top of page

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

Σε αυτό το κεφάλαιο:

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ  ΚΑΙ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΣ

ΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΆΓΚΥΡΑΣ

ΤΥΠΟΙ ΑΓΚΥΡΑΣ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ  ΚΑΙ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΣ

ΑΛΥΣΙΔΑ

ΣΗΜEIO ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ- ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΗΜΕΙΟΥ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ

ΜΗΚΟΣ ΕΚΤΑΜΑΤΟΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΑΡΣΗΣ -ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΚΛΕΦΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

ΠΙΑΣΙΜΟ ΑΛΛΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ Η  ΑΓΚΥΡΑΣ

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΑΓΚΥΡΕΣ

ΠΡΥΜΑΤΣΑ

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΑΓΚΥΡΑ

ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟ 

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ

ΣΗΜΕΙΟ ΑΦΙΞΗΣ- ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΠΡΥΜΝΟΔΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΔΕΤΗΣΗ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΗΜΕΙΟΥ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ

ΠΛΑΓΙΟΔΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΤΑΝΙΑΣΜΑ

ΝΤΑΝΙΑΣΜΑ

ΜΑΝΟΥΒΡΕΣ ΑΠΑΡΣΗΣ- ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΜΑΝΟΥΒΡΕΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ

ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΤΡΟΦΗ

ΠΛΩΤΗ ΑΓΚΥΡΑ

ΟΡΟΛΟΓΙΑ  ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΣ
ΤΥΠΟΙ ΑΓΚΥΡΑΣ
ΣΗΜΕΙΟ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ  ΚΑΙ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΣ

Ένα σκάφος πρέπει να είναι ασφαλισμένο σε ένα μόλο με ρεμέτζα ή να είναι  να είναι αγκυροβολημένο στο βυθό. Όλα τα σχοινιά και οι αλυσίδες που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι ανάλογα μεγάλα και ισχυρά , ειδάλλως μπορεί να προκύψουν πολύ μεγάλες ζημιές με ανυπολόγιστες συνέπειες.

 Θυμηθείτε ότι το σκάφος είναι ένα αντικείμενο που γλιστράει στο νερό, είναι δυσκολότερο να το κρατήσουμε σταθερό σε ένα σημείο, παρά όταν είναι σε πλεύση. 

Για πολλούς ανθρώπους ένα σκάφος είναι μια σημαντική οικονομική επένδυση και ελάχιστα σκάφη είναι ασφαλισμένα  στην αγκυροβολία τους,  σε αναλογία  με την επένδυση που έχει γίνει..

  Οι  ναυτικοί του Σαββατοκύριακου,  έχουν στα σκάφη τους συνήθως, μια βασική Άγκυρα και μια βοηθητική. Αυτοί συνήθως δεν έχουν πρόβλημα ή αντίθετα έχουν τεράστια προβλήματα από υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους. Και των γνώσεων τους .Οι πιο σώφρονες, εκτιμούν αμυντικά τις συνθήκες,  και τηρούν  μια αμυντική τακτική στο θέμα της αναχώρησης και εμπλοκής σε ειδικές καταστάσεις. Αν ο καιρός είναι έστω και λίγο κακός αναβάλλουν την αναχώρηση.

Βασικός κανόνας σε ότι συζητάμε, είναι ότι πρέπει να τηρούμε υψηλά επίπεδα ασφαλείας, αποφεύγοντας πατέντες και ιδιοκατασκευές αγκυρών . Συνήθως η καταστροφή έρχεται την στιγμή που είναι σε τάση  ο εξοπλισμός, είτε αυτός λέγεται άγκυρα, αλυσίδα, σχοινί εργάτης, ναυτικά κλειδιά κ.λπ.  Ο βασικός κανόνας είναι, πάντα να έχουμε λίγο μεγαλύτερη και καλύτερη  άγκυρα με προδιαγραφές  για το σκάφος μας ( όχι υπερβολές..)

Ένα σκάφος θεωρείται αγκυροβολημένο όταν κρατιέται σταθερά και με ασφάλεια ακίνητο , μέσω μιας αλυσίδας ή ενός σχοινιού  η σε συνδυασμό των δύο., σε μια  άγκυρα. Έτσι το σκάφος έχει την δυνατότητα να περιστραφεί με αλλαγή του ανέμου και σε μια ακτίνα ίση με το μήκος του εκτάματος σε 360 μοίρες.

ΟΡΟΛΟΓΙΑ

Αβάρα: Αβαράρω

απώθησε , - σπρώξε

Απίκο:

ρίξε την άγκυρα επί τόπου  κατακόρυφα

Αροδο:

αγκυροβολώ 

Δέστρα, μπί(ν)τα:

Μεταλλικός πάσσαλος για πρόσδεση σκάφους

Κοράκι:

Άκρη της πλώρης

Μαΐστρα:

Πρυμναίο – το κύριο πανί ιστιοφόρου σκάφους

Μπαλαούρο:

Αποθήκη με σχοινιά και άλλα εφόδια

Μπαρούμα, πρυμάτσα

Σχοινιά για πρόσδεση μικρού σκάφους

Μπίγα, κρένι:

Γερανός του σκάφους για ανύψωση φορτίων 

Πρυμάτσες:

σχοινιά που δένουν στην πρύμη κατά την αγκυροβολία στο  λιμάνι

Ρεμέντζο:

σχοινιά  και εξαρτήματα μονίμου αγκυροβολίου

Ρεμεντζάρω:

δένω τα σκάφος στο ρεμέτζο

Στρίτσο:

Χώρος αποθήκευσης της καδένας από την άγκυρα

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΆΓΚΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν άγκυρες που να καλύπτουν όλους τους τύπους βυθού  και κάτω από όλες τις συνθήκες. Ορισμένες είναι πιο εξειδικευμένες σε βυθούς  λάσπης, άλλες σε άμμο κ.λπ. Όλες βέβαια δουλεύουν καλά σε μηδενικό και σε πολύ απαλό αέρα, εφόσον είναι αρκετά βαριές.

 Όταν οι συνθήκες  επιδεινωθούν, αυξάνεται η σημασία της σωστής επιλογής  τύπου άγκυρας και συνδυασμού σχοινιού/αλυσίδας με την άγκυρα. Επιλέγουμε από τις άγκυρες που διαθέτουμε  ώστε να μπορούμε να έχουμε την μέγιστη ικανότητα κρατήματος από τον τύπο άγκυρας .

Συνήθως στα σκάφη έχουν δυο-τρία διαφορετικά είδη αγκυρών , ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής  ανάλογα με τον βυθό.

Αν βρισκόμαστε κατά κύριο λόγο σε περιοχή που είναι αμμώδης παίρνουμε μια άγκυρα με αυτά τα χαρακτηριστικά ώστε στατιστικά να μας καλύπτει. Ο τύπος της  Άγκυρας βέβαια είναι σε συνάρτηση με το σκάφος που έχουμε . Μηχανοκίνητο, Ιστιοφόρο κ.λπ.

