top of page

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9

Σε αυτό το κεφάλαιο:

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΟ ΣΚΆΦΟΣ

Τα ιστιοφόρα σκάφη ορισμένες φορές βρίσκονται σε έκτακτες δυσμενείς συνθήκες και καταστάσεις , είτε ονομάζεται καταιγίδα, είτε υπερβολικός αέρας κ.λπ.

Το πλήρωμα  πρέπει να είναι έτοιμο για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων , είτε αυτά είναι η δύσκολη αλλαγή ενός πανιού με μουδάρισμα, είτε είναι κατάσταση ατυχήματος, θραύση ενός ξαρτιού του σκάφους,  ολική καταστροφή της εξαρτίας, πτώση του άλμπουρου, προσάραξη, ΦΩΤΙΑ, Άνθρωπος στην θάλασσα κλπ.

 Η πρόβλεψη και η αντίστοιχη γνώση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας αντιμετώπισης.

Για όλα τα παραπάνω βασικός υπεύθυνος θεωρείται ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ .

Ο Καπετάνιος  Είναι ο υπεύθυνος  για οτιδήποτε συμβεί από κακή εκτίμηση πρόβλεψης και σχεδιασμού ενός ταξιδιού, και αντίστοιχα είναι στα θετικά όταν έχει όμορφη έκβαση ένας πλους.

ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ    Σύμβαση SOLAS (Safety Of Life At Sea)

Κεφάλαιο V  Ο Κανονισμός 33 ορίζει:

Ο κυβερνήτης ενός πλοίου στη θάλασσα ο οποίος ευρίσκεται σε θέση να δώσει βοήθεια, όταν λάβει ένα σήμα από οιαδήποτε πηγή, ότι άτομα είναι σε κίνδυνο στη θάλασσα, είναι υποχρεωμένος να σπεύσει με όλη την ταχύτητα σε βοήθεια τους, ενημερώνοντας αυτούς εάν είναι δυνατόν και τις υπηρεσίες διασώσεως για την ενέργεια αυτή του πλοίου του.

Εάν το πλοίο που έλαβε το σήμα κινδύνου δεν είναι σε θέση να προβεί σ’ αυτήν την ενέργεια, ή λόγω ειδικών εν προκειμένου συνθηκών, θεωρεί αδικαιολόγητο ή μη απαραίτητο να προβεί σε βοήθειά τους, ο κυβερνήτης πρέπει να καταχωρίσει στο ημερολόγιο του σκάφους, τον λόγο που δεν προσέτρεξε σε βοήθεια των κινδυνευόντων ατόμων και λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του Οργανισμού, να ενημερώσει σχετικώς τις αρμόδιες υπηρεσίες διάσωσης.

 

Ετήσια αναγγελία προς τους ναυτιλλόμενους ΝΡ 247 Το Τμήμα 4, παράγραφος 1 ορίζει:

Η ραδιοπαρακολούθηση στις διεθνείς συχνότητες κινδύνου, τις οποίες ορισμένες κατηγορίες σκαφών απαιτείται να κατέχουν στη θάλασσα, είναι ένας από τους σπουδαίους συντελεστές στα μέτρα που προβλέπονται για την διάσωση ατόμων σε κίνδυνο στη θάλασσα και κάθε πλοίο πρέπει να εκτελεί αυτή την υποχρέωση ασφαλείας, επιτηρώντας την μία ή τις περισσότερες αυτές συχνότητες κινδύνου επί μακρόν κατά το δυνατόν, ανεξαρτήτως εάν υπόκειται ή όχι σε κανονισμό.

 

 

ΣΗΜΑΤΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΗΧΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΑ ΣΗΜΑΤΑ

image350.jpg

ΚΑΝΟΝΑΣ 37 του  Δ ΚΑΣ

 

1 Εκρηκτικό σήμα- πυροβολισμός

image351.jpg

2 Συνεχής Ήχος

kanonesasfaleias4.png

3

Ραδιοσήματα –Μορσικός Κώδικας με φανό σημάτων  Morse

image352.jpg

4 Βεγγαλικά χειρός

image336.jpg

MAYDAY  ΣΤΟΝ ΔΙΑΥΛΟ 16 ΤΟΥ VHF     ή χρήση του συστήματος GMDSS

kanonesasfaleias3.png

7 ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ

image339.jpg

Με φωτοβολίδα Αλεξιπτώτου  

image341.jpg

Με καπνογόνο

kanonesasfaleias1.png

Με σήμα αναγνωρισης απο το αεροσκαφος

image343.jpg

Με το Epirb  

image353.gif

Με σήματα χεριών

image344.jpg

Κανόνες ασφάλεια

 

