει η λέξη είναι ένα βιβλίο που εκδίδεται από την  Λιμενική αρχή

ΝΑΥΤΙΛΙΑ
ΧΑΡΤΕΣ
Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΦΑΡΟΙ
ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ
ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ
image196.jpg
nautilia1.png
nautilia2.png

ΕΙΣΠΛΟΥΣ ΣΕ ΟΡΜΟ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΕΩΝ

— Για να βοηθούνται τα εισπλέοντα σκάφη, έχουν τοποθετηθεί στα βάθος του όρμου ΣΗΜΕΙΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗΣ.

— Αναγνωρίζουμε τα σημεία αυτά πριν μπει το σκάφος και ρυθμίζουμε την πορεία έτσι ώστε η διαμήκης του σκάφους να συμπίπτει με την ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ των σημείων..

Τότε ακολουθώντας την πορεία αυτή εισπλέουμε στον όρμο κρατώντας συνεχώς την πλεύση του πλοίου στην ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ των δύο σημείων με το σκάφος.

— Στα σημεία Α τα πλοία πρέπει να γυρίσει δεξιά. Μόλις δει τα σημεία ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ και ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ σε Ευθυγράμμιση, ξέρει ότι τα πλοία έφτασε στα σημείο Ά. Γυρίζει δεξιά και ακολουθεί πορεία την κατεύθυνση της νέας Ευθυγράμμισης.

Σημειώσεις για την ακτοπλοΐα:

 Ελέγξτε το στίγμα σας, με όσα άλλα μέσα έχουμε.

Μην βασίζεστε μόνο στα ηλεκτρονικά όργανα.

Την νύχτα οι αποστάσεις σας ξεγελούν, μην προσπαθήσετε να ελαττώσετε την απόσταση και ας μην υπάρχουν ρηχά..

image222.png
ΠΑΛΙΡΡΟΙΕΣ

ΠΑΛΙΡΡΟΙΕΣ

  • Ο Ήλιος και η Σελήνη δημιουργούν μια ελκτική δύναμη επάνω στη Γη.

  • Επειδή δεν μπορούν να έλξουν το σώμα της Γης, έλκουν τα ύδατά της τα οποία και φτάνουν σε κάποιο από την επιφάνεια της θάλασσας (ανάλογα με τον τόπο) , έτσι δημιουργούνται οιΠαλίρροιες.

  • Το ανέβασμα των υδάτων της Παλίρροιας, λέγεται(High Water).

  • To κατέβασμα των υδάτων της Παλίρροιας, λέγεται (Low Water).

  • Όταν ο Ήλιος και η Σελήνη έλκουν τη Γη σε ευθεία γραμμή, λέμε ότι έχουμε

Όταν ο Ήλιος και η Σελήνη έλκουν υπό γωνία, τότε λέμε ότι έχουμε Τετραγωνισμούς (Neaps).

ΤΥΠΟΙ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑΣ:

Έχουμε τρεις  τύπους Παλίρροιας :

1.-           Τον Ημιημερήσιο Τύπο όπου κάθε 6 ώρες έχουμε Παλίρροια.

2.-           Τον ημερήσιο τύπο όπου κάθε 12 ώρες έχουμε Παλίρροια και τον

3.-           Τον μικτό τύπο που είναι ο συνδυασμός των προηγούμενων δύο.

Εμπειρικά:

Αν πάνω από το κεφάλι μας είναι η Σελήνη, εκεί που βρισκόμαστε έχουμε Παλίρροια (High Water). Δηλαδή αν προσαράξαμε με τη Σελήνη σ’ αυτή τη θέση χρειαζόμαστε ρυμούλκηση, γιατί τα νερά θα αρχίσουν να κατεβαίνουν.  

  • Αν η Σελήνη είναι στον ορίζοντα, τότε έχουμε ρηχία (Low Water). Αν προσαράξαμε σ’ αυτή την κατάσταση της Σελήνης, θα περιμένουμε την Παλίρροια – να ανέβουν τα νερά και να φύγουμε.

  • Στην Ελλάδα παλίρροιες με έντονα χαρακτηριστικά, εκτός από την περιοχή της Χαλκίδας, δεν έχουμε. Στο στενό του Ευρίπου δημιουργείται Παλιρροιακό ρεύμα που προέρχεται από την παλίρροια.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑΣ:

  • Το ύψος της κατάτην

  • Ο της δημιουργίας από τη παλίρροια μέχρι τη ρηχία,λέγεται

  • Εάν η Παλίρροια είναι αρνητική, σημαίνει κάτω από τη σταθεράβάθους του χάρτη.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
electronicaids.png

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

 

GPS NAVIGATION. Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα δεν μπορεί πλέον να αγνοηθούν μιας και έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποδειχθεί αξιόπιστα. Όταν ανοίγουμε ένα GPS, παρόλα αυτά ας δίνει την σαφή προειδοποίηση ότι

ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΤΩΝ των Υδρογραφικών υπηρεσιών

Η χρήση τους  είναι πολύ διαδεδομένη και σχεδόν απαραίτητο σε ένα σύγχρονο σκάφος. Η εργασία του ναυτίλου είναι πολύ πιο απλή και για τις βασικές παρατηρήσεις είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο.