 

Τα μέρη μιας Αγκυρας.

image226.jpg
image227.jpg
image229.jpg

ΤΥΠΟΙ ΑΓΚΥΡΑΣ

Από τους τύπους  Άγκυρας, πρέπει να ξεχωρίσουμε τους πιο  σημαντικούς ,   και αυτούς που βλέπουμε να χρησιμοποιούνται  πιο συχνά στα τα σκάφη κρουαζιέρας.

Αγκυρες Αντίστασης.

GRAPNEL – ΤΕΣΣΑΡΟΧΑΛΙ  . Χρησιμεύει ιδιαίτερα σε σημεία με φυκιάδες  λόγω των νυχιών που βυθίζονται πολύ εύκολα μέσα στα φύκια. Την βλέπουμε συχνά σε ψαροκάικα, όχι όμως και σε σκάφη κρουαζιέρας γιατί είναι πολύ δύσκολη στην αποθήκευσή της είτε είναι σε αποθηκευτικό χώρο, η στην δελφινιέρα του σκάφους.

image228.png

BRUCE

Υπάρχει σε διάφορα μεγέθη και πιάνει σε άμμο και λάσπη καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τύπο άγκυρας. Μειονέκτημα είναι ότι δεν πιάνει σε σκληρούς πυθμένες. Την συναντάμε κυριότερα σε μηχανοκίνητα, ιδιαίτερα σε μεγάλα μεγέθη.

image231.png

DANFORTH

 

Οι Danforth είναι άγκυρες αντίστασης και έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι άριστες και αμμώδη κ λασπώδη βυθό. Έχουν δύο μεγάλα και ισχυρά νύχια και στύπο στον αγκώνα, οπότε δεν ξεσέρνουν , λόγω της αντίστασης του στύπου. 

image233.jpg

Άγκυρες Άροσης

 

Οι δύο αυτές άγκυρες άροσης είναι κατάλληλες για λασπώδη  ή αμμώδη βυθό . Με την άροση, όσο προχωράνε , τόσο βυθίζονται. Επομένως όταν θέλουμε να σιγουρέψουμε την σωστή αγκυροβολία , πρέπει να έχουμε σιγουρέψει ότι έχουν θαφτεί αρκετά μέσα στην άμμο. Η ΔΕΛΤΑ είναι η πιο γνωστή γενικής χρήσης Άγκυρα στα σύγχρονα σκάφη. Η διαφορά μεταξύ της CQR και της DELTA είναι ότι στην πρώτη ο βραχίονας είναι κινητός ενώ στην δεύτερη είναι όλος ο βραχίονας σταθερός και δεν έχει κανένα κινούμενο μέλος.  

image232.jpg
image234.jpg

Στριφτάρι .

 

Το συναντάμε στο σημείο ένωσης της αγκυρας με την αλυσίδα. Αυτό αφήνει να στρίβει ελεύθερα η άγκυρα ξεχωριστά από την αλυσίδα. Αν δεν έχουμε στριφτάρι στην άγκυρα, πιθανόν να μας απαγκιστρώσει εάν υπάρξει μια αλλαγή του αέρα σε άλλη διεύθυνση.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ

 

Εργάτης άγκυρας : Ηλεκτρικός και χειροκίνητος μηχανισμός  πού ελέγχει την αλυσίδα της Άγκυρας στο ανέβασμα η το κατέβασμα. Μπορεί να έχει και ένα τύμπανο  για χειρισμό σχοινιών. Αποτελεί το ισχυρότερο ηλεκτρομηχανικό μέσον  στο σκάφος για να τραβήξουμε  αλυσίδες η σχοινιά. Συνδέεται ενσύρματα η ασύρματα με διακόπτη, έτσι ώστε να ελέγχουμε το πάνω-κάτω .

image235.jpg

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ  ΚΑΙ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΣ

image238.png

Τα  Ρεμέτζα (σχοινιά – αλυσίδες μόνιμης αγκυροβολίας σε λιμάνι) ,

Είναι τα ΜΟΝΙΜΑ  συστήματα αγκυροβολίας  αποτελούμενα από αλυσίδες και σχοινιά ,  τοποθετημένες μόνιμα σε λιμάνια η μαρίνες. Τα σκάφη έχουν σταθερή και συγκεκριμένη θέση. Στα περισσότερα λιμάνια οι θέσεις είναι ελεύθερες και γίνονται με αγκυροβολία, , αλλά υπάρχουν λιμάνια που έχουν  προπληρωμένες θέσεις για συγκεκριμένα σκάφη και συγκεκριμένη χρήση. Σε αυτές τις μόνιμες θέσεις συμπεριλαμβάνονται και τα αλιευτικά σκάφη που ελλιμενίζονται σε κάθε λιμάνι.

Τα ρεμέτζα   συγκρατούν σταθερά το σκάφος σε δυνατούς καιρούς και από αρκετά σημεία. Eνα κακοδεμένο σκάφος, μπορεί να δημιουργήσει ζημιές ή και ατύχημα σε ανθρώπους και σε άλλα σκάφη.

Υπάρχει μόνον ένα υλικό για σχοινιά αγκυροβολίας και είναι το νάιλον. Δεν υπάρχει άλλο υλικό που να έχει τέτοιο συνδυασμό αντοχής και απορρόφησης δυνάμεων. Παραδοσιακά το τρίπλεκτο σχοινί είναι το προτιμητέο , και σε διστάσεις από 6- 22 χιλιοστά για μεσαία μέτρα σκαφών .

Προτερήματα σχοινιών

Α) Η ελαστικότητα τους στην αγκυροβολία, απορροφάει τα φορτία που μπορεί να απαγκιστρώσουν μια άγκυρα

Β) Ελαφρύ και εύκολο στην αποθήκευση

Φθηνό στην αγορά του και εύκολο στην αντικατάσταση.

Μπορεί να το κόψουμε, να το ματίσουμε, να το συνδέσουμε και να το συνδυάσουμε με άλλα σχοινιά.

Μειονεκτήματα των σχοινιών

  • Θέλει προστασία από το ξέφτισμα

  • Θέλει μεγαλύτερο έκταμα σε αναλογία σε αυτό της αλυσίδας..

  • Επιτρέπει στο σκάφος να παρασύρεται γύρω από την άγκυρα του σε σύγκριση με την αλυσίδα, όπου είναι μεγάλο το βάρος της καιπροφυλάσσει η αλυσίδα απότην στιγμιαίαπλαϊνή μετατόπισητου σκάφους

image236.png

ΑΛΥΣΙΔΑ

Η αλυσίδα που είναι προτιμητέα, είναι τουλάχιστον γαλβανιζέ με μικρούς κρίκους και καλιμπραρισμένη ώστε να μπορεί να μπει και να δουλέψει μέσα στον εργάτη.