 

  • Πείρα και Γνώσεις του κυβερνήτη

  •   και ανάθεση εργασιών στους επιβαίνοντες. Ο κυβερνήτης οφείλει  να κάνει ένα προγραμματισμό και επιμερισμό αρμοδιοτήτων στο πλήρωμα για καταστάσεις ανάγκης . Ιατρικά θέματα  ΜΟΒ  επικοινωνία ασφαλείας κ.λπ. Ασκήσεις  και δοκιμές πρέπει να γίνονται από καιρού εις καιρόν. Η ανάθεση εργασιών σε όλους τους επιβαίνοντες εφόσον είναι ικανοί, είναι ευνόητο . Από τα απλά θέματα, (πιάσιμο ενός σχοινιού, μέχρι σημαντικά θέματα ασφάλειας).

  • Άτομο αντικαταστάτης του καπετάνιου Εφόσον το σκάφος πλέει με εντελώς άπειρο πλήρωμα, Πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει πάνω στο σκάφος ένα άτομο αντικαταστάτης του καπετάνιου,  πλήρως ενημερωμένο και με γνώση του σκάφους που μπορεί να αναλάβει πλήρη δράση και να αντικαταστήσει τον καπετάνιο σε όλα τα θέματα.

  • Εφοδιασμός με τα κατάλληλα σωστικά. Το σκάφος πρέπει να είναι πλήρως εφοδιασμένο με τα σωστικά διότι ποτέ δεν γνωρίζει κανείς αν θα χρειαστούν και πότε.

  • ταξιδιού και  πρόβλεψη. Μελέτη των ναυτικών χαρτών , εναλλακτικών πορειών και καταφυγίων σε περίπτωση κακοκαιρίας. Και λήψη δελτίου καιρού .Το δελτίο καιρού πρέπει να παίρνεται κάθε 2 μέρες

  • Εφοδιασμός του σκάφους ανάλογα με τα άτομα σε νερό και τρόφιμα για περιπτώσεις ανάγκης

  • Πάντα φροντίζουμε για το : ΝΑ είσαι έτοιμος και προετοιμασμένοςκαι ποτέ να μην σκέφτεσαι ότι- αυτό είναι αδύνατον να συμβεί σε εμένα-

 

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

  1. Την θάλασσα την σεβόμαστε και δεν την φοβόμαστε.

  2. Για κάθε κατάσταση ανάγκης βασικός κανόνας είναι  «ΌΧΙ ΠΑΝΙΚΟΣ»

  3. Στην κακοκαιρία πάντα όλοι πρέπει να φορούν σωσίβια και ζώνες και να τηρούν το σκεπτικό  « το ένα χέρι για σένα και ένα για το σκάφος»

  4. Σε κακοκαιρία τα πάντα πρέπει να είναι ασφαλισμένα  και δεμένα και οι επιφάνειες να μην έχουν είδη που όταν γείρει το σκάφος μπορεί να πέσουν να σπάσουν είτε να γεμίσει το σκάφος με γυαλιά, με λάδια, κ.λπ.

  5. Να είναι άδειες και καθαρές οι σεντίνες διότι μπορεί σε υπερβολική κλίση να φύγουν σεντινόνερα και να «ταξιδέψουν » σε όλο το σκάφος

  6. Πριν το ταξίδι και ιδιαίτερα εφόσον υπάρχει κακοκαιρία,  όλα τα  φινιστρίνια, καταπακτές πρέπει να ασφαλιστούν, και  οι  βάνες να ελεγχθούν και να κλείσουν εφόσον δεν χρησιμοποιούνται (όχι κλείσιμο στον διακόπτη-βάνα θαλασσινών νερών μηχανής )

  7. Πρέπει στο σκάφος να υπάρχει μια σειρά από είδη πρώτης ανάγκης –ασφαλείας που να μπορούμε με ελάχιστο κόπο να τα πάρουμε για άμεση χρήση, Μαχαίρι κοφτερό, πένσα , Σκύλα, φακός κ.λπ.