 Το GPS –Plotter  είναι ένα από τα πλέον σημαντικά όργανα πλοήγησης. Με το GPS (Global Positioning System) έχουμε ακριβές στίγμα του σκάφους. Η αποτύπωση του στίγματος γίνεται πάνω σε έναν συνδυασμένο ηλεκτρονικό χάρτη και μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία μας και να προβλέπουμε Την επόμενη κίνηση μας. Το GPS -Plotter μπορεί να είναι παράλληλα πολυόργανο και να υποστηρίζει επί πλέον λειτουργίες.  Ενδεικτικά αναφέρουμε 1) SOG-speed over ground -γνωρίζουμε Tην ταχύτητα μας σε σχέση με την στεριά, παραβλέποντας άλλους παράγοντες. 2)Ένδειξn MOB-Man Over board- Άνθρωπος στην θάλασσα. 3) VMG -Velocity made qood- 4) COG course over qrοund... κ.λπ. Υπάρχουν πάμπολλες ενδείξεις. Τα σύγχρονα GPS -Plotter είναι πραγματικά πολυ-όργανα μέχρι σημείου απόλυτου ελέγχου.

Συνδέονται και λειτουργούν παράλληλα με τα πιο περίπλοκα εξεζητημένα ηλεκτρονικά όπως βυθόμετρο. AIS. Radar, όργανα ελέγχου του κινητήρα, με ηλεκτρονική πυξίδα, με αισθητήρες σημείων  (βενζίνης, πηδαλίου, Flaps και πολλά ακόμα. Τα περισσότερα μοντέρνα Ηλεκτρονικά έχουν κοινά πρωτόκολλα επικοινωνίας (ΝΜΕΑ -National Marine Electronics Association) ώστε κάθε σύστημα να μπορεί να συμπληρώνεται ανάλογα με τις  ανάγκες.

 

  • Ένα GPS μας δίνει τις παρακάτω συντμήσεις: MAX SPD = Max Speed ·

  • SOG = Speed Over Ground ·

  • COG = Course Over Ground ·

  • DST = Distance to Destination

  • BRG = Bearing to Destination1 ·

  • XTE = Cross Track Error

  • TTG = Time To Go ·

  • STR = Steering ·

  • HDG = Heading from Electronic Compass

  • DTP = Depth ·

  • SPD = Speed ·

  • ALT = Altitude ·

  • AWS = Apparent Wind Speed

  • AWD = Apparent Wind Direction

  • TWS = True Wind Speed ·

  • TWD = True Wind Direction

  • HDOP = Horizontal Dilution of Precision ·

  • VDOP = Vertical Dilution of Precision

  • Temp = Water Temperature

  • TLOG = Trip Log ·

  • DATE = Current Date

  • TIME = Current Time ·

  • VMG = Velocity Made Good ·

  • ETA = Estimated Time of Arrival ·

  • TRACKING = Tracking ·

  • SCALE = Chart Scale ·

  • GPS Status = Shows GPS Fix Status (WAAS, 3D, 2D, ...

image224.jpg

ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ

Όπως λέει και n ονομασία, οδηγούμε το σκάφος με έναν Ηλεκτρικό τιμονιέρη δίνοντας μια συγκεκριμένη πορεία στη με τις  πορεία που θέλουμε. Οι πλέον σύγχρονοι αυτόματοι πιλότοι μπορούν να συνδεθούν με το GPS -Plotter και ραντάρ του σκάφους. Αυτοί βέβαια μπορούν να οργανώνουν πορεία παρακάμπτοντας εμπόδια, δίνοντας προειδοποιήσεις ,

ενημέρωση  Κ.λπ.

image225.jpg

ΔΡΟΜΟΜΕΤΡΟ ΣΚΑΦΟΥΣ.

 

Μας δείχνει την ταχύτητα του σκάφους σε σχέση με το νερό και Όχι την ταχύτητα του σκάφους σε σχέση με την επιφάνεια της Γής. Αυτό σημαίνει ότι ένα δρομόμετρο σκάφους επηρεάζεται άμεσα από τον κυματισμό , μιας και όταν έχει κυματισμό αυξάνεται στην πραγματικότητα η απόσταση που διανύει ένα σκάφος.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι επηρεάζεται από τα ρεύματα όπου υπάρχουν στην θάλασσα και δεν μας απεικονίζει την πραγματική ταχύτητα ενός σκάφος σε σχέση με την επιφάνεια της Γής. Δλδ μπορεί να μας δείχνει ένα δρομόμετρο ταχύτητα 6 κόμβων, αλλά να έχουμε και αντίθετο ρεύμα 3 κόμβων. Εμείς νομίζουμε ότι τρέχουμε με 6 , αλλά στην πραγματικότητα τρέχουμε με 3 knots σε σχέση με το επίπεδο της γης.  Ενεργεί όπως τρέχουμε σε έναν κυλιόμενο διάδρομο. Η χρήση ενός δρομόμετρου είναι αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται με ένα gps, όποτε με υπολογισμούς μπορούμε να ξέρουμε αν έχει ρεύμα υποθαλάσσιο ή όχι.

©  copyright: Φίλιππος Βιντζηλαίος

Το φωτογραφικό υλικό όλων των κεφαλαίων του Sailbook προέρχεται απο το αρχείο του Φίλιππου Βιντζηλαίου.

bottom of page