Όταν μιλάνε για διαστάσεις της αλυσίδας, είναι η διατομή του σύρματος-μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή της αλυσίδας. Είναι καλό να έχουμε  στον εργάτη ΜΟΝΟΝ αλυσίδα. Συνήθως το μήκος είναι 50-80 μέτρα. Ο λόγος είναι ότι σκάφη με περισσότερα μέτρα από 50-60  δεν έχουν την δύναμη να σηκώσουν το τεράστιο βάρος. 4 κιλά ανά μέτρο είναι περίπου η 10άρα αλυσίδα. (ισχύει για τα ιστιοπλοϊκά ναύλωσης και όχι για τα μηχανοκίνητα)  Οπότε αν υπολογίσουμε 50 μέτρα χ4= 200 κιλά αλυσίδα, μαζί με την άγκυρα φτάνει 220 κιλά.

Πολύ μεγάλο βάρος για ένα  εργάτη 1000-2000 watt.

Για αγκυροβολία οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκαφών διαλέγουν μεταξύ  των παρακάτω, το μήκος του σκάφους, την ποιότητα και βέβαια αν χρησιμοποιείται εργάτης ή είναι με το χέρι.

  • Απλή αλυσίδα χωρίς διαβάθμιση με ανοιχτούς κρίκους

  • Αλυσίδα γαλβάνιζε με ειδική διαβάθμιση για εργάτη άγκυρας

  • Ανοξείδωτη αλυσίδα εργάτη

  •  40 αλυσίδα υψηλής τάσεως

 

Προτερήματα μιας αλυσίδας

  • Δεν πάσχει από ξέφτισμα

  • Άριστη από πλευράς δύναμης και αντοχής

  • Το επιπλέον βάρος όταν έχει έκταμα, απορροφά τα φορτία που προέρχονται από την τάση. Δλδ αν έχουμε δυνατό καιρό, το σκάφος, από το βάρος της αλυσίδας, σουστάρει ( πηγαίνει εμπρός πίσω).

  • Δεν χρειάζεται μεγάλο μήκος εκτάματος σε σχέση με το σχοινί.

  •  

Μειονεκτήματα

  • Α) Το μεγάλο βάρος της. Χωρίς εργάτη, είναι σχεδόν αδύνατον να καταφέρουμε να σηκώσουμε μια μετρίου μήκους αλυσίδα. Επομένως ο χειρισμός της είναι σχεδόν αδύνατος χωρίς μηχανικά μέσα υποβοήθησης.

  • Β) Είναι πολύ υψηλό το κόστος αγοράς σε σχέση με το σχοινί.

  • Δύσκολη στην πρόχειρη αποθήκευση δηλαδή εκτός στρίτσου.

 

Την αλυσίδα την μαρκάρουμε ανάλογα ανά 5 ή 10 μέτρα με μπογιά, ώστε να ξέρουμε πόσα μέτρα έχουμε ρίξει.

Στο άκρο της αλυσίδας και στην ένωση με την άγκυρα μπορεί να προσαρμόσουμε ένα ναυτικό κλειδί η ένα στριφτάρι άγκυρας, ώστε να μπορεί να περιστραφεί αν χρειάζεται και να πέσει το βάρος της Άγκυρας προς τα κάτω, όταν μπαίνει για αποθήκευση στο κοράκι του σκάφους

 

 

 

ΣΗΜEIO ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ- ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ

Τις περισσότερες φορές επιλέγουμε σημεία που έχουμε αγκυροβολήσει ξανά και είμαστε εξοικειωμένοι με την περιοχή .  Έτσι οι κινήσεις μας , είναι  κινήσεις  ρουτίνας. Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις που θέλουμε  να αγκυροβολήσουμε σε μια άγνωστη περιοχή.

  1. Χρόνος παραμονής Αν έχουμε προγραμματίσει μια βραχυχρόνια παραμονή σε ένα σημείο, πχ για ένα μπάνιο, το περισσότερο που μπορεί να  μας απασχολήσει είναι να έχουμε αρκετό βάθος, και να μην ενοχλήσουμε με την περιστροφή μας άλλα σκάφη. Για μια πιο απαιτητική συνθήκη, όπως για μια ολοήμερη παραμονή, κ.λπ.  ο κυβερνήτης καλείται να σταθμίσει  τους διάφορους παράγοντες 

  2.  Υπήνεμη αγκυροβολία  Είναι η αγκυροβολία  σε  υπήνεμη μεριά με κάποια προστασία ;

  3.  Θέματα swell - ρεστίας .. Ποια σημείο θα είναι το καλύτερο όσον αφορά την διεύθυνση του swell- ρεστία και του ανέμου;

  4.  Πέρασμα άλλων σκαφών από την περιοχή  Το σκάφος θα είναι  αγκυροβολημένο  σε τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμποδίζει άλλα σκάφη να περάσουν από την περιοχή ;

  5. Τύπος της άγκυρας?  ( ες ) που έχουμε  για το βυθό?( π.χ. λάσπη , άμμος , φύκια , κλπ.);

  6.  Βάθος αγκυροβολίας?  Υπάρχει αρκετός χώρος και το βάθος ώστε αν πιθανόν αλλάξει ο άνεμος να κάνει σωστή περιστροφή το σκάφος κατά 360 ° ;

  7. Περιστροφή σκάφους  ? Εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος , θα μπορούσε η χρήση μιας πρυμάτσας, η πίσω άγκυρας  να περιορίσει  την περιστροφική κίνηση του σκάφος με την αλλαγή της διεύθυνσης του αέρα,  με γνώμονα την ασφάλεια ;

  8. Εμπόδια στον βυθό ?  όπως ύφαλοι  ή ναυάγια  τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν ζημιά είτε στην Μοράβια – Υφαλόχρωμα του σκάφους, είτε στην αλυσίδα είτε στην άγκυρα, είτε ακόμα και να χτυπήσει η καρίνα σε αυτά τα εμπόδια όταν έχει υψηλό swell από καράβια κ.λπ.;

  9. Μήπως υπάρχουν άλλα σκάφη στην περιοχή που να επηρεάζουν την αναχώρηση του σκάφους σε κανονικές ή έκτακτες συνθήκες; προκύψει κακοκαιρία,ο τρόπος αγκυροβολίας είναιο κατάλληλος (αυτό ισχύει αν πρόκειται να μείνουμε για μέρες σε ένα σημείο), τι άγκυρα ή συνδυασμό των άγκυρες θα ήταν καλύτερο ;

  10. Χώρος αγκυροβολίας μαζί με άλλα σκάφη   Αν περισσότερες από μία άγκυρα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί , είναι αρκετός ο χώρος  στον βυθό για αγκυροβολία με περισσότερες από μια άγκυρα (μπορεί να υπάρχουν διπλανά σκάφη)

  11. Το ελάχιστο βάθος στη χαμηλότερη  ρηχία είναι επαρκές , ακόμη και αν το πλοίο περιστραφεί ;