 

ΠΛΗΡΩΜΑ :   Προβλήματα και πρόληψη

Σύνηθες είναι η πλήρης καταπόνηση των επιβαινόντων από καπετάνιους που ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ νομίζουν ότι  σε σχέση με αυτούς ,  όλοι οι επιβαίνοντες έχουν τις ίδιες αντοχές , γνώσεις και την συνήθεια  στην ιστιοπλοΐα.

Πρωτόμπαρκοι .Η κακή εκτίμηση των καπετάνιων  σε σχέση με τους επιβαίνοντες και ιδιαίτερα με τους πρωτόμπαρκους,  φέρνει πολλές φορές ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα. Μετά το τέλος του ταξιδιού πολλοί επιβάτες ούτε που θέλουν να ξανανέβουν σε σκάφος.

Έλλειψη πληροφόρησης προς τον καπετάνιο,  για το κάθε μέλος του πληρώματος για ιατρικά η άλλα προσωπικά θέματα που μπορεί να επηρεάσουν το ταξίδι. (ευθύνεται ο καπετάνιος αν δεν ρωτήσει)

 

Τα παρακάτω αποτελούν τα συνηθέστερα προβλήματα

  1. Ναυτία , ζαλάδες, Εμετός (συνήθη προβλήματα σε πρωτόμπαρκους) αντιμετώπιση με καθαρό αέρα, κατάκλιση.

  2. Κούραση εξάντληση –αναζήτηση καταφυγίου για ξεκούραση του πληρώματος

  3. Οικονομία δυνάμεων. Δεν επιτρέπεταιυπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του πληρώματος ιδιαίτερα σε νέα μέλη πληρώματος.

  4. Υποθερμία – από πολύωρη παραμονήσε χαμηλή θερμοκρασία, στατικά πάνω στο σκάφος,χωρίς τα κατάλληλα ρούχα

  5. Η έλλειψη κίνησης μπορεί να προκαλέσει θλάσεις διότι καλούμαστε μετά από αρκετή ώρα αδράνειας να δώσουμε υπερβολικά μεγάλη μυϊκή ένταση σε ελάχιστο χρόνο.

  6. Ρουχισμός Κατάλληλος προστατευτικός ρουχισμός Νιτσεράδες, φόρμα, γάντια, καπέλο.

  7. Τραυματισμοί ,Εγκαύματα, Κατάγματα, Αιμορραγίες συμβαίνουν σε κακοκαιρίες

  8. Σκότες και μαντάρια τυλιγμένα σε χέρια η πόδια. Μπλέξιμο ποδιού σε σκότες, ή γλίστρημα απάνω σε σχοινί που βρίσκεται ατακτοποίητο/αντουκιάριστο .

  9. Μανέλες από βιτζιρέλα περιστρέφονται

  10. Γλίστρημα πάνω στα βρεμέναπανιά

  11. Πανικός.. Ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση μεταδιδόμενη στα πιο ανήμπορα μέλη του πληρώματος (Αποφεύγεται με απόλυτη ψυχραιμία και ηρεμία του καπετάνιου και των υπολοίπων μελών ώστε να καταλαγιάσει και να πειστεί ψυχολογικά το άτομο ότι δεν συντρέχουν λόγοι)

  12. Υποστροφή μάτσας – πιθανόν ακόμα και θανατηφόρο χτύπημα σε δυνατό άνεμο η/και πτώση στην θάλασσα με ανυπολόγιστες συνέπειες.

  13. Φαγητά που βράζουν –εγκαύματα

  14. Πτώση η χτύπημα

  15. Ασθένεια – παρακολουθείται μέσα από vhf με τον θάλαμο επιχειρήσεων

image345.jpg

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

 

Εκτός από τα ατυχήματα στο πλήρωμα, και το ίδιο το σκάφος μπορεί να υποστεί ζημιές από διάφορες αιτίες, ξεκινώντας από την άγνοια σωστής χρήσης, την κακή εκτίμηση των περιστάσεων, μέχρι την περίπτωση της κακής ποιότητας των υλικών , την κόπωση των υλικών  κ.λπ.