  12. Αναχώρηση ή άφιξη άλλων σκαφώνΘα υπάρξει οπουδήποτε πρόβλημα στην ασφάλεια του σκάφους σας από άλλα σκάφη όταν αυτά έρχονται για να αγκυροβολήσουν , η όταν αναχωρήσουν ? πχ  σήκωμα – σύρσιμο Άγκυρας κ.λπ.  και Πώς μπορεί να προβλεφθεί αυτό ;

  13. Περιορισμός στην αγκυροβολία υπάρχει στην περιοχή;

 

  1. Αν γίνει επιθυμητό ή αναγκαίο , υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στην στεριά με το dinghy- tender ; Εάν όχι , έχει πραγματικά σημασία ;

 

 

Στον σχεδιασμό – σενάριο στην αγκυροβολία υπάρχει μια γενική αρχή   

ΤΟ ΒΡΑΔΥ,  ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟΥ  ΣΕ  ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

agirovolia.png

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΗΜΕΙΟΥ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ

 

Με βάση το χάρτη μας και τους συνυπολογισμούς των παραπάνω παραγόντων , επιλέγουμε σημείο αγκυροβολίας λαμβάνοντας υπόψη αναλυτικά  τα παρακάτω

  1. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΒΥΘΟΥ

Είναι δυνατόν  να προβλέψουμε  την ποιότητα του βυθού παρακολουθώντας το ανάγλυφο της ξηράς και την στην προέκτασή του μέσα στην θάλασσα. Δλδ. Ένα σημείο που είναι πολλά βράχια στην στεριά , έχει περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσει και μέσα στην θάλασσα να είναι βραχώδες, εφ όσον είναι απότομο. Μια παραλία , πολύ πιθανότερο είναι να συνεχίσει να είναι αμμώδης. Σε κάθε περίπτωση προτιμούμε την άμμο και τον αργιλώδη-λασπώδη βυθό, γιατί η άγκυρα κρατάει καλά . Σε άλλα είδη βυθού,  ο βραχώδης κρατάει τέλεια, αλλά είναι πολύ πιθανόν να μην μπορούμε να απαγκιστρωθούμε  γιατί υπάρχει η περίπτωση να βραχώσει η άγκυρα.

Αποφεύγουμε

 α) Τα σημεία με φύκια γιατί εν γένει είναι πολύ ασταθή. Και

 β) Βυθό από βότσαλο ή χαλίκι.

Γ)  βράχια

Σε αυτές τις περιπτώσεις το έκταμα της αλυσίδας πρέπει να είναι πολύ μεγάλο, έτσι ώστε να υποκαταστήσουμε το μερικό αγκίστρωμα της άγκυρας,  με βάρος –έκταμα της αλυσίδας.​

      2. ΒΑΘΟΣ

Εκτός από τον τύπο βυθού, ψάχνουμε  για το κατάλληλο βάθος , γνωρίζοντας το μήκος της αλυσίδας που έχουμε και  υπολογίζοντας πάντα ότι υπάρχει η περίπτωση να χρειαστούμε  μεγαλύτερο μήκος από το υπολογιζόμενο για το βάθος αυτό. Ο καταλληλότερος τρόπος είναι μια διασταύρωση  στοιχείων του χάρτη και του βυθομέτρου του σκάφους.

 ΠΡΟΣΟΧΗ  ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΒΥΘΟΜΕΤΡΑ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΦΤΑΣΕΙ  ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ , ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΚΑΝΑΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ.

     3. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ .

Πρέπει να δούμε κατά πόσον είναι σωστή η πορεία μας σε σχέση με τον αέρα, γιατί επηρεάζει την τελική θέση του σκάφους Το σκάφος στην τελική του θέση θα ορθοπλωρίσει και θα τεντώσει η καδένα. Λαμβάνουμε υπόψη πάντα, την πιθανή αλλαγή της διεύθυνσης του αέρα .

 

ΜΗΚΟΣ ΕΚΤΑΜΑΤΟΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ

image241.jpg

Α) Όταν επικρατει ηρεμία μεχρι 3 beaufort αφήνουμε  τρέις (3) φορές το μήκος  

image242.jpg

Β) Όταν ο καιρό φρεσκάρει, και κυμαίνεται από  4-6 beaufort αφήνουμε 5 φορές το βάθος

image243.jpg

Γ) Αν η δύναμη του ανέμου φτάσει από 7-9 beaufort, τότε αφήνουμε τυλάχιστον 7 φορές το βάθος

image244.jpg

Ποιος λόγος υπάρχει να αφήνουμε αρκετό έκταμα αλυσίδας?

 

Όταν δεν υπάρχει αρκετό έκταμα στην αλυσίδα, τότε η άγκυρα δεν έχει την σωστή γωνία ώστε να σκάψει και να μπει στον βυθό.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ  

image245.jpg

Επικοινωνία μεταξύ πλώρης και τιμονιέρη  

Η επικοινωνία πρέπει να είναι συνεχής, γιατί ο τιμονιέρης δεν βλέπει τι γίνεται στην πλώρη. Οι χειρισμοί είναι σε μεγάλο ποσοστό εξαρτώμενοι από τον πλωριό ο οποίος έχει και τον έλεγχο κινήσεων του σκάφους και παρακολουθεί συνεχώς   κατά την αγκυροβολία.  Υπάρχουν διάφορα συνθήματα με τα χέρια που διευκολύνουν το έργο αυτό, γιατί πολλές φορές ο αέρας δεν βοηθάει στον επικοινωνία μεταξύ των δύο, και τυχαίνει πολλές φορές ο πλωριός να είναι σκυμμένος πάνω στα εργαλεία της αγκυροβολίας και δεν ακούγεται !!.

Η πλευρά που γίνεται η επικοινωνία πρέπει να είναι συμφωνημένη, και από την ίδια πλευρά. (πχ από την πλευρά που είναι τα χειριστήρια της μηχανής). Εννοείται, ότι ενδιαμέσως δεν θα παρεμβάλλονται επιβαίνοντες που δεν έχουν δουλειά!

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ :  Την ώρα της διαδικασίας της αγκυροβολίας, της αναχώρησης  ή του ελλιμενισμού,  σταματάει οποιαδήποτε άλλη εργασία μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και στο σκάφος ακούγονται μόνο οι εντολές του υπεύθυνου της αγκυροβολίας.

Κατά την διαδικασία της αγκυροβολίας, προετοιμάζουμε το κατάστρωμα και τους επιβαίνοντες.

 Όσοι δεν μπορούν να προσφέρουν έργο και  κρίνουμε ότι μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα, καλό είναι να πηγαίνουν μέσα, η σε συγκεκριμένο χώρο ώστε να μην ενοχλούν.

image246.jpg

Πριν φουντάρουμε την άγκυρα  φτάνοντας στον προορισμό, λασκάρουμε σιγά-σιγά  από τον εργάτη την άγκυρα-αλυσίδα  για να φύγει από το  ROLLER και την αφήνουμε να πέσει σχεδόν  μέχρι την  επιφάνεια του νερού .Ο  πλωριός πρέπει να έχει γνώση του βάθους στο σημείο αγκυροβολίας, το οποίο το πληροφορείται από τον τιμονιέρη.

  • Το σκάφοςπροχωράει αργά ορθοπλωρίζοντας προς τον καιρό, γιατί έτσι θα είναι και η τελική του θέση καιακινητοποιείται όταν δοθείη εντολή του σημείου φουνταρίσματος.

  • Προετοιμάζουμε την άγκυρα, έχοντας λασκάρει και την έχουμε σε φάση αναμονής ενώ κρέμεται στην επιφάνεια του νερού.

  • Ενώ το σκάφος αρχίζει να πηγαίνει αργά ανάποδα φουντάρουμε την άγκυρα μέχρι να πατώσει( αφού γνωρίζουμε το βάθος). Πηγαίνουμε ανάποδα με σκοπό να στρώσει στον βυθό την αλυσίδα.

  • Αφού τελειώσουμε με το άπλωμα του εκτάματοςτης άγκυρας , σταματάμε το μαϊνάρισμα και συνεχίζουμε αργά προς τα πίσω μέχρι να τεντώσει καλά η αλυσίδα, για να γραπώσει η άγκυρα στον βυθό .

Το σκάφος καθ όλη την διάρκεια της διαδικασίας, πρέπει να κινείται αργά  με ταχύτητα τέτοια ώστε να προλαβαίνει να πέφτει σωστά η αλυσίδα και να μην τραβάει

. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:  ο εργάτης άγκυρας τις περισσότερες φορές ρίχνει η μαζεύει την αλυσίδα, με την ίδια ταχύτητα που το σκάφος έχει κουμπωμένη ταχύτητα αλλά χωρίς καθόλου γκάζι.

Αν πηγαίνουμε  γρήγορα, θα έχει σαν αποτέλεσμα η άγκυρα να «πετάει» και να μην προλαβαίνει να αγκιστρώσει  η άγκυρα στο βυθό.

 Αν αγκιστρώσει απότομα, με μεγάλη ταχύτητα σκάφους,  μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη ζημιά ακόμα και στο σκάφος και να ξηλώσει διάφορα όπως ράουλα, το ίδιο τον εργάτη της άγκυρας κ.λπ..

 

ΞΕΣΕΡΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΛΔ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ

Αν έχουμε αμφιβολίες ότι δεν μας κρατάει και ξεσέρνει , ξεκινάμε την όλη διαδικασία από την αρχή.

Ένας απλός τρόπος για να ξέρουμε ότι έχει γίνει μια σωστή αγκυροβολία, είναι, αφού ολοκληρώσουμε την αγκυροβολία,  να παρατηρήσουμε δυο φορές το σκάφος από ένα σταθερό του σημείο αν μετά από λίγη ώρα έχει παραμείνει στο ίδιο σημείο. Αν όχι, και έχει αρχίσει να ξεσέρνει, τότε επαναλαμβάνουμε όλη την διαδικασία, είτε απλώνουμε περισσότερη καδένα.

Άλλα λάθη…  ρίχνουμε πολύ γρήγορα την αλυσίδα με αποτέλεσμα να στοιβάζεται πάνω στην άγκυρα με πιθανότητα να μην απλωθεί σωστά η αλυσίδα.

image247.jpg

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΑΡΣΗΣ -ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

. Όταν αναχωρούμε, το σκεπτικό είναι

  1. Η αλυσίδανα είναι κατακόρυφα στο νερό, ώστε να μην ασκούμε υπερβολικές δυνάμεις πάνω στον εργάτη και να μην τραβάει ο εργάτης όλο το βάρος του σκάφους.

  2. Να προλαβαίνει ο εργάτης να ανεβάζειτην αλυσίδα και παράλληλα να προλαβαίνουμε να ντουκιάρουμε την αλυσίδα στο στρίτσο.

Βοηθάμε με το τιμόνι παρακολουθώντας τις εντολές του πλωριού.

Οι εντολές είναι   ΠΡΟΣΩ ΑΝΑΠΟΔΑ ΔΕΞΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  ΚΡΑΤΕΙ.

Ο τιμονιέρης και πάλι, δεν πρέπει να δίνει  με μεγάλη ταχύτητα, διότι η άγκυρα και η αλυσίδα «πετάει»,  και μπορεί να φτάσει κάτω από το σκάφος  και να χτυπήσει στην καρίνα και στην προπέλα.

ΚΛΕΦΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Όταν φουντάρουμε σε βραχώδεις περιοχές δένουμε ένα σχοινί με ένα τσαμαδουράκι στο μπροστινό σημείο της άγκυρας, έτσι ώστε αν βραχώσει η άγκυρα, και δεν μπορούμε να την  τραβήξουμε απάνω, το βοηθητικό αυτό σχοινί, θα μπορέσει να απαγκιστρώσει τα νύχια της άγκυρας τραβώντας ανάποδα από το μπροστινό της μέρος .. το μήκος  του σχοινιού πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το τελικό βάθος αγκυροβολίας, και σχεδόν από πάνω από την άγκυρα.

image249.jpg
image248.jpg

ΠΙΑΣΙΜΟ ΑΛΛΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ  Ή  ΑΓΚΥΡΑΣ

 

Στα λιμάνια, όταν υπάρχει παρουσία και άλλων σκαφών και είναι αρκετά κλειστά, είτε όταν οι αγκυροβολίες δεν γίνονται σωστά  το αποτέλεσμα είναι να πιαστούν μεταξύ τους οι άγκυρες των σκαφών. Σε αυτή την περίπτωση, γίνονται τα παρακάτω..

 

 

image250.png

Φέρνουμε την άγκυρα μας όσο πιο κοντά μπορούμε

image251.png

Περνάμε ένα σχοινί μπεντένι στην ξένη αλυσίδα και δένουμε αυτό το μπεντένι στο κοτσανέλο του σκάφους.

image252.png

Λασκάρουμε την  αλυσίδα της άγκυρας μας, με σκοπό να απαγκιστρωθεί  από την ξένη αλυσίδα. Φέρνουμε απάνω την άγκυρα μας, και μετά απελευθερώνουμε το μπεντένι, έτσι ώστε να πέσει η ξένη αλυσίδα και πάλι στο βυθό.

ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΜΑ ΑΓΚΥΡΑΣ από άλλο ρεμέτζο ή αλυσίδα άλλου σκάφους

 

 

1. ΦΕΡΝΩ ΠΑΝΩ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΜΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ με την βοήθεια σχοινιού η με τον ειδικό γάντζο.