Το ιστιοφόρο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην απώλεια ελέγχου όταν πάθει ζημιά το πηδάλιο. Σε δυνατό καιρό υπάρχουν πολλές δυνάμεις στο πηδάλιο. Αν το σκάφος έχει μπαλόνι και χάσει το πηδάλιο του είναι πολύ πιθανόν να κάνει broach( να ορθοπλωρίσει) κάτι το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις θα κάνει το σκάφος να ανατραπεί. Όταν έχουμε ένα σκάφος τριγώνου, είναι δυνατόν σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σχετικά δύσκολα άλλα αποτελεσματικά, μόνον με τα πανιά χωρίς πηδάλιο. Ένα μεγάλο σκάφος είναι αδύνατον να οδηγηθεί κατά τέτοιο τρόπο .

Λύση:   Σε ένα δυνατό κοντάρι πχ σπινακόξυλο βάζουμε μια  ξύλινη η άλλη αντίστοιχη επιφάνεια,  και αφού δημιουργήσουμε μια αντιστήριξη  να μπορούμε να το οδηγήσουμε. Προτιμάμε να είναι από υλικό με αρκετή άνωση- ξύλο, ώστε να μην βυθίζεται εύκολα.

ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ ΕΝΟΣ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΥ

Τα ξάρτια (συρματόσχοινα) ενός ιστιοφόρου είναι κατασκευασμένα για να πληρούν τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου σκάφους και να αντέχουν συγκεκριμένα φορτία. Ιδιαίτερα τα άκρα των συρματόσχοινων (μάτια ) είναι πιο επιρρεπή σε φθορά. Αν δεν υπάρχουν οι ανάλογες γνώσεις και φτάσουν τα υλικά στα όρια αντοχής τους, από διάφορες αιτίες , μπορεί να κοπούν σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Η έλλειψη συντήρησης  και αλλαγής ανά κάποια χρόνια, όπως επίσης και η κακή χρήση σε αντίξοες συνθήκες μπορεί να συντελέσουν στην θραύση κάποιου από αυτά. Σαν αποτέλεσμα θα είναι το χάσιμο της ιστιοφορίας και πιθανόν στην πτώση τα ή ράγισμα της αρματωσιάς-άλμπουρου του σκάφους με απρόβλεπτες συνέπειες.

ΛΥΣΗ : Σε αυτή την περίπτωση αντικαθιστάμε- συμπληρώνουμε με ένα μαντάρι  το σπασμένο συρματόσχοινο μέχρι την αλλαγή του . Είναι βέβαιο ότι ένα μαντάρι ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑ το συρματόσχοινο, και έτσι είναι πολύ δύσκολη η πλεύση με πανιά. Περισσότερο το χρησιμοποιούμε ώστε να μην πέσει το άλμπουρο παρά να ταξιδέψουμε με ιστιοφορία.

ΠΑΝΙΑ  Είναι ευαίσθητα στο σκίσιμο και την καταστροφή ειδικότερα σε κακό καιρό ή αντίστοιχα, όταν σε κακό καιρό έχει υπερβολική ιστιοφορία για τις δεδομένες περιστάσεις. Η προσήνεμη πλευρά δέχεται μεγάλες εντάσεις  οπότε σε περίπτωση σκισίματος το άλμπουρο θα δεχτεί εντάσεις με τάση να ταλαντωθεί πολύ έντονα. Τα μαντάρια και οι σκότες έχουν πολλές φορές αμοιβά σχοινιά (αντικαταστάτες) ώστε σε περίπτωση καταστροφής τους να υπάρχει άμεσα αντικατάσταση πχ διπλό μαντάρι τζένοας.

image346.jpg

ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

 

Ατύχημα που αφορά την πρόσκρουση του σκάφους πάνω σε βράχο, είτε σε αβαθή (αμμουδερό σημείο). Στην πρόσκρουση σε βράχο πιθανόν να έχουμε εισροή υδάτων από το σπάσιμο της γάστρας.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ προσάραξης και ναυαγίου. Στην προσάραξη, ένα σκάφος φτάνει στα ρηχά και επικάθεται. Στο ναυάγιο, το σκάφος προσκρούει και βυθίζεται. Στην περίπτωση της προσάραξης, αν ελεγχθούν τα ύφαλα, πολύ πιθανόν να μας ρυμουλκήσει ένα άλλο σκάφος και να αποκολληθεί. Στην περίπτωση της προσάραξης με εισροή υδάτων  μιλάμε για ναυάγιο.

Λύση του προβλήματος:  Στην περίπτωση που έχουμε ελέγξει την αξιοπλοΐα του σκάφους,  αν είναι ελαφρά η προσάραξη και ο βυθός είναι κατάλληλος.