2. ΠΕΡΝΑΩ ΜΠΕΝΤΕΝΙ ΣΧΟΙΝΙ ΚΑΙ ΔΕΝΩ ΤΗΝ ΞΕΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΚΟΤΣΑΝΕΛΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ

3. ΛΑΣΚΑΡΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΛΥΣΙΔΑ-ΑΓΚΥΡΑ ώστε να ξεπιαστεί από την μπλεγμένη αλυσίδα

4. ΑΝΕΒΑΖΩ και ασφαλίζω ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΣΚΆΦΟΣ

5. Απελευθερώνω ΤΗΝ ΞΕΝΗ ΑΛΥΣΣΙΔΑ

(τα δυο τελευταία είναι κατά κρίση του καπετάνιου, ποιο θα είναι πρώτα και ποιο μετά)

image253.png

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΑΓΚΥΡΕΣ

Συνιστάται όταν περιμένουμε αλλαγή  του ανέμου σε ένταση αλλά και σε διεύθυνση.

  • Πρώτα φουντάρουμε την  μια Άγκυρα, που μπορεί να είναι η βοηθητική πίσω μεγάλη Άγκυρα, με αλυσίδα και σχοινί, και

  • κατόπιν την μπροστινή άγκυρα του σκάφους σε άλλο σημείο όπως είναι στο σχεδιάγραμμα

image254.png

ΠΡΥΜΑΤΣΑ

 

Είναι η πρυμνιά  άγκυρα  ή σχοινί, ασφαλισμένο σε  σταθερό σημείο στην ακτή ή μέσα στην θάλασσα αντίστοιχα, σε περίπτωση που δεν θέλουμε το σκάφος να περιστρέφεται  με την αλλαγή διεύθυνσης του ανέμου.

Πρυμάτσες ονομάζονται και τα σχοινιά που δένουμε το σκάφος από την πρύμνη στον μόλο.

Πρώτα ρίχνουμε την μπροστινή άγκυρα και  μετά μπορεί να ρίξουμε την πίσω άγκυρα, είτε να ρίξουμε ένα σχοινί πρυμάτσα στην στεριά, σε ένα μόλο για ελλιμενισμό ή σε βράχο κλπ

Η πρυμάτσα συνήθως είναι ένα αφρόσχοινο πορτοκαλί η κίτρινο ώστε να επιπλέει και να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο λόγω χρώματος.

Όταν βάζουμε πρυμάτσες σε βράχο, καλό είναι να περικλείουμε τον βράχο με αλυσίδα ώστε να μην ξεφτίσει το σχοινί.

Αν θέλουμε να διανυκτερεύσουμε, συστήνεται να έχουμε δύο πρυμάτσες στην ακτή και ενδιάμεσα να έχουμε σημαντήρες είτε μπαλόνια που να αναδεικνύουν τα σχοινιά , ώστε να είμαστε ασφαλώς δεμένοι και να αποφύγουμε ατυχήματα .

image255.png

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΑΓΚΥΡΑ

Σε πολύ ισχυρό καιρό, καλό είναι να ρίχνουμε εκτός από την κανονική άγκυρα, άλλη  μια άγκυρα την οποία προσαρμόζουμε με κλειδί σε απόσταση από την πρώτη, όσο είναι το βάθος αγκυροβολίας. Δλδ αν το βάθος είναι 7 μέτρα, τότε βάζουμε την δεύτερη άγκυρα, σε απόσταση περίπου 7 μέτρων από την πρώτη άγκυρα. Βέβαια εκεί το έκταμα θα είναι αρκετά μεγαλύτερο, υπολογίζοντας σαν πρώτη άγκυρα, την δεύτερη

Αγκυροβολία με συνδυασμό αλυσίδας και σχοινιού

Σε αυτή την περίπτωση , αν  υπολογίσουμε το βάθος  ότι είναι 10 μέτρα, θα χρειαστούμε τουλάχιστον

6 φορές το βάθος  εκτός από τα ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ που θα είναι αλυσίδα και δεν συνυπολογίζονται.

image256.png

ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΣ


Ελλιμενισμός είναι η ασφάλιση και ακινητοποίηση  ενός σκάφους σε μια άκαμπτη αποβάθρα ή σε μόλο

Υπάρχουν Δυο βασικοί τρόποι Ελλιμενισμού, Η πλαγιοδέτηση και η πρυμνοδέτηση-πρωδέτηση.

Στην Ελλάδα λόγω ελλείψεως υποδομών  χρησιμοποιούμε την πρυμνο-πρωδέτηση. (δλδ με την πλώρη η την πρύμνη του σκάφους.

image257.png

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟ

 

Για έναν επιτυχημένο , γρήγορο και ασφαλή ελλιμενισμό, ο καπετάνιος ενός σκάφους, αναθέτει με την έννοια του σεναρίου, σε κάθε μέλος του πληρώματος την ανάλογη κίνηση που πρέπει να κάνει, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες του κάθε μέλους του πληρώματος.  Πχ  μια λεπτοκαμωμένη κοπέλα δεν είναι δυνατόν υπό κανονικές συνθήκες να σηκώσει ένα ρεμέτζο με 30 κιλά σχοινιά κ.λπ. 

 

 

 

Κινήσεις και υποχρεώσεις του πληρώματος

Κατά όλη την διαδικασία αναχώρησης, άφιξης, κ.λπ. δεν πρέπει να επιτρέπουμε στα μέλη του πληρώματος, να ασχολούνται με άλλα θέματα πλην της αγκυροβολίας. Πχ. Δεν απαντάμε σε τηλέφωνα, βγάζουμε ακουστικά, αποσύρουμε από τα σημεία διάφορα άσχετα πράγματα πχ λάδια μαυρίσματος κ.λπ..  Παράλληλα απομακρύνουμε τα άτομα που δεν είναι διατεθειμένα  να συμμετάσχουν στην αγκυροβολία, προτρέποντας να πάνε ακόμα και κάτω στο σαλόνι.

Σημαντικό είναι στο πλήρωμα,  να μην δημιουργεί πρόβλημα οπτικής επαφής μεταξύ του τιμονιέρη και της αγκυροβολίας- ελλιμενισμού.

ΣΗΜΕΙΟ ΑΦΙΞΗΣ- ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ

  • Αν το σημείο άφιξης είναι το ίδιο με το σημείο αναχώρησης, καλό είναι , έτσι ώστε το κάθε μέλος του πληρώματος κατά την άφιξη ,γνωρίζει με ακρίβεια την αντίστροφη κίνηση, από αυτή της αναχώρησης.

  • Αν οκυβερνήτης είναι ήδη γνώστης του σημείου που θα γίνει ο ελλιμενισμός, και της θέσης στην οποία θα αράξει το σκάφος και ξέρει από ποια πλευρά του σκάφους θα είναι η προκυμαία ή προβλήτα , μπορεί απλά να αναθέσει το πλήρωμα ναπροετοιμαστεί για την κίνηση αυτή, ακολουθώντας και πάλι το σύστημα του σεναρίου και πάλι αναθέτοντας ρόλους.

  • Εάν ο κυβερνήτης ΔΕΝ είναι γνώστης του σημείου πρόσδεσης, συνίσταται να μην πηγαίνουμε απ ευθείας στο τελικό σημείο, αλλά να κάνουμεαργά, μια αναγνωριστική μικρή βόλτα και να αναγνωρίσουμετο σημείο να κάνουμε το πλάνο προετοιμασίαςκαιεπιβεβαιώσουμε ότι το σημείο είναι κατάλληλο .

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ,

προετοιμάζουμε

  1. τα σχοινιά - πρυμάτσες,

  2. Αυτά πρέπει να είναι στην θέση τους και στο ανάλογο ύψος με τα διπλανά σκάφη..

 Πρόσθετος υπολογισμός πρέπει να γίνεται αν υπάρχει πλάγιος αέρας και έχουμε την αίσθηση ότι θα μας κολλήσει σε διπλανό σκάφος ή να μας απομακρύνει από τον μόλο η θα μας εκτρέψει από την ΚΑΘΕΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΩΛΟ που επιδιώκουμε να έχουμε στην τελική θέση του σκάφους . 

Τα πανιά τα έχουμε κατεβάσει  και ασφαλίσει πριν από τη όλη διαδικασία, αλλά δεν τα έχουμε σφραγίσει. Είναι δεμένα σωστά και είναι διαθέσιμα σε πρώτη χρήση. Μέσα σε λιμάνι, πολλά μπορεί να συμβούν, ένα εκ των οποίων μπορεί να είναι και το σβήσιμο της μηχανής.

 Σε αυτή την περίπτωση έχουμε έτοιμα τα πανιά μας για βιράρισμα και μπορεί να είναι με κατάλληλους χειρισμούς , η εναλλακτική μας πρόωση. 

ΠΡΥΜΝΟΔΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΔΕΤΗΣΗ

Στην πρυμνοδέτηση αναθέτουμε και στο πλήρωμα τις ανάλογες εργασίες. Επιλέγουμε το σημείο με αναγνώριση, δηλαδή περνάμε από το σημείο να διαπιστώσουμε ότι είναι πλήρως εφικτό.

Κατόπιν,  υπολογίζουμε  την ευθεία που θέλουμε να ευρίσκεται το σκάφος στην τελική του θέση. Αγκυροβολούμε με βάση τα προηγούμενα,  λασκάροντας την αλυσίδα και πηγαίνουμε ανάποδα μέχρι τον μόλο.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΗΜΕΙΟΥ

  • Επιλέγουμε σημείο με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες και με την χρήση των βοηθημάτων. Πχ Πορτολάνος,

  • Πολυήμερη παραμονή στο σημείο,

  • Να μην έχει θόρυβο,

  • Να είναι κοντά σε συγκοινωνίες 

 

Ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του σημείου πρέπει να δίνεται σε διάφορους σημαντικούς παράγοντες.

  1. Στα λιμάνια υπάρχουν πολλές φορές ειδικά σημεία για χρήσεις, όπως για τα αλιευτικά σκάφη, για τουριστικά επαγγελματικά, για σημείαελλιμενισμού ακτοπλοΐας.

  2. Παρακολουθούμε και ενημερωνόμαστε γιατί πολλές φορές υπάρχει σε αρκετά πολυσύχναστα λιμάνια και ο υπεύθυνος του λιμανιού να μας καθοδηγήσει

  3. Προσοχή ιδιαίτερη πρέπει να δίνεται στην ευθυγράμμιση της άγκυρας με το σημείο πρυμνοδέτησης έτσι ώστε να μην καβαλάει άλλες αλυσίδες. Κακός υπολογισμός θα μας προκαλέσει προβλήματα στην αναχώρηση του σκάφους μας, είτε θα προκύψουν προβλήματακατά την αναχώρηση γειτονικών σκαφών.

  4. Να είμαστε κοντά σε σημεία πρόσβασης σε νερό, σε ρεύμα, σε προμήθειες .

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ

Και οι δυο μέθοδοι μπορεί να γίνουν με πανιά η με μηχανή. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει  πολύ χαμηλή ταχύτητα ώστε να μην δημιουργηθεί ζημιά στο σκάφος.

1 ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ

image258.png

2. ΜΕ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΡΙΞΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ

Η γνωστή διαδικασία που προαναφέρεται.

Όταν η άγκυρα ξεσέρνει

Καμία φορά , παρ όλες τις προσπάθειες δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε μια επιτυχημένη αγκυροβολία. Μπορούμε να δοκιμάσουμε σε ένα άλλο διαφορετικό σημείο η να αλλάξουμε άγκυρα. Πολλές φορές παρόλο που έχουμε κάνει μια καλή αγκυροβολία, όταν αυξηθεί ο αέρας, τότε το σκάφος ξεσέρνει. Αυτό μας φανερώνει ότι ο βυθός και η άγκυρα δεν ταιριάζουν

Πως μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι το σκάφος ξεσέρνει.

Αμέσως μετά το τέλος της αγκυροβολίας ευθυγραμμίστε δυο σταθερά σημεία με ένα σημείο πάνω στο σκάφος. Εφόσον αυτά παραμένουν στο ίδιο ύψος, είναι βέβαιο ότι έχουμε ακινητοποιηθεί στο σημείο.

Αν όχι, τότε έχουμε ξεσύρει πιθανό από τους παρακάτω λόγους

Τα δυο προαναφερόμενα αντικείμενα από μόνα τους δεν είναι πλέον στην ευθεία.

  • Δεν έχει αγκυρώσει στον βυθό

  • Έχουμε αφήσει μεγάλο έκταμα με αποτέλεσμα να μετακινείται το σκάφος εμπρός και πίσω

  • Αλλαγή διεύθυνσης του αέρα με αποτέλεσμα αν είναι τα νερά βαθιά, να κρεμάσει στον αέρα η άγκυρα.

image259.jpg

ΠΛΑΓΙΟΔΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΤΑΝΙΑΣΜΑ

1 Μπίντα

2 Πρυμνιός κάβος  -Πριμάτσα

3 Μπαλόνι

4 Kρίκος

5 Spring πλωριό

6 Spring πρυμνιό

7 Πλωριός κάβος

8 Αγκυρόσχοινο

9 Οκιο

ΝΤΑΝΙΑΣΜΑ

Με  τον παραπάνω τρόπο μπορουμε να δέσουμε στο πλάι στο μόλο ή επάνω σε άλλα σκάφη (ντάνιασμα).

 ΠΡΟΣΟΧΗ  το ντάνιασμα γίνεται σε συμφωνια με τα άλλα σκάφη και δεν είναι υποχρεωτικό.!!

  • Στην πλαγιοδέτηση, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν  χρειάζεται να ρίξουμε άγκυρα.

  • Αν έχουμε χώρο, προσεγγίζουμε με γωνία 45 προς τον μόλο και με τις κατάλληλες κινήσεις στο τιμόνι μας χρησιμοποιώντας τα ανάποδα στην μηχανή, βρισκόμαστε παράλληλα με τον μόλο.

  • Εκτός από την πρύμνη και την πλώρη δένουνε και δυο πλάγιους κάβους τους πλαγιοδέτες ή SPRINGS. O  πλωριός πλαγιοδέτης είναι παράλληλος με τον πρυμνιό κάβο και ο πριμνιός πλαγιοδέτης είναι παράλληλος με τον πλωριό κάβο .