  Με την μηχανή μπορεί να αποκολληθεί είτε ακόμα καλλίτερα με άνοιγμα των πανιών ώστε να πλαγιάσει αρκετά το σκάφος,

Με μεταφορά μεγάλου βάρους (πχ πληρώματος) στο άκρο της μάτσας εφόσον ανοιχτεί εντελώς προς το πλάι, με το σκεπτικό να πλαγιάσει αρκετά το σκάφος, ώστε να ανασηκωθεί η καρίνα.

Με την βοήθεια της άγκυρας και του εργάτη , ρίχνοντας την άγκυρα με το βαρκάκι μας μακριά από το σκάφος πλάγια και στην συνέχεια ενώνοντάς την με ένα μαντάρι, με τελικό σκοπό και πάλι να πλαγιάσει αρκετά το σκάφος έτσι ώστε να σηκωθεί η καρίνα.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ελέγχεται προσεκτικά και μετά την αποκόλληση γιατί η ζημιά γίνεται στην βάση της καρίνας που είναι συνδεδεμένη με το σκάφος (τα μπροστινά και τα πίσω μέρη της καρίνας στο σημείο επαφής με την γάστρα) . Ένας καλός σχεδιασμός τις περισσότερες φορές πετυχαίνει. Βέβαια λαμβάνουμε υπόψη πάντα την ώρα , τις καιρικές συνθήκες τα ρεύματα και οποιονδήποτε εξωγενή παράγοντα επηρεάσει την προσπάθεια.

image347.jpg

ΡΥΜΟΥΛΚΗΣΗ ΣΚΑΦΟΥΣ

 

Αν  για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να γίνει ρυμούλκηση ενός σκάφους πρέπει να γίνεται τηρώντας συγκεκριμένες διαδικασίες.

 

Το νομικό καθεστώς ρυμούλκησης είναι περίπλοκο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι μπορεί το ρυμουλκό σκάφος να διεκδικήσει ακόμα και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, η ακόμα και την αξία του ΜΙΣΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να επικοινωνούμε με το λιμεναρχείο στο κανάλι 16 για περαιτέρω πληροφορίες.

 

Τρόπος ρυμούλκησης : Διαλέγουμε ένα ανθεκτικό και χοντρό σχοινί με αρκετό μήκος ικανό να αντέξει τις δυνάμεις έλξης. Το προσαρμόζουμε με το σκεπτικό οι δυνάμεις έλξης να μην επικεντρώνονται σε ένα σημείο  διότι υπάρχει πιθανότητα αποκόλλησης εξαρτημάτων από το σκάφο μας, Αν έχει έστω και ένα ελαφρύ κυματισμό οι δυνάμεις τάσης πολλαπλασιάζονται. Συνήθως το δένουμε από τα κοτσανέλα και βιτζιρέλα του σκάφους και τα ενώνουμε σε ένα σημείο μπροστά που είναι το κεντρικό σημείο που μας τραβάμε το άλλο σκάφος. Το πλήρωμα κατά την διάρκεια της ρυμούλκησης πρέπει να  κάθεται στο πίσω μέρος του σκάφους ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή με τις εντάσεις την ώρα που ξεκινάει η ρυμούλκηση. Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή όταν το έλκον σκάφος είναι πολύ μεγαλύτερο με μεγάλες δυνάμεις και εκτόπισμα.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Η πυρκαγιά είναι μια σοβαρή απειλή για όλους τους τύπους σκαφών. Για τα πολυεστερικά είναι ο απόλυτος κίνδυνος διότι είναι εύφλεκτο υλικό ο πολυεστέρας. Αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ονομάζεται κατάσβεση. .

ΠΡΟΚΛΗΣΗ  

Για την πρόκληση της πυρκαγιάς προ υπάρχουν τρείς παράγοντες

  • Καύσιμη ύλη

  • Θερμότητα

  • Οξυγόνο

Η κατάσβεση έχει σκοπό την απομόνωση ενός από τα στοιχεία αυτά ώστε να σπάσει η αλυσίδα που διατηρεί την πυρκαγιά και έτσι σβήνει.

image348.jpg

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

 

Η εκδήλωση της πυρκαγιάς εμφανίζεται με τα παρακάτω φαινόμενα

  • ΑΥΤΑΝΑΦΛΕΞΗ Όταν ένα υλικό θερμαίνεται αργά χωρίς εξωτερική επέμβαση

  • ΕΚΡΗΞΗ Όταν η καύση του υλικού γίνεται ακαριαία και υπάρχει πολύ οξυγόνο στον χώρο

  • ΦΛΟΓΕΣ Όταν ένα υλικό θερμαίνεται από εξωτερικό αίτιο και πυροδοτείται.

ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ

Ψύξη: Ελάττωση της θερμοκρασίας της εστίας της πυρκαγιάς και στην γύρω περιοχή με νερό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πυροσβεστήρας CO2 αλλά μόνον σε ανοιχτό χώρο

Αποπνιγμός : Απομόνωση της πυρκαγιάς από το οξυγόνο του αέρα . Χρησιμοποιείται βρεγμένη κουβέρτα η ειδική αντιπυρική κουβέρτα .

Απομάκρυνση του καιόμενου υλικού

ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

  • Ηλεκτρολογικές με συχνότητα στα σύγχρονα σκάφη άνω του 40%

  • Κουζίνα λόγω της χρήσης ανοιχτής φλόγας υγραερίου

  • Μηχανή

ΤΥΠΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Στα σκάφη μπορεί να συμβεί

  • τύπος Πυρκαγιάς Α Καιόμενα υλικά ξύλα πλαστικά κ.λπ.

  • τύπος Πυρκαγιάς Β Πετρέλαιο Βενζίνη, Υγρά και Αέρια καύσιμα γενικότερα

  • τύπος Πυρκαγιάς CΦωτιές από Ηλεκτρικά αίτια

image349.jpg

ΠΡΟΛΗΨΗ

Πυροσβεστήρες σε κρίσιμα σημεία με πρόβλεψη επισκεψιμότητος σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς και πρόβλεψη για επισκεψιμότητα της μηχανής μέσω ειδικής οπής όπου μπαίνει το άκρο του πυροσβεστήρα .

Μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε από το σχεδιάγραμμα ασφάλειας του σκάφους και από το χαρακτηριστικό ενδεικτικό σήμα που υπάρχει κοντά σε κάθε πυροσβεστήρα

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΕ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος διότι ξαφνικά μπαίνει μεγάλη ποσότητα οξυγόνου με τα ανάλογα αποτελέσματα.

               

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ

Τα νεώτερα  μηχανοστάσια έχουν και σύγχρονο σύστημα αυτόματης κατάσβεσης.

Σε παλαιοτέρα σκάφη ενεργούμε με προσοχή

Διακόπτουμε  άμεσα την παροχή πετρελαίου

Σβήνουμε την μηχανή

Επεμβαίνουμε μέσω της οπής πυρκαγιάς με τον πυροσβεστήρα

 

ΥΓΡΑΕΡΙΟ Οι φιάλες υγραερίου να είναι τοποθετημένες σε εξωτερικό ειδικό χώρο του σκάφους

Να υπάρχει ειδική εγκατάσταση για υγραέριο με διπλούς διακόπτες, κύκλωμα  σταθερό και μόνον τα άκρα του με ελαστικό σωλήνα υγραερίου που αλλάζεται κάθε δεύτερο χρόνο. Διακόπτη υγραερίου εσωτερικά στο σκάφος

Διακόπτη υγραερίου στην φιάλη

Ρυθμιστή –Ανεπίστροφη βαλβίδα κοντά στην φιάλη, που αλλάζουμε κάθε 2 χρόνια.

Σύστημα ανίχνευσης υγραερίου.

ΜΕΤA ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΦΙΑΛΗ

 

ΑΝ ΚΡΙΝΕΤΕ ΩΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΙ ΟΤΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΣΑΣ,  Η ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΆ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΣΩΣΙΒΙΑ,ΖΩΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Κ.Λ.Π

ΖΗΤΕΙΣΤΕ ΤΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΣΤΑΓΜΟ . !!!

Τα σύγχρονα σωσίβια ούτε είναι αντιαισθητικά ούτε επηρεάζουν τις κινήσεις του πληρώματος ούτε πιάνουν χώρο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ
ΣΗΜΑΤΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

©  copyright: Φίλιππος Βιντζηλαίος

Το φωτογραφικό υλικό όλων των κεφαλαίων του Sailbook προέρχεται απο το αρχείο του Φίλιππου Βιντζηλαίου.

bottom of page