  • Φροντίζουμε τα παράλληλα σχοινιά να έχουν σχεδόν την ίδια ένταση για να δουλεύουν.

  • Αν γίνεται , τα springs  (οι πλαγιοδέτες )πρέπει να σχηματίζουν μεταξύ τους  'Χ'. τα springs κρατάνε το σκάφος να μην απομακρύνεται από τον μόλο και ισιώνουν την πλώρη και την πρύμνη όταν παει να να χτυπήσει στον μόλο.

  • Όταν ο καιρός μας σπρώχνει στον μόλο, ρίχνουμε από το μέσον του σκάφους μια αγκυρα προς τον καιρό ώστε να μας κρατάει. Αυτό μας είναι χρήσιμο και κατά την άπαρση- αναχώρηση, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που εχει πλαινό άνεμο και έχουμε σκάφη εμπρός και πίσω από το δικό μας, και είναι δύσκολο να αποκολληθούμε από τον μώλο.

ΜΑΝΟΥΒΡΕΣ ΑΠΑΡΣΗΣ- ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

image260.jpg
image261.jpg
image262.jpg

ΜΑΝΟΥΒΡΕΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ μόνον με την χρήση της μηχανής , προπέλας, πηδαλίου

 

 

Όταν κουμπώσουμε την προπέλα στα ΑΝΑΠΟΔΑ από μια θέση στάσης, δεν υπάρχει στην αρχή  καμιά ροή νερού γύρω από το πηδάλιο. Η προπέλα γυρίζει κάθετα στον διαμήκη άξονα του σκάφος. Λόγω του ΒΗΜΑΤΟΣ της, δεξιόστροφο, η αριστερόστροφο, δημιουργεί δίνες ανάλογες προς την μια η την άλλη μεριά. Για αυτό και βλέπουμε το σκάφος να ακούει περισσότερο από την μια μεριά παρά από την άλλη.

Ένας από τους λόγους που επιδιώκουμε η αγκυροβολία να γίνεται με ήρεμες ταχύτητες, είναι κι αυτός, δλδ ότι το σκάφος στην εμπρός η την πίσω κίνηση επηρεάζεται πολύ από τις δίνες που δημιουργούνται από την προπέλα. Αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε περισσότερο σε κίνηση με μηχανή και μεγάλη ταχύτητα και μεγάλα πηδάλια, γιατί εκεί βλέπουμε το σκάφος να τραβάει περισσότερο από την μια πλευρά παρά από την άλλη. Όταν κάνουμε ανάποδα σε ένα λιμάνι, πρέπει να υπολογίζουμε λίγο χρόνο, μέχρι να αρχίσουν οι δίνες να επενεργούν απάνω στο πηδάλιο.  Αυτό δεν γίνεται στην κίνηση προς τα εμπρός, γιατί οι δίνες της προπέλας πέφτουν απάνω στο πηδάλιο και έτσι καθοδηγείται ανάλογα και άμεσα.

image263.jpg

ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΤΡΟΦΗ

 

Όταν ένα σκάφος στρίβει, με την αλλαγή της γωνίας του πηδαλίου ως προς τον διαμήκη άξονα του σκάφους, στρίβει σαν να έχει έναν άξονα περιστροφής απάνω στο σκάφος, δλδ στρίβει με άξονα το κέντρο του.

ΠΛΩΤΗ ΑΓΚΥΡΑ

 

Επιβράδυνση σκάφους

Υπάρχουν ορισμένες φορές που χρειάζεται να σταματήσουμε η να επιβραδύνουμε την ταχύτητα του σκάφους, ιδιαίτερα σε περίπτωση οποιασδήποτε ζημιάς και σε πολύ κακό καιρό. Το σκεπτικό είναι να φέρουμε την μια από τις δυο πλευρές η και την πλώρη προς τον καιρό με οποιοδήποτε τρόπο Για αυτή την χρήση και σε πολύ δυνατούς καιρούς χρησιμοποιούμε την πλωτή Άγκυρα.

Η πλωτή άγκυρα μπορεί να προσομοιαστεί με ένα αλεξίπτωτο θαλάσσης , το οποίο όταν ανοιχτεί σωστά, χρησιμοποιεί την μεγάλη πυκνότητα του νερού και επιβραδύνει την ταχύτητα του σκάφους ώστε να μην παρασύρεται από τον καιρό με μεγάλη ταχύτητα.

image265.jpg
image264.jpg

ΟΡΟΛΟΓΙΑ  Αγκυροβολίας

Μπίντα  -΄Δέστρα

Σταθερό Μεταλλικό  σημείο στον μόλο (σαν μανιτάρι)  που δένουνε οι πρυμάτσες κ.λπ.

Μπεντένι.

Τρόπος περάσματος της πρυμάτσας  γύρω από την μπίντα του μόλου , με σκοπό την αναχώρηση χωρίς εξωτερική βοήθεια. Απλά περνάμε το σχοινί και επιστρέφει πάλι στο σκάφος χωρίς δέσιμο στον μόλο. Επομένως , η αρχή και το τέλος του σχοινιού βρίσκονται στο σκάφος

ΚΟΤΣΑΝΕΛΟ

Μεταλλικό σημείο πρόσδεσης του σχοινιού πάνω στο σκάφος

ΟΚΙΟ

Μεταλλικός Οδηγός του σχοινιού πάνω στο σκάφος

ΝΤΟΥΚΙΑΡΙΣΜΑ

Τύλιγμα  και σωστό σώριασμα σχοινιού

ΠΟΛΥΚΛΩΝΟ ΣΧΟΙΝΙ

Ισχυρά σχοινιά που επιδέχονται πλέξη και είναι  καλά για πρυμάτσες η ρεμετζα

ΠΡΥΜΑΤΣΕΣ

Σχοινιά χοντρά που δένουν το σκάφος στον μόλο

ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ

Λεπτότερες αλυσίδες  που οδηγούν από την κεντρική αλυσίδα του λιμανιού  σε σχοινί που είναι δεμένο στο σκάφος

ΜΑΝΑ

Κεντρική αλυσίδα  οδηγός στο κέντρο του λιμανιού, πάνω στην οποία δένουν τα μουστάκια

ΡΕΜΕΤΖΟ

Αλυσίδες  και σχοινί μόνιμης αγκυροβολίας σε λιμάνι

SPRING

Δέσιμο από το μέσον του σκάφους προς την πλώρη η την πρύμνη με σκοπό να κρατάει το σκάφος στις πλάγιες κινήσεις . Το χρησιμοποιούμε είτε στην πρυμνοδέτηση, είτε στην πλαγιοδέτηση

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ
ΜΑΝΟΥΒΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ
ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΣ
ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ

©  copyright: Φίλιππος Βιντζηλαίος

Το φωτογραφικό υλικό όλων των κεφαλαίων του Sailbook προέρχεται απο το αρχείο του Φίλιππου Βιντζηλαίου.

bottom